Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Beenbescherming

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Springschoen)

Er bestaan verschillende soorten beenbescherming om de benen, pezen en kogels te beschermen als je met je paard aan het werk bent. De beenbescherming is van divers materiaal gemaakt, zoals leer, neopreen, kunststof en katoen of fleece (bandages).

Peesbeschermer

Peesbeschermers en springschoenen

Peesbeschermers beschermen de achterkant van de voorbenen en de kogels tegen aantikken door de achterbenen of anderszins trauma van buitenaf. Aan de voorkant zijn deze beschermers open. Ze zijn gemaakt van leer of van hard of zacht kunststof materiaal met een neopreen- of bontvoering. De sluiting bestaat uit klittenband of leren riempjes.

Springschoen

De springschoen dient er voornamelijk voor om het met de achterhoeven aftrappen van de voorijzers te voorkomen. Ook dienen zij voor het beschermen van de hoef en hoefballen, met name tijdens het springen. De springschoenen kunnen van diverse materialen zijn gemaakt; rubber, plastic, neopreen, leer en kunststof. Je hebt "dichte" springschoenen, die bevestig je door ze over de hoef heen te schuiven, of "open" springschoenen die je dicht maakt met klittenband of riempjes.

Strijklappen

Pijpkous

Pijpkousen

Pijpkousen zijn beenbeschermers die om het volledige been heen vallen. Ze beschermen zowel de pees als de voorkant van het been tegen letstel van buitenaf. Ook pijpkousen kunnen van neopreen of leer worden gemaakt en zijn eventueel gevoerd.

Strijklap

De strijklap kan van diverse materialen zijn gemaakt (leer, kunststof, neopreen) en beschermt de kogels van de achterbenen tegen het langs elkaar strijken van de benen. De strijklappen voorkomen wondjes op de kogels.

Strijkring

Een strijkring is een rubberen ring die over de hoef heen geschoven wordt en dan dus rond de koot van het paard zit. De ring voorkomt bij sommige paarden het strijken en zorgt dus voor minder wondje aan de kogels.

Bandage

Werkbandages

Bandages zijn beschermers voor om de benen van het paard. Bandages dienen ter bescherming tegen strijken en stoten en voorkomen blessures tijdens de training. De bandages zijn te koop in vele (moderne) kleuren in de ruitersportzaken en zijn verkrijgbaar in lengtes van 3m (meestal voor gebruik bij pony's) en 4m (meestal voor gebruik bij paarden). De bandages dienen vakkundig aangebracht te worden. Te strak aanbrengen kan beknelling veroorzaken met alle nadelige risico's en te los aangebracht kan afzakken veroorzaken. Omtrent de voor- en nadelen van het gebruik van bandages bestaan verschillende meningen. Feit blijft dat bandages aangebracht dienen te worden door een ervaren persoon.

Werkbandage

Een werkbandage wordt gebruikt tijdens de training van het paard. Werkbandages die elastisch zijn dienen aangebracht te worden in combinatie met zogenaamde onderlappen, welke ter verdeling van de druk, onder de elastische bandage wordt aangebracht. Deze onderlappen zijn bij de ruitersportzaken verkrijgbaar.

Stalbandages

Stalbandage

3-in-1-beschermers

Stalbandages zijn de wat stevigere bandages die voornamelijk gebruikt worden bij een paard in rust. Een paard dat een zware training heeft gehad kan bij alle vier de benen voorzien worden van bandages. Dit wordt meestal gecombineerd met een verkoelende gel welke onder de bandages wordt aangebracht. Omdat het onderbeen van een paard slecht doorbloed is, kan dit de doorbloeding stimuleren waardoor afvalstoffen sneller en beter door het onderbeen worden getransporteerd. Dit voorkomt zwellingen en pijnlijke stijfheid in de onderbenen van het paard.

3 in 1 beschermer

Deze zeer zachte beschermers bieden extra ondersteuning en bescherming van de kogel en de pezen. De beschermers zijn gemaakt van neopreen en hebben een klittenband sluiting. Deze beschermers worden vooral gebruikt voor extra steun en het opvangen van schokken tijdens dressuuroefeningen. De 3-in-1 beschermers zijn er in 2 soorten en zijn er voor zowel de voor- als de achterbenen.

Hoefbalbeschermer

Ballenboots of hoefbalbeschermers

Hoefbalbeschermers worden veel gebruikt bij IJslanders. Ter bescherming van de ballen van de hoef, en om meer actie in de gangen te krijgen. Ze zijn er in verschillende gewichten, van 190 tot 300 gram en soms nog zwaarder. Vaak worden ze gebruikt op wedstrijden en keuringen, maar ook bij training. Bij IJslander-wedstrijden mogen de hoefbalbeschermers maximaal 250 gram per been wegen, inclusief eventueel modder/zand. Bij IJslander-keuringen mogen de hoefbalbeschermers veel minder wegen; maximaal 120 gram per been. De hoefbalbeschermers zijn er in leer, neopreen en rubber. De rubberen versie heeft vaak geen gespje maar moet over de hoef aangetrokken worden.

De hoefbalbeschermer wordt aan de achterkant van de hoef bevestigd en zo strak mogelijk vast gemaakt, het gespje moet altijd aan de buitenkant.

De hoefbalbeschermer wordt ook wel ballenboot genoemd.

Transportbeschermer

Deze worden gebruikt om de benen te beschermen tijdens het transport. Er bestaan hoge en lage transportbeschermers. De lage uitvoering beschermt het been vanaf de knie tot de hoef en de hoge beschermers sluiten aan de voorbenen om de knie en een gedeelte van de hoef, zodat ook de hoefballen beschermd zijn. De hoge achterbeschermers sluiten om de hak en een gedeelte van de hoef. De transportbeschermers kunnen zijn gemaakt van sterk nylon en de binnenzijde is gevoerd met bont, fleece of katoen. Er bestaan ook kunststof transportbeschermers. De buitenkant bestaat uit een harde plasticachtige laag en aan de binnenkant zit bont of een dikke vilten laag.

Niet iedereen is even enthousiast over het gebruik van transportbeschermers, en er zijn veel voorbeelden van discussies of de transportbeschermers nou echt veiliger zijn dan zonder op de trailer staan. De voorstanders van transportbeschermers zeggen dat het veiligheid geeft bij het op en afladen, i.v.m. het naast de klep stappen. Zonder transportbeschermers kan het been ernstig beschadigen. Een ander argument voor transportbeschermers is, dat zodra je een rotonde moet rijden, je paard meestal verstapt. Door de smalle ruimte in de trailer is de kans dat een paard op zijn eigen voetjes of kroonrand gaat staan groot. Ook dit veroorzaakt wondjes.

De tegenstanders zeggen dat juist bij het op en afladen de transportbeschermers gevaarlijk zijn, omdat het paard erop zou kunnen gaan staan en hierdoor zou kunnen vallen. Ook is een argument dat als ze niet perfect passen de beschermers afzakken in de trailer en het paard er daardoor ook makkelijker op zou kunnen stappen en zichzelf bezeren.

Of je wel of geen transportbeschermers gebruikt is geheel een eigen keuze, die gemaakt zou moeten worden aan de hand van het rijgedrag van de bestuurder van de auto en het karakter van het paard.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto van strijkringen en transportbeschermers

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.