Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Kleding

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Rijbroek

Een rijbroek moet goed passen. Plooien aan de binnenkant van je dijen, knieƫn en kuiten geven makkelijk pijnlijke schuurplekken tijdens het rijden. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende modellen, stoffen en kleuren te koop. Zo is er voor iedereen wel een passende broek te vinden. Bij wedstrijdkleding hoort een rijbroek in een voorgeschreven kleur.

Laarzen

Zie Laarzen

Cap

Zie Cap

Handschoenen

Veel ruiters vinden het prettig om tijdens het rijden handschoenen te dragen, omdat het meer grip geeft op de teugels. Handschoenen zijn er in alle soorten en maten: van katoen met nopjes tot leer, en in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Bij wedstrijdkleding horen handschoenen in een voorgeschreven kleur.

Ondergoed

Een rijbroek is nauwsluitend om de benen het onderlichaam. Het is dan van belang dat er ook goed passend ondergoed wordt gedragen om schuurplekken tijdens het rijden te voorkomen. In de winter kan het aangenaam zijn om thermo ondergoed te dragen.

Bovenkleding

Kleding moet goed passen en fijn zitten. Kleding die te veel slobbert om het lijf kan blijven hangen uitstekende voorwerpen en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Bij wedstrijdkleding hoort voorgeschreven bovenkleding.

Jas

Vooral in de winter is het prettig om een goede wind- en waterdichte jas te hebben. Een paardrijjas heeft meestal splitten (eventueel met drukknopen) aan de achterkant en een rits die van twee kanten te openen is, hierdoor valt de jas prettig als je in het zadel zit. Let op met ritsen van metaal, deze geven makkelijk krassen op het zadel.

Regenkleding

Er is verschillende regenkleding te koop. Er kan gekozen worden voor (lange) broeken die pijpen hebben die open te ritsen zijn aan beide kanten, of drukknoppen hebben, zodat ze makkelijk aan-en uit te trekken zijn. Deze broeken worden ook wel thermobroeken genoemd. Deze (thermo)broeken zijn fijn om te dragen in de winter tijdens stalwerkzaamheden. Ook zijn er speciale regenbroeken te koop voor tijdens het rijden: rainlegs. Dit is een soort regenbroek die de bovenbenen bedekt en beschermt tegen regen, wind en afkoeling. Rainlegs zijn te koop in verschillende kleuren en maten.

Bronnen en/of voetnoten