Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Jeuk

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Jeuk is een kriebelig onaangenaam gevoel dat meestal aanleiding geeft tot krabben, schuren of wrijven. Jeuk kan variëren van lichte jeuk bij milde irritatie van de huid tot een heftige, allesbeheersende toestand. Een paard met jeuk zal zich schuren, bijvoorbeeld aan een muur of aan jou. Ook rollen is soms een manier om van de jeuk af te komen.

Klachten en symptomen

Het krabben of wrijven bij jeuk kan huidbeschadigingen tot gevolg hebben, waardoor een bacteriële infectie kan ontstaan. Vaak gaat jeuk gepaard met roodheid van en bultjes op de huid. Ook kunnen er kale plekken ontstaan, of de manen of staart worden 'kapotgeschuurd'. Aanhoudende jeuk kan het normaal functioneren ernstig belemmeren.

Oorzaken

Jeuk kan verschillende oorzaken hebben:

• eczeem, zoals zomereczeem

• insecten of een insectenbeet

• een parasiet, zoals bepaalde wormen of de luis

• contact met bepaalde planten (brandnetels, allergische reactie op een plant zoals Jakobskruiskruid)

wondgenezing

• gebruik van bepaalde geneesmiddelen (allergie voor bijvoorbeeld penicilline)

• besmetting met een schimmel, zoals bij ringworm

• de overgang tussen zomer- en wintervacht

• zweten, bijvoorbeeld na de arbeid

• een slecht zittend attribuut, zoals een deken of halster.

Oplossingen

Bij een kleine pony hangen de borstels lager dan bij een groot paard...

Als je paard jeuk heeft, kun je borstels ophangen die hij kan gebruiken om tegen te schuren. Wanneer je paard vaak zijn hoofd schuurt, is het misschien verstandig om te kijken of het hoofdstel of halster nog wel goed past. Ook kan het zijn dat je paard een allergische reactie heeft op de producten waarmee je het schoonmaakt of invet. Een oud of slecht onderhouden hoofdstel heeft vaak stug leer met barstjes, dit kan ook jeuk veroorzaken. Je kunt dan het hoofdstel vervangen, of een bontje gebruiken om het kopstuk of de neusriem om de inwerking te verzachten.

Wanneer je paard zijn manen veel schuurt, kan het helpen om ze in te vlechten. De manen gaan dan minder snel kapot doordat het paard sneller van de jeuk af is, en zo kun je toch een mooie dos manen kweken.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.