Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Paddock Paradise

Uit Bokt
De track

Een Paddock Paradise is een zo natuurlijk mogelijke manier van het houden van paarden. Deze manier is bedacht door natuurlijk bekapper Jaime Jackson. Het Paddock Paradise gaat uit van het natuurlijke gedrag van paarden in het wild en vertaalt dit in een manier van het houden van paarden. Opgemerkt moet worden dat deze visie een ideaalbeeld is voor het houden van paarden. In de praktijk kan blijken dat bepaalde voorwaarden niet gerealiseerd kunnen worden, of dat paarden niet geschikt zijn voor het leven in een Paddock Paradise vanwege bijvoorbeeld gezondheidsredenen of het missen van sociale vaardigheden.

Het Paddock Paradise

De track

De track

Een Paddock Paradise begint met een track. Dit is een strook die geheel rondom de weide loopt. De breedte is ongeveer 3 tot 5 meter. Het is de bedoeling dat de paarden op de track lopen. Dit wordt gedaan, omdat paarden in het wild een bepaalde route in het landschap belopen en deze steeds opnieuw volgen. Door intuïtieve nieuwsgierigheid zal vaak gebeuren dat een paard de eerste keer het pad rondloopt, maar daarna blijft stilstaan. Het is de bedoeling dat je je paard stimuleert om te blijven lopen. Volgens het principe van het Paddock Paradise wordt dit gedaan door steeds kleine hoeveelheden ruwvoer te verspreiden over de track.

Voeding en dieet

Een slowfeeder

Wilde paarden voeden zich vooral met grassen en grasachtigen die een lage voedingswaarde hebben. Deze grassoorten zijn niet of nauwelijks te vinden in weides. Het zijn vaak zeer groene en voedingsrijke grassen. Deze grassen bevatten naast voedingsstoffen ook een hoge dosering fructaan. Fructaan is een in water oplosbaar koolhydraat (een soort suiker) dat door het gras wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. Het gras gebruikt dit voor zijn groei. Als er een overvloed aan fructaan is slaat de plant dit op. Als je groene grassen vergelijkt met de grassen die wilde paarden eten, dan zit er in het groene gras veel meer fructaan. Als een paard veel groen gras eet zal het ook meer fructaan binnen krijgen dan zijn wilde soortgenoten. Hierdoor kan onder andere de aandoening hoefbevangenheid ontstaan. Bij hoefbevangenheid raakt de witte lijn tussen het hoefbeen en de hoefwand ontstoken. Hierdoor gaat deze los zitten. Het gevolg is dat het hoefbeen lager in de hoef komt te zitten en op de zool gaat drukken. Dit is geen prettig gevoel voor een paard. In ernstige gevallen zal het hoefbeen door de zool heen steken. Dit wordt ook wel hoefbeenkanteling genoemd.

Het is dus van belang dat paarden vooral droge grassen en grasachtigen binnen krijgen. De meest gebruikte vorm hiervan is hooi dat bestaat uit gedroogd gras. Paarden eten in het wild steeds een klein beetje en lopen dan verder. Aangezien je bij het Paddock Paradise de natuurlijke manier van leven wilt vertalen naar het houden van gedomestiseerde paarden, zul je hiervoor moeten zorgen. Dit kan gedaan worden door steeds kleine hoeveelheden op verschillende plekken op de track te leggen. Op veel stallen worden paarden twee keer per dag gevoerd. Het resultaat van maar enkele voerbeurten is vaak dat paarden grote hoeveelheden voedsel krijgen, dit opschrokken en daarna niks meer te eten hebben tot de volgende voerbeurt. Gezien het leven van wilde paarden is dit niet natuurlijk voor het paard. Wat je volgens het principe van een Paddock Paradise beter kunt doen is meer voerbeurten. Doordat het hooi is verspreid lopen de paarden een stukje en gaan dan weer wat eten. Ze zullen dus een veel langere tijd eten, niet schrokken en ook tussendoor nog bewegen. Dit is een veel natuurlijkere manier van voedselinname. De hoeveelheid hooi op een plek hangt natuurlijk af van het Paddock Paradise en de hoeveelheid paarden, maar het is niet goed om te veel hooi op één plek neer te leggen. Hierdoor blijven paarden te lang op dezelfde plek staan eten. Beter is het om op veel verschillende plekken kleine hoeveelheden te leggen. Hierdoor is de stimulans om te bewegen groter, iets dat graag gezien wordt in een Paddock Paradise. Naast de hoeveelheid hooi en de frequentie van het voeren is afwisseling ook erg belangrijk. In het wild eten paarden op een dag veel verschillende grassen. Dit kun je simuleren door verschillende soorten hooi neer te leggen.

Naast hooi eten paarden in het wild ook verschillende mineralen uit de bodem. Dit is ook iets dat gewenst is in het Paddock Paradise. Er zijn verschillende mineralenblokken te koop voor paarden. Deze kun je op de track zetten. Paarden zullen dan af en toe aan de zoutblokken gaan likken. Wat ook kan of zelfs samen met de zoutblokken is het gebruik van calcium. In het wild zullen paarden dit uit de grond halen. In plaats van zoutblokken in een houder kun je de zoutblokken breken. De brokken kun je dan begraven rond de track net onder de oppervlakte. Hierdoor moeten paarden met hun hoeven gaan graven, waardoor deze op natuurlijkere wijze zullen afslijten. Ook zullen de paarden met hun tanden over de brokken zout schrapen. Hierdoor zullen naast de hoeven de tanden ook goed afslijten. In het wild moet een paard ook werken voor voedsel en mineralen en dat is terug te zien in een Paddock Paradise.

In het wild eten paarden naast gras ook verschillende kruiden-achtige planten. Soms worden er door paardeneigenaren supplementen gevoerd waarin kruiden zitten, maar volgens Jackson is het beter om aan de rand van het track enkele kruiden te planten. Hierdoor moet een paard meer natuurlijk gedrag gaan vertonen door de kruiden als het ware te plukken. Dit doen ze met hun lippen en tanden.

Volgens Jackson zou al het voer ongeveer op grondniveau gevoerd moeten worden. Paarden krijgen hierdoor kleine hoeveelheden zand en gruis binnen. In deze kleine hoeveelheden is dit zeker niet schadelijk. Het is wel bekend dat paarden die uit verveling zand gaan eten koliek krijgen. Dit zal niet gebeuren in een Paddock Paradise, want de paarden zullen hier bewegen en gestimuleerd worden in natuurlijk gedrag, waardoor er geen verveling ontstaat. Naast het zand is er nog een belangrijke reden voor het op laag niveau voeren. Paarden die niet op grondniveau gevoerd worden krijgen vaker last van hun nek en keel. Hierdoor kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan.

Er zijn verschillende manieren om hooi te voeren. Naast het op de grond te leggen kun je hooi voeren vanuit hooinetten die op de grond liggen. Een andere mogelijkheid is om een slowfeeder te maken. Dit is een bak met een hooibaal erin en een rek op de hooibaal. Deze methodes worden vaak gebruikt in een Paddock Paradise.

Water

Waterpartij

Naast voeding is water een van de beste stimuleringsmiddelen voor beweging van een paard in een Paddock Paradise. Een paard heeft elke dag meerdere malen behoefte om te drinken en als hij daarvoor moet lopen, dan zal dat ook zeker gebeuren. Net als eten is het in een Paddock Paradise de bedoeling dat water ook rond het grondniveau aangeboden moet worden. Dit om dezelfde reden als dit met voer gedaan wordt. De meest natuurlijke manier om een paard van water te voorzien is een waterplaats waar de paarden met hun hoeven in het water kunnen staan als ze gaan drinken. Naast het drinken kunnen de paarden daar dan ook een bad nemen. In de winter zal het water op een drinkplaats soms bevroren zijn. De paarden hebben hier een oplossing voor. Door met hun hoef en neus tegen het ijs te drukken en te stampen zal het ijs breken en kan het paard drinken. Het is dus niet nodig om bij de eerste vrieskou te zorgen dat er geen ijs ontstaat. Paarden zijn in dat opzicht heel zelfredzaam en je stimuleert alleen maar het natuurlijke instinct en de creativiteit van het paard doordat het een oplossing moet gaan zoeken voor het probleem van ijs op het water. Deze manier van stimulering is zeer gewenst in een Paddock Paradise. Na het rollen in het water zullen paarden het liefst gaan rollen in de modder. Dit zorgt voor een goede vacht en huid van het paard. De modder is ook goed voor de hoeven van het paard. Het water reinigt de hoef en de modder zorgt voor het verzachten van de buitenkant van de hoef, waardoor deze niet gaat afbrokkelen.

Veel weides hebben geen natuurlijke drinkplaatsen. Deze kunnen vaak wel aangelegd worden. Hierdoor heb je naast een drinkplaats ook direct een plek waar paarden kunnen rollen. Volgens Jackson hoeft het water niet altijd zeer schoon te zijn. Volgens hem is het dan ook niet erg als het water in een natuurlijke drinkplaats wat troebeler is. Het schijnt zelfs zo te zijn dat een kleine hoeveelheid bacteriën in het water zorgt voor een beter afweersysteem van een paard. Dit is bij mensen een bekender fenomeen. Kinderen die veel buiten spelen en dus meer in contact komen met verschillende bacteriën hebben een betere afweer en worden minder ziek. Door geen zeer schoon drinkwater voor paarden te hebben help je het paard dus om gezond te blijven.

Territoriaal gedrag

Paarden kennen een rangorde in een kudde. Dit is ook zo met gedomestiseerde paarden. Er zijn dus plekken nodig waar de alfa hengst en soms de alfa merrie hun geursporen achter kunnen laten. In het wild gebeurt dit door te mesten en plassen op plekken in de track. Dit soort plekken moeten er volgens het principe van een Paddock Paradise dus zijn. Dit lijkt misschien niet van belang, omdat er geen rivaliserende kuddes zijn, maar het is natuurlijk gedrag en dat willen we stimuleren, waardoor het instinct van het paard 'wakker' blijft. Een plek waar geursporen achtergelaten kunnen worden kan je zelf maken door een heuvel van 60 tot 90 centimeter hoog te maken. De alfa paarden zullen hier hun territoriale herinneringen neerleggen.

Rolgedrag

Rollen

In de natuur zie je twee verschillende soorten plekken om te rollen. Naast het rollen in de modder rollen wilde paarden vaak in fijn zand. In het wild zijn er plekken waar al jaren achter elkaar verschillende generaties paarden rollen. Hierdoor ontstaat er heel fijn zand dat zorgt voor de verzorging van het paard. Dit soort zanderige plekken moeten dus ook terugkomen in een Paddock Paradise en ver weg liggen van de modderrolplekken, dit omdat de paarden anders snel achter elkaar in modder en fijn zand gaan rollen. Hierdoor werken de twee soorten niet afzonderlijk op de huid. Het is bijna niet mogelijk om dit soort fijn zand te hebben en een echte oplossing voor een Paddock Paradise is er dan ook nog niet. Misschien maakt een paard het uiteindelijk wel zelf. Het is in ieder geval handig om een droge rolplek te hebben binnen een Paddock Paradise.

Rusten, slapen en verzorging

Sociaal gedrag

Een kudde paarden zal naast eten ook veel uitrusten. Als paarden gaan slapen zal nooit de hele kudde dit tegelijk doen. Er zijn altijd wat paarden die wakker blijven om de wacht te houden. In een paddock Paradise is het dus van belang op plekken te maken waar de paarden kunnen uitrusten. Naast het bewegen en eten is dit ook zeer belangrijk. Het beste is om verschillende grote plekken binnen een track te maken voor de rust behoefte. Op deze plekken zul je ook vaak zien dat de paarden elkaar gaan verzorgen door middel van het zogenoemde krauwen. Jaime Jackson beveelt een rustplek in de beschutting en een rustplek in een meer open terrein aan. Het is sowieso heel belangrijk dat de plekken groot genoeg zijn voor alle paarden. Als paarden een andere plek uitkiezen om uit te rusten, dan is het handig om dat stuk te vergroten door het hek van het track op dat punt in een hoek naar binnen te brengen.

Paring, dracht en bevalling

Ook in een Paddock Paradise is het fokken met paarden volgens Jackson mogelijk. Als een merrie in haar vruchtbare periode komt, dan kan er voor gekozen worden om de hengst en de merrie in het Paddock Paradise te laten en de rest van de kudde even apart te zetten. Dit verschijnsel zie je ook in het wild. Daar gaan de merrie en hengst ook even weg van de kudde tijdens het dekken. Het dekken kan plaatsvinden op de track of op het binnenste gedeelte dat tussen de track ligt.

Tijdens de dracht kan de merrie volgens Jackson gewoon in het Paddock Paradise blijven staan. De merrie trekt in het wild ook gewoon mee met de kudde. Alleen tijdens het moment van de geboorte zal de merrie zich gaan afzonderen. Hiervoor kunnen speciale vergrote delen op het track gemaakt worden. Deze plekken moeten ruim genoeg zijn voor de merrie om te bevallen en er moet ook nog ruimte zijn voor andere paarden die er soms zijn om de wacht te houden. Wel moet het zo zijn dat deze plekken beschut zijn. Dit is om de merrie een veiliger gevoel te geven en dus ook ter bescherming van het veulen tijdens de geboorte.

Vechten en spelen

Het spelen en vechten tussen paarden zorgt ervoor dat het lichaam van het paard in conditie blijft en dat de hoeven afslijten. De hengsten zullen vaker stoeien, terwijl merries daar wat minder voor in zijn. Ze zullen eerder eens schoppen naar een indringer of paard dat lager in rang staat. Bij dit soort activiteiten kan het middelste deel van een Paddock Paradise volgens Jackson zeer goed gebruikt worden. De paarden kunnen daar dan losgelaten worden. Op dat moment kunnen ze gaan stoeien, rennen en spelen en dit moet ook gedaan worden. Het wordt door Jackson aanbevolen om dit minimaal 1 keer per dag te doen. De mens heeft hier een stimulerende rol in. Een paard mag op zo'n moment dus niet stilstaan en moet gaan bewegen. Alles mag, zolang het maar gedrag is dat zeer uitzonderlijk is in het wild. De paarden zullen al warme spieren hebben, door het bewegen op de track en hierdoor hoeven ze niet eerst langzaam opgewarmde spieren krijgen, maar kunnen ze direct harder gaan werken.

Soms is het zo dat er een gevecht uit breekt. Dit is volgens Jackson niet erg en zelfs heel natuurlijk. Vaak wordt hier dan de rangorde bepaald. De meeste paarden hebben in een Paddock Paradise geen hoefijzers, omdat de hoeven sterker worden en op een natuurlijke manier afslijten. Hierdoor kunnen ze elkaar minder makkelijk verwonden. Het maakt ook niet uit als er een klein wondje ontstaat. Dit gebeurt in het wild ook en een lichaam van een paard is erop gemaakt om dit wondje snel te dichten en de huid te laten herstellen. Als de paarden moe beginnen te worden is het tijd om de paarden terug te laten gaan naar de track.

Het gedrag van prooi en jager

In het wild zijn paarden de prooi van carnivoren (vleeseters). In het Paddock Paradise zijn de paarden in vergelijking met het wild zeer veilig. Volgens de theorie van een Paddock Paradise moet er dus een manier gevonden worden om een aanval van een jager te simuleren. Dit hoeft niet zo zeer in de vorm van een echte jager, maar de paarden moeten het idee hebben dat er ergens een jager is. Dit kan door middel van geluid en geur, want paarden worden in het wild gewaarschuwd voor een jager door geluid en geur. Het is niet zo dat in het wild een aanval van een jager veel voor komt. Een simulatie hiervan is volgens Jackson dan ook maar 1 à 2 keer in de maand nodig. Een manier om geluid te verspreiden is een luidspreker. De geur kan gemakkelijk geplaatst worden door bijvoorbeeld een doek over een hond te wrijven en deze in het Paddcok Paradise neer te leggen. Het vluchtgedrag wat hierdoor zal ontstaan zorgt voor het wakker houden van de paarden en voor de vorming en slijting van de hoeven.

De ondergrond

Een heuvel

De ondergrond van de track moet net zoals in het wild bestaan uit verschillende soorten terrein. Het doel is om het paard te laten bewegen met zijn lijf en zijn hoeven gezond te houden. Dit doe je door het evenwicht te trainen op oneffen terrein en de hoeven te laten afslijten door ruwere terreinen. In een Paddock Paradise is het gewenst dat een track reliëf kent en dat het uit verschillende ondergronden bestaat. Bij de ondergronden kun je bijvoorbeeld denken aan grond, mul zand, oneffen pad met puntige stenen en klei. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten ondergrond te bedenken en het is dan ook belangrijk om te kijken wat het terrein zelf al heeft en wat de mogelijkheden zijn in een gebied. Let er wel op dat een paard niet afgeschrokken wordt door de ondergrond. Het mag zeker een uitdaging zijn, maar een paard moet niet omdraaien.

Nadelen van een Paddock Paradise

Naast de voordelen kent een Paddock Paradise ook enkele nadelen. Zo kost het aanleggen een bepaalde hoeveelheid tijd en geld. Dit is afhankelijk van de grootte van het Paddock Paradise en de hoeveelheid aspecten die erin aangebracht worden. Een ander nadeel is dat een Paddock Paradise relatief veel onderhoud nodig heeft. Iets waar je ook rekening mee moet houden is de samenstelling van de kudde. Bij een Paddock Paradise is het zo dat de paarden het grootste deel van de tijd in de track staan. Hierdoor kan het zijn dat paarden soms dicht op elkaar staan. In vergelijking met een gewone weide is het bij een Paddock Paradise nog meer van belang dat de paarden in de kudde het goed met elkaar kunnen vinden.

Bronnen, referenties en/of voetnoten