Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Placenta

Uit Bokt

De placenta is een weefsel dat bij paarden tijdens de dracht aangemaakt wordt door het embryo in de baarmoeder.

De placenta vormt een anatomische scheiding tussen de bloedsomloop van de merrie en de bloedsomloop van het embryo. Er is hierdoor geen direct contact tussen de twee bloedsomlopen van moeder en het veulen in wording, maar kunnen wel stoffen uitgewisseld worden.

Anders dan bij de mens, waar slechts één cellaag de placenta van de baarmoeder scheidt, zijn dat er bij het paard zes[1]. Door dit weinig intieme contact is het nodig dat de placenta over het hele oppervlak van de baarmoeder contact maakt om voldoende uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen te garanderen[2]. Al na 2 maanden is de hele binnenkant van de baarmoeder bedekt door de placenta. Een gezonde placenta weegt tien tot elf procent van het lichaamsgewicht van het veulen. Klopt dit niet, dan moet gedacht worden aan een ontsteking. Het is dus raadzaam om de placenta direct te wegen zodat problemen tijdig ontdekt worden[1].

In zeldzame gevallen kan de bloedgroep van het veulen verschillen met de bloedgroep van de merrie. Bij paarden zijn er minder bloedgroepen dan bij mensen, maar soms komt het toch voor wanneer er gedekt wordt met een hengst met een afwijkende bloedgroep. Deze zeldzame situatie kan tot fatale gevolgen leiden door antilichamen in de biest van de merrie. Hierdoor kan het veulen ziek worden of sterven door isoerythrolysis neonatalis.

De placenta is via de navelstreng met de embryo verbonden.

Na de geboorte verliest de moeder de placenta in de vorm van de nageboorte.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. 1,0 1,1 http://www.dehoefslag.nl/content.asp?menuid=555
  2. cursus embryologie van de huisdieren door Prof. Dr. A. Weyns, Universiteit van Antwerpen



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto of afbeelding van de placenta

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.