Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Springknie

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


De springknie is een benaming voor een verdikte voorknie, meestal veroorzaakt door overvulling van de peesschede of de slijmbeurs in de knie. Ondanks de benaming zijn het niet alleen springpaarden die last kunnen krijgen van deze aandoening. Indien de springknie chronisch is, wordt de aandoening beschouwd als een schoonheidsgebrek, dat waardeverminderend kan werken.

Oorzaak of etiologie

De bekendste oorzaak is het herhaaldelijk of hard stoten van de voorknie tegen hindernismateriaal. Bij dravers wordt de zwelling aan de binnenkant van de knie veroorzaakt door het strijken van het andere been of na valpartijen op de harde baan. Naast de sportongelukken kan een springknie ook tijdens het transport en zelfs tijdens het voeren ontstaan wanneer de paarden herhaaldelijk met de knieën tegen de wand slaan.

Op lange termijn kan een springknie chronisch worden, zowel door het herhaaldelijk blesseren van dezelfde plek als door het te vroeg oppakken van de training. Nieuwe beschadiging van nog niet genezen weefsels zorgt voor verdikkingen (littekens) die op termijn verharden.

Ziekteverloop of pathogenese

Beschrijf hier hoe de oorzaak leidt tot de uiteindelijke problemen waar het paard last van heeft.

Symptomen

In de meeste gevallen is de zwelling duidelijk aanwezig maar veroorzaakt het geen kreupelheid. In dit geval is het “slechts” een schoonheidsfout.

In sommige gevallen is een paard wel kreupel omdat de onderliggende weefsels, zoals pezen of gewrichten, ook beschadigd zijn.

Indien het paard een diepe verwonding opgelopen heeft, bestaat de kans dat de wond en omliggende gebieden geïnfecteerd raken en dit veroorzaakt ook kreupelheid.

Diagnose

Beschrijf hier hoe de dierenarts kan bepalen of het inderdaad om deze aandoening gaat.

Behandeling

Bij acute gevallen is de eerste behandeling koelen met koud water en dit gedurende lange tijd. Daarna kunnen vochtonttrekkende middelen aangebracht geworden . Een vrije nieuwe benadering is het doen van een punctie van de overvulling, tijdens de punctie worden het overtollige vocht, synovia of bloed, met behulp van een injectienaald afgetapt en nadien wordt een ontstekingsremmer geïnjecteerd. Hierna wordt om de knie een drukverband aangelegd om nieuwe vochtvorming tegen te gaan.

Wanneer er een open wond aanwezig is, zal de behandeling zich eerst richten op de wondverzorging.

Een geïnfecteerde ontsteking van de peesschede of slijmbeurs moet altijd geopend worden om verder beschadiging te voorkomen.

In chronische gevallen is alleen een drastische operatie geschikt. Tijdens de operatie worden de overvulde holtes opengelegd, eventuele bloedstolsels worden verwijderd en de wond wordt gedraineerd. De wond wordt daarna onder drukverband gehouden om nieuwe zwellingen tegen te gaan.

Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Paardebenen, Evert OffereinsBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto van een paard met een springknie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.