Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Eclipse

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Eclipse
Eclipse.jpg
Grondlegger Engels Volbloed en Renpaard
Geboren: 1764
Overleden: 26 februari 1789
Sexe: hengst
Kleur: kastanjekleurig
Stokmaat:
Ras: Engels Volbloed
Ruiter -
Website:Eclipse is een afstammeling van de Oosterse hengst Darley Arabian en geldt als een van de grondleggers van de huidige Engelse Volbloed. Andere grondleggers zijn Herod en Matcham.

Afstamming en signalement

Eclipse werd geboren uit de kruising van Marske met Spiletta, een kleindochter van Godolphin Arabian. Hij had een lichte kastanjebruine kleur en een smalle bles eindigend tussen de neusgaten. Rechtsachter was hij halfgelaarsd: een half wit been. Ondanks zijn grootte was hij sterk, gezond en snel. Fokkers hadden kritiek op zijn grote hoofd en moeilijke karakter maar dat belette ze niet om hem veel te gebruiken.


Afstamming van Eclipse
Eclipse Marske (1750) Squirt (1732) Bartlett's Childers (1716)
Merrie van Snake (17--)
Merrie van Blacklegs (17--) Blacklegs (1725)
Merrie van Bay Bolton (17--)
Spiletta (1749) Regulus (1739) Godolphin Arabian (1724)
Grey Robinson (1723)
Mother Western (17--) Smith's Son of Snake (17--)
Old Montague Merrie (17--)

Carrière

Eclipse werd in 1764 geboren tijdens een totale zonsverduistering, vandaar zijn naam. Het is onbekend waar hij geboren is maar waarschijnlijk was zijn fokker de Hertog van Cumberland (de 3e zoon van Koning George). Zijn vader Marske stond in Windsor Park in Berkshire ter dekking en waarschijnlijk is Eclipse daar ook geboren. In 1765 stierf Cumberland en zijn paarden werden verkocht. Een van de paarden was de jaarling Eclipse en hij werd voor 75 guinaes gekocht door een schapenhandelaar uit Smithfield, William Wildman. Tijdens deze testamentaire verkoop werd ook de 7-jarige King Herod, later bekend als Herod, verkocht. Hij werd samen met Eclipse en Matcham de grondlegger van de huidige Engelse Volbloed.

Eclipse bleek een lastig paard te zijn en alleen zijn capaciteiten als renpaard zorgden ervoor dat hij niet gecastreerd werd. Op 5-jarige leeftijd werd hij voor het eerst uitgebracht in een race op de renbaan in Epsom waar hij meteen alle concurrenten ver achter zich liet. Zijn eerste seizoen op de renbaan slaat hij af met negen overwinningen uit negen starts. Het volgende jaar nam hij deel aan alle belangrijke races en hij won ze allemaal met overmacht. Hierna was er geen reden meer om hem nog te laten racen want geen enkele paard kwam in z’n buurt. Hij sloot zijn carrière op de renbaan af met 18 overwinningen op 18 starts.

Na zijn ren-carrière werd hij voor de fokkerij ingezet en hij stierf op 24-jarige leeftijd aan koliek op 26 februari 1789.

In de fokkerij heeft hij een grote erfenis achtergelaten. In totaal verwekte hij 344 winnaars waarvan velen op hun beurt ook weer ingezet werden voor de fokkerij. Hierdoor kan bijna 95% van de moderne volbloeden terug gevoerd worden op Eclipse. Ook in de warmbloed-fokkerij vinden we Eclipse-bloed terug door het gebruik van Volbloeden ter verdeling van de warmbloed.

Na zijn dood werd zijn lichaam aan de wetenschap geschonken en na sectie bleek zijn hart uitzonderlijk groot te zijn. Zijn skelet is opgezet en staat nu in het Jockey Club Museum in Newmarket. Verschillende van zijn hoeven, schijnbaar genummerd tot 5?, zijn geprepareerd tot inktpotten. Eén inktpot werd in goud uitgevoerd en aan de Koning van Engeland geschonken. Haren uit zijn staart werden in The Whip (de zweep) geweven. The Wip, vermoedelijk de zweep van Charles II, was een ere-prijs die werd uitgereikt aan de winnaar van de gelijknamige race.

Bronnen, referenties en/of voetnoten