Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Opleiding paardenhouderij

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Paardenhouderij)

Algemene informatie

Paardenhouderij is een opleiding waarbij je, nadat je afgestudeerd bent, verschillende functies kunt vervullen. Een aantal voorbeelden zijn:

Voor alle functies geldt dat dit afhankelijk is van het opleidingsniveau.

Het is niet zo dat je, wanneer je deze opleiding hebt afgerond, alleen werkzaam kunt zijn met direct contact met paarden, ook de volgende functies/werkterreinen behoren tot de mogelijkheden:

  • Medewerker ruitersportzaak
  • Medewerker stallenbouw
  • Medewerker trailerverkoop/huur

Wanneer je de opleiding op MBO niveau 4 of hoger hebt afgerond behoort het ook tot de mogelijkheid om als zelfstandige aan de slag te gaan.

De opleiding paardenhouderij wordt op verschillende scholen door heel Nederland gegeven. Dit betekent dus ook dat elke school een eigen invulling aan de opleiding kan geven. Van hieruit zullen de deelkwalificaties ook per opleiding verschillen. Wel is het zo dat elke school verplichte deelkwalificaties moet aanbieden, zodat het uiteindelijke resultaat gelijk zal zijn.

Door de verschillende structuren per school kan het mogelijk zijn dat je bij de ene opleiding wel een paard moet/mag meenemen, terwijl het bij de andere niet tot de mogelijkheden behoort. Het is daarom verstandig om te kijken wat jij verwacht van een opleiding en welke informatie jij graag (extra) mee zou willen krijgen.

Praktijklessen

De praktijklessen zijn een onmisbaar onderdeel binnen de opleiding paardenhouderij. Hier kun je alle opgedane theoretische kennis in praktijk toepassen en zo bevestigen. Indien nodig kun je jezelf tijdens deze lessen verbeteren. Er zijn verschillende onderwerpen die tijdens de praktijklessen aan bod komen.

Voeren en voerbehoefte

Tijdens deze lessen leer je over de hoeveelheid voedsel die een paard nodig heeft. Hoeveel een paard moet hebben verschilt per grootte, hoeveel het dier moet werken en als het dier drachtig is. De verschillende voersoorten zullen ook te pas komen bij deze lessen.

Ziektes en het voorkomen ervan

Tijdens deze lessen leer je over verschillende paardenziektes van het moment waarop ze tot stand komen. Hoe je de ziektes moet voorkomen is ook een deel van de lesstof. Een deel van paardenziektes komen echter per toeval om de hoek kijken en daar valt niets aan te voorkomen.

Fokken met paarden

Tijdens deze lessen leer je hoe je moet fokken met paarden. Aan bod komen natuurlijk dekken en KI (Kunstmatige Inseminatie). Dit zijn de 2 meest voorkomende manieren van dekken. De opfok van het veulen zit ook in het lesprogramma.

Hoefverzorging

Hierbij moet niet gedacht worden dat de hele opleiding tot hoefsmid gegeven wordt. Je krijgt grotendeels lessen over de juiste stand van de benen en hoeven en hoe een hoefijzer hoort te zitten. Het is tevens mogelijk een bekaples te volgen.

Rassenkennis

Bij deze lessen is het de bedoeling dat je verschillende rassen van elkaar leert te onderscheiden op onder andere uiterlijke kenmerken, herkomst en gebruik.

Management

Tijdens deze lessen leer je precies hoe je een eigen bedrijf zal moeten runnen, aan welke verplichtingen het bedrijf moet voldoen, en de diploma’s die je moet hebben om het bedrijf te runnen.

Huisvesting

Bij deze lessen leer je dat het van essentieel belang is om een dier in een juiste ruimte te huisvesten. Een drachtige merrie bijvoorbeeld heeft een grotere stal nodig dan een hengst, ruin of niet-drachtige merrie.

Exterieur

Tijdens deze lessen leer je hoe een paard er precies uit hoort te zien, gelet op het totaalplaatje, maar ook beenhouding, het dragen van de nek, enzovoorts.

Jureren

Ondanks dat je een bepaald niveau moet hebben om officieel te mogen jureren, leer je hier wel over. Ook het jureren van een show komt aan bod. Jureren is bij F-proefjes (manege-proefjes) al met een cursus mogelijk. Wanneer je het bepaalde niveau al hebt behaald is er bij enkele scholen de mogelijkheid je jury-certificaat te halen.

Harnachement

Hier leer je voornamelijk over zadels, hoofdstellen enzovoorts. Dit om te voorkomen dat je een te klein/te groot zadel of hoofdstel koopt. Je leert het belang van goed passend materiaal.

Didactiek lessen

Hier leer je voornamelijk over het lesgeven van personen. Aan bod komt onder andere de omgang met mensen, dit omdat iedere persoon een andere benadering nodig heeft.

Rijlessen

Zelf krijg je ook rijlessen. Er wordt aandacht besteed aan zowel dressuur als springen. Je leert jezelf te verbeteren op bepaalde punten. Op sommige scholen is het mogelijk je eigen paard te gebruiken voor deze lessen.

Theorie

Naast de praktijklessen is het ook verplicht theoretische vakken te volgen. Deze vakken zijn nodig als goede start voor je vervolgopleiding en om een eventueel eigen bedrijf te runnen. Enkele vakken die gevolg moeten worden zijn Scheikunde, Natuurkunde, Economie, Wiskunde en Bedrijfsadministratie. Ook wordt er aandacht besteedt aan taalvakken. Dit omdat het zeer waarschijnlijk is dat je in de paardenwereld te maken krijgt met het buitenland.

Voor elk praktisch vak geldt dat er een theoretisch deel aan vooraf gaat. Zo kunnen voor bijvoorbeeld over voeren, opdrachten gemaakt worden om de energie behoefte van een paard bij bepaalde arbeid te berekenen. Andere theoretische vakken zijn:

  • Exterieur leer (hoe beoordeel ik een paard)
  • Hygiënische maatregelen (hoe houd ik ongedierte buiten de deur)
  • Grasland beheer (hoe houd ik mijn weide gezond)
  • Fokkerij (waar houd ik rekening mee bij het fokken)
  • EHBO bij paarden (wat kan ik zelf doen)
  • ARBO in de paardenhouderij (voor zover van toepassing)
  • Trainingsleer (hoe bouw ik een trainingsschema op)
  • Anatomie (hoe zit een paard in elkaar)
  • BHV (bedrijfshulpverlening)
  • Rijden, dressuur en springen (de basis)
  • Hoefverzorging (de basis)
  • Ziekteleer (welke symptomen duiden op bepaalde ziekte)
  • Erfelijkheidsleer (onderdeel fokkerij, in hoeverre is iets erfelijk)
  • Theorie voor het koetsiers bewijs (als koetsiers bewijs is inbegrepen)
  • Paarden presenteren (zowel keuringsklaar maken als voordraven voor dierenarts)

Stage

Verder zijn er vaak één of meerdere stageperiodes om het geleerde in de praktijk te brengen. Deze periodes kunnen gelopen worden bij manege's, sport-, handels- of fokstallen, net waar de interesse van de leerling ligt. Vaak wordt er geadviseerd om de eerste periode bij een manege stage te lopen omdat hier het meeste met de paarden zelf wordt gewerkt. Zo moeten paarden in beweging komen, gepoetst worden, eventuele wonden behandeld worden en de stallen bijgehouden worden (drink en voerbakken schoon maken, stallen opstrooien en uitmesten, stallen moeten netjes gehouden worden). Tijdens een latere stageperiode gaat de voorkeur van de leerling meer meetellen bij de keuze van een bedrijf. Vind de leerling springen erg leuk, dan wordt er naar een springstal gezocht, voor dressuur, eventing, draverij et cetera geldt hetzelfde.

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Afbeeldingen van de school en/of de lessen

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.