Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Longbloeding

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Een longbloeding kan ontstaan na zware inspanning en komt in de meeste gevallen voor bij sportpaarden, vooral volbloed (ren)paarden. Deze aandoening wordt vaak EIPH of exercise induced pulmonary hemorrhage genoemd.

Oorzaak of etiologie

De aandoening is multifactorieel. Dat wil zeggen dat er meerdere factoren zijn die invloed hebben op het al of niet ontstaan van een longbloeding. Er wordt nog onderzoek gedaan naar deze factoren. Genetische aanleg zou een belangrijke invloed hebben, daarnaast zijn er ook relaties gevonden tussen geslacht, leeftijd en geboortejaar en de kans op het ontstaan van longbloedingen. De manier van trainen, de ruiter, de raceafstand, de raceondergrond, het aantal paarden in een race en de tijd van de race zouden geen invloed hebben.[1]

Ziekteverloop of pathogenese

Door zware inspanning wordt de bloeddruk hoger en versnelt de ademhaling, de bloedvaatjes in de longen zijn teer en kunnen door de hoge druk knappen.

Symptomen

In sommige gevallen komt het bloed afkomstig van de longen uit de neus, het bloed is schuimend, lichtrood van kleur en komt meestal uit beide neusgaten. Het paard is slap/sloom en heeft een snelle, moeilijke ademhaling. In ernstige gevallen zijn de slijmvliezen bleek of paars van kleur. Een zware val kan eveneens een longbloeding veroorzaken.

Diagnose

Bij een ernstige longbloeding loopt het bloed uit beide neusgaten. Om er zeker van te zijn dat het bloed uit de longen afkomstig is, of bij kleinere bloedingen, doet men endoscopie om de longen te bekijken.

Behandeling

Bij een longbloeding moet je het paard kalmeren om zodoende de bloeddruk zo laag mogelijk te houden en zo snel mogelijk een veearts inschakelen.

Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=11&t=1818393


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto van symptomen

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.