Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Koper

Uit Bokt

Wat is het en wat doet het ?

Koper is betrokken bij de aanmaak van bot en kraakbeen als een van de nutriënten die als antioxidant werken bij het ijzertransport in het bloed en bij de productie van diverse hormonen. Het belang van koper zit vooral in de functie bij de kraakbeenvorming. Koper heeft een essentiële rol in de botontwikkeling. Koper vormt een onderdeel van enzymen die ijzer verteren. Daarnaast helpt koper bij de synthese van eiwitten voor pezen en de vorming van kraakbeen. Deze enzymen die gevormd worden door middel van koper spelen ook een rol in het behoud van de veerkracht van bindweefels. Het speelt ook een rol in de mate van vruchtbaarheid van het paard.

Koper speelt een rol bij veel lichamelijke processen: Het is nodig voor het omzetten van ijzer in hemoglobine en vorming van pigment, en essentieel voor meerdere koperafhankelijke enzymen, die te maken hebben met het behoud van de veerkracht van bindweefsels. Koper speelt bovendien een rol bij vaatvorming en skeletontwikkeling. In grotere hoeveelheden is koper echter giftig.

Let op: De opname van koper kan worden verhinderd wanneer het aandeel Zink in de voeding overgedoseerd wordt.

Wat zijn de gevolgen bij een tekort?

Bij een tekort aan koper kunnen er storingen in botvorming bij met name veulens optreden. Dit kan OCD tot gevolg hebben. Bij volwassen paarden bestaat het risico dat botten kwetsbaar worden wat kan leiden tot osteochondrose. Tijdens de dracht kan er voor gekozen worden extra koper bij te voeren. Merriemelk bevat heel weinig koper en daardoor is het veulen afhankelijk van de voorraad die via navelstreng verkregen is.

Tekenen van een dergelijk tekort zijn makkelijker te zien bij herkauwers zoals runderen en schapen. Bij runderen verkleurt de vacht. Er zijn enkele meldingen van vachtverkleuringen bij paarden met kopergebrek.

Wat zijn de gevolgen bij een overschot?

Acute bloedarmoede, slaapzucht en uiteindelijk de dood. Beschadiging aan de lever. Verstoringen in het spijsverteringsstelsel. Opgemerkt moet worden dat de opname van koper kan worden verhinderd wanneer het aandeel zink in de voeding overdoseert wordt.

Waar zit het in?

  • Gras en ruwvoer bevatten 4-9 mg, afhankelijk van het gebied.
  • Krachtvoer wordt meestal aangevuld met 10-40 mg koper.

Behoefte, toegestane waardes

  • Basisbehoefte per dag: ca. 0,2 mg per kg lichaamsgewicht. Sportpaarden krijgen vaak iets meer koper.
  • Gedurende de dracht(laatste 3 maanden) en Lactatie (eerste 6 maanden) 0,25 mg koper per kg lichaamsgewicht.

Teveel koper kan giftig zijn.

Bronnen, referenties en/of voetnoten