Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

FEI World Dressage Challenge

Uit Bokt
Logo van de FEI

In 1982 werd de eerste World Dressage Challenge (WDC) door de FEI georganiseerd met als doel de dressuursport in de zogenaamde `niet-dressuurlanden` te promoten en verder te ontwikkelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld landen als Rusland, Brazilië, Verenigde Arabische Emiraten, India, Zuid Afrika en Argentinië. Waar de WDC in 1982 nog van start ging met slechts 16 landen, zullen er dit jaar deelnemers uit maar liefst 55 landen aan de start verschijnen. Naast het competitieve element wordt er ook aandacht besteed aan opleiding en kennisoverdracht in de vorm van een clinic. Deze clinic zal verzorgd worden door twee internationale FEI juryleden.

De voornaamste doelen van de WDC

Het doel van de WDC is het promoten van de dressuursport in landen waar de sport nu nog onbekend is. Dat wordt gedaan door minder ervaren dressuurruiters de kans te geven om deel te nemen aan internationale wedstrijden. Normaal hebben ze die mogelijkheden niet omdat er vaak weinig sponsoren zijn, dus weinig geld. De ruiters kunnen daardoor niet naar de internationale wedstrijden reizen. Vaak is hun niveau ook niet hoog genoeg om echt mee te kunnen doen op internationale wedstrijden. Door de WDC wordt de dressuursport ook in landen waar de sport nu nog niet populair is onder de aandacht gebracht. Dat zorgt ervoor dat de aankomende generaties dressuurruiters meer kansen krijgen en zich beter zullen ontwikkelen.

Opzet

De opzet van de WDC is in overeenstemming met de regels die de FEI ook hanteert op andere internationale wedstrijden, maar verschilt op een groot aantal punten van de reguliere wereldkampioenschappen.

Op basis van selectiewedstrijden benoemt elk deelnemend land minimaal 10 en maximaal 40 paard/ruiter combinaties voor de WDC, deze combinaties mogen naar eigen inzicht over 7 categorieën verdeeld worden.

De categoriën waarin gereden kan worden zijn:

  • Prix St. George (Vanaf 16 jaar)
  • Advanced (Vanaf 16 jaar)
  • Medium (Vanaf 16 jaar)
  • Elementary Senioren (Vanaf 16 jaar)
  • Elementary Junioren (12 tot 15 jaar)
  • Preliminary Senioren (Vanaf 16 jaar)
  • Preliminary Junioren (12 tot 15 jaar)

Omdat het niet voor ieder deelnemend land financieel en/of logistiek haalbaar is alle deelnemers naar 1 centrale wedstrijdlocatie te brengen worden de deelnemende landen verdeeld in groepen die zones genoemd worden. Er zitten maximaal 6 landen in 1 zone en in 2009 zijn er in totaal 11 zones. Vervolgens worden de 22 beschikbare internationale FEI juryleden over de 11 zones verdeeld. Elk jury-koppel zal, gedurende een aaneengesloten periode alle landen binnen de aan hun toegewezen zone bezoeken om de jurytaken uit te voeren. In 2009 vormen Argentinië, Brazilië, Chili, Uruguay en RSA.

Omdat elk land in principe vrij is hun eigen nationale dressuurproeven te ontwikkelen, heeft de FEI een set van 5 speciale WDC proeven opgesteld welke in elk land verreden dienen te worden. Vanuit het gelijkwaardigheidsprincipe, zullen hierdoor alle deelnemers uit de verschillende landen dezelfde proef afleggen en de deelnemers binnen 1 zone ook nog eens voor exact dezelfde jury. Het enige verschil is de dag waarop de jurering plaatsvind. De taak van de jury houdt niet op na geven van de punten, de dag na de wedstrijd verzorgen ze gezamenlijk een clinic. In elk land dat bezocht wordt krijgen de 4 hoogst scorende junioren (tussen de 12 en 15 jaar), en de 9 hoogst scorende senioren (vanaf 16 jaar) een clinic aangeboden. De FEI juryleden zullen voor elke combinatie een 45 minuten durende trainingssessie verzorgen, gebaseerd op de prestaties tijdens de WDC.

De FEI juryleden verblijven steeds 5 dagen in het betreffende WDC-land alvorens zij naar het volgende land binnen hun zone zullen vertrekken. Zijn er 6 landen in dezelfde zone, dan zal de jurering voor het jurykoppel 30 opeenvolgende dagen in beslag nemen.


Dag 1 Aankomst
Dag 2 Vrije dag (mag in overleg ook na de clinic)
Dag 3 Jurering WDC gevolgd door video presentatie of algemene discussie
Dag 4 Clinic
Dag 5 Vertrek

Ranking

Binnen de WDC bestaan er 3 klassementen:

  • Individueel - per land,
  • Individueel - per zone,
  • Landenteam klassement.

De dag voorafgaand aan de WDC vindt onder toezicht van minimaal 1 FEI jurylid de veterinaire keuring plaats, na deze keuring benoemt elk land minimaal 3 en maximaal 5 combinaties welke plaats zullen nemen in het landenteam. Deze combinaties mogen verspreid worden over de diverse categorieën. Na afloop worden de 3 hoogst behaalde percentages van het team bij elkaar opgeteld. Het winnende team is het team met de hoogste gezamenlijke score binnen de zone.

Reglement

Enkele regels uit het reglement die specifiek voor de WDC belangrijk zijn:

  • Het is in alle categorieën verboden met een zweep te rijden.
  • Stang & Trens is alleen toegestaan in de 2 hoogste categorieën.
  • Alle proeven dienen in een rijbaan van 20x60 meter uitgevoerd te worden.
  • In alle categorieën dienen de proeven uit het hoofd verreden te worden. Een voorlezer is niet toegestaan.
  • Alleen landen waarvan 10 of minder ruiters uitkomen op FEI Grand Prix niveau komen in aanmerking voor deelname aan de WDC.
  • Deelnemen op pony's is toegestaan en deze mogen zowel door junioren als senioren bereden worden.
  • De dag voorafgaand aan de wedstrijd wordt een veterinaire keuring uitgevoerd op alle deelnemende paarden. Hierbij moet 1 van de FEI juryleden aanwezig zijn. Ook een dopingtest kan deel uitmaken van de procedure.

Bronnen, referenties en/of voetnoten