Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoe paard uit de wei halen

Uit Bokt
Paard loopt weg

De meeste paarden vinden het heerlijk om op de wei te lopen en negen van de tien keer gaat het ook probleemloos. Maar soms kan je paard lastig te vangen zijn in de wei. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je je paard uit de wei wil halen.

Zorg er in elk geval altijd voor dat het veilig blijft voor jezelf, je helpers en het paard. Als het paard dreigt met slaan of bijten, schakel dan op tijd een professional in!

Benaderen

Benader het paard altijd op een rustige, kalme manier. Als je gehaast en met grote passen op je paard af komt lopen omdat je al laat bent voor je les kan dat erg bedreigend overkomen voor het paard. Zelfs een paard dat zich normaal altijd makkelijk laat vangen kan dan besluiten van je weg te lopen. Let ook goed op je eigen houding en uitstraling als je op het paard af loopt. Door recht op je paard af te lopen en hem strak aan te kijken stuur je hem in paardentaal eigenlijk van je weg. De kans dat het paard weg zal lopen is dan dus groot. Loop liever in een boog naar je paard toe en richt je ogen op de grond enkele meters voor of naast het paard.

Als je dicht genoeg bij bent om het paard aan te raken, kriebel hem dan eerst even over zijn hals of schoft. Beweeg voorzichtig richting het hoofd en doe het halster rustig en zachtjes om zodat je het paard daarmee geen pijn doet. Bij sommige paarden helpt het om eerst het touw om hun hals te leggen, ze blijven dan vaak al staan.

Positieve associaties

Een paard leert door middel van associaties. Als je paard een aantal keer moet werken nadat hij uit de wei wordt gehaald zal hij die twee dingen aan elkaar koppelen, dus uit de wei = werken. Het feit dat het paard bij de kudde vandaan moet is op zichzelf ook geen positieve ervaring voor het paard. Zo wordt uit de wei gehaald worden voor het paard dus iets dat hij liever vermijdt. Haal je paard daarom ook eens uit de wei om alleen te poetsen of wat lekkers op stal te laten eten en breng hem daarna terug naar de wei. Je kunt ook aan stalgenoten vragen om je paard eens te benaderen in de wei om hem even te aaien en dan gewoon weer weg te lopen.

Oefeningen

Je kunt verschillende oefeningen doen om te zorgen dat je paard zich makkelijker laat vangen. Als het paard in de wei van je weg loopt, ga dan niet achter hem aan maar stuur hem een tijdje weg. Als het paard de indruk geeft naar je toe te willen komen draai je je lichaam opzij, richt je je ogen naar de grond en neem je een passieve houding aan. Zo geef je het paard de ruimte om te komen. Deze techniek uit de join-up kan erg waardevol zijn.

Als je met je paard wil oefenen om zich te laten vangen kun je het beste met hem werken in een kleine afgezette ruimte met een zandbodem. Werk steeds met kleine stapjes en beloon je paard als hij iets goed doet. Probeer bijvoorbeeld eerst om je paard in deze kleine ruimte te benaderen. Als hij blijft staan, beloon hem dan en loop weer weg. Gaat dat goed, blijf dan op een meter van je paard staan en vraag hem naar je toe te komen in plaats van van je weg te lopen. Als ook dat goed gaat kun je de ruimte langzaam steeds groter maken en uiteindelijk ook gras of andere paarden toevoegen aan de oefening.

Een andere oefening die kan helpen om het paard te leren stil te staan als hij benaderd wordt doe je met een extra persoon en een longeerlijn. De extra persoon staat in eerste instantie vlakbij het paard en heeft het dier vast aan de longeerlijn en het halster. Benader het paard op een rustige manier, aai hem even en loop weer weg. Oefen dit zowel langs links als langs rechts. Als dat goed gaat kan de extra persoon wat meer afstand nemen van het paard. Probeert het paard weg te lopen dan zet de helper het paard achterwaarts en probeer je het dier opnieuw te benaderen.

Paard in opleiding

Om je paard toch uit de wei te kunnen halen in de periode dat hij nog aan het leren is om zich te laten vangen kun je verschillende maatregelen nemen.

Je kan er voor kiezen het halster om te laten in de wei, op die manier kan je wat makkelijker je paard vangen. Niet iedereen vindt dit een fijn idee. Er schuilt een gevaar in het omhouden van het halster: je paard kan ergens achter blijven hangen en zichzelf verwonden. Sommige stallen willen juist wel dat het paard een halster omhoudt zodat het paard makkelijk uit de wei te halen is. Het om laten van het halster of niet is een beslissing die je zelf moet nemen.

Een andere optie is om een klein stukje van de wei aan 3 kanten af te zetten. Je kunt je paard dan in dat stukje drijven als je hem wil vangen en sluit dat stukje af van de rest van de wei als het paard erin staat. Op die manier staat het paard in een kleinere ruimte en is hij meestal makkelijker te pakken. Sommige paarden hebben dit wel heel snel door en laten zich dan niet meer in het afgezette stuk drijven.

Als het paard echt gevangen moet worden en niet wil meewerken kun je er ook voor kiezen om de hele kudde mee te nemen. Het paard dat zich niet laat pakken zal niet alleen achter willen blijven en de anderen volgen. Het dier is dan meestal wel te vangen.

Tips

  • Word niet boos, hoe moeilijk dat ook is. Op het moment dat jij je boosheid uit aan je paard als je hem/haar hebt gevangen, associeert je paard het vangen met jouw boosheid. Hij zal nooit de link leggen met het feit dat hij eerder weggelopen is.
  • Zorg er ook voor dat je paard het werken met jou leuk vindt door veel afwisseling te bieden.
  • Achter je paard aanrennen heeft weinig zin, dat win je niet. Het helpt nog wel eens om een ander paard in de wei aandacht te geven, of met je rug naar je paard te gaan staan. Dat maakt je paard nieuwsgierig.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Mijn paard laat zich niet vangen! door Annemarie van der Toorn in PaardenSport nummer 9, 2010 blz. 76-77