Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Wedstrijd (Ijslander)

Uit Bokt

IJslandse wedstrijden zijn wedstrijden voor IJslanders, waarin naast stap, draf en galop tölt en eventueel de telgang getoond en beoordeeld worden. De wedstrijden worden op een ovaalbaan of telgangbaan gereden.

Proeven

Er worden verschillende proeven uitgeschreven, o.a.:

Viergangenproef: De viergangenproef wordt gereden op de ovaalbaan. Bij het inschrijven mag men zelf kiezen op welke hand er gereden word. Links of rechtsom. Bij de viergangenproef worden de volgende gangen getoond: stap, draf, galop, tölt.

Vijfgangenproef: De vijfgangenproef wordt gereden op de ovaalbaan. De gangen die getoond worden zijn de stap, draf, galop, tölt en telgang.

Töltproef: De töltproef wordt gereden op de ovaalbaan, bij deze proef wordt van hand veranderd. Het verschilt per proef welk tempo tölt er getoond moet worden.

Telgangren: Deze wordt op de telgangbaan gereden. Het gaat om de snelste tijd, als het paard in een andere gang valt wordt er geen tijd geregistreerd.

Fun onderdelen

bierproef

Bij sommige wedstrijden worden er ook fun onderdelen uitgeschreven, o.a.:

Galopren

De rijbaan

De ovaalbaan is 200 of 250 meter lang, 4 meter breed en is vergelijkbaar met een draversbaan. De ondergrond bestaat uit een soort gravel en is vlak en veerkrachtig.

De telgangbaan is een lange rechte baan die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld de telgangren.

Ook worden er indoor wedstrijden gehouden. Deze worden gereden in een bak. In de bak komen hekjes te staan zodat het de vorm van een ovaalbaan krijgt.

Klasses

Er zijn verschillende wedstrijdklasses waar je je voor in kunt schrijven:

  • Sport A (hiervoor moet je je kwalificeren)
  • Sport B
  • Sport C
  • Recreatie klasse


Deelname

Ruiters mogen meedoen vanaf hun 6e jaar.

Paarden mogen meedoen in het jaar dat ze 5 worden. Aan de IJslandse wedstrijden mogen alleen IJslandse paarden meedoen die in het bezit zijn van NSIJP-papier.


De Kleding

Bij IJslandse wedstrijden is het mogelijk om in de lichte klasse, jeugdklasse of Sport C klasse de proef in een clubtrui, IJslands vest of trui, een geschikt kledingstuk of wedstrijdjasje te starten. In sport klasse B en A moet je verplicht in een wedstrijdjasje starten. In alle klassen mag er gereden worden in een jodhpurbroek met jodhpurschoenen of in een rijbroek met rijlaarzen.

Aankomst

Bij aankomst op het terrein worden de vaccinaties van het paard gecontroleerd. Als deze niet kloppen, is deelname aan de wedstrijd niet mogelijk. Daarna moet je je melden bij het secretariaat om je proeven te betalen. Voor je de proef gaat starten moet er betaald zijn. Bij inschrijving kun je aangeven of je je paard in een box of prikweide wilt hebben. Als er voor een prikweide gekozen wordt, dient men zelf de toebehoren mee te nemen. Ook niet te vergeten zijn de startnummers die je zelf moet meenemen.

De wedstrijd zelf

De gekleurde banden

Tijdens het inrijden wordt men omgeroepen om een band te halen. Deze wordt om de cap of arm gedaan. Ook hoort iedere ruiter een startnummer te dragen zodat iedereen weet welke ruiter de baan in komt. De banden hebben vaak de kleuren: Oranje, rood en wit. Oranje komt als eerst binnen, wordt gevolgd door rood en daarna volgt wit. De proeven worden vaak gereden in groepjes van 3.

Diskwalificatie

Eenmaal in de baan kun je ook gediskwalificeerd worden. Dat kan o.a. doordat je van je paard valt, 180 graden draait zonder toestemming van de speaker of het paard met 4 benen de baan verlaat (met 3 benen word je niet gediskwalificeerd). Bij officiële wedstrijden kun je na de proef omgeroepen worden voor hoefbeslagcontrole. Hierbij wordt het beslag gecontroleerd. Ook wordt er naar het hoofdstel en mond van het paard gekeken of alles in orde is. Als je met springschoenen of ballenboots rijd wordt het gewicht gewogen om te zien of deze niet zwaarder zijn dan 300 gram.

Jurering

Bij de wedstrijden wordt er minimaal met 3 of 5 juryleden gejureerd. Als er met 5 juryleden wordt gejureerd, vallen het hoogste en laagste cijfer af.

De eindcijfers worden vaak aan een bord gehangen zodat je kunt zien op welke plaats je geëindigd bent. Bij de officiële wedstrijden worden er vaak ook finales gereden en kan het voorkomen dat je nog een keer moet rijden.

Finale

Je hebt 2 verschillende soorten finales, de A finale en B finale. Plaats 6 t/m 10 komen in aanmerking voor de B finale. De combinatie met de hoogste cijfers komt in aanmerking voor de A finale.

Plaats 5 t/m 1 komen in aanmerking voor de A finale. Hierin wordt er gestreden voor een 1e, 2e, 3e, 4e of 5e plaats. In de finales kun je proberen je punten te verbeteren. Je kunt dus hogere cijfers krijgen maar ook lagere cijfers.

Englastadir Indoor Competitie

Jolly Schrenk in de viergangenproef tijdens de Englastadir Indoor Competitie 2016

Deze competitie, die voor het eerst in Nederland werd verreden op 18 februari 2016, is gebaseerd op de zeer bekende Meisteradeild in IJsland. Deze competitie word in teamverband gereden en vind plaats op drie verschillende avonden waarbij er elke avond een andere proef gereden word door drie ruiters uit een team.



Foto's


Bronnen, referenties en/of voetnoten