Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Long

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Longen)
Ga naar: navigatie, zoeken
De longen van een paard

De longen vormen het gepaarde ademhalingsorgaan. In de longen vindt er gasuitwisseling plaats, de long is een excretie orgaan.

Anatomie

De long heeft een sponsachtige structuur en deze van een paard is anders kwa bouw dan de long van andere dieren. Het paard heeft zowel links als rechts een lobus cranialis (bovenaan) en een lobus caudalis (onderaan). Daarnaast beschikt het paard over een lobus accessorius die rechts en ventraal ligt (meer aan de buikholte), deze lob ligt rechts omdat het hart links ligt en daar teveel plaats inneemt. In tegenstelling tot andere huisdieren heeft een paard geen lobus medius.

Gas uitwisseling

Tijdens het inademen zal er zuurstof in het lichaam komen, dat via de longen naar de bloedbaan diffundeert. Tijdens het uitademen zal koolstofdioxide uit de bloedbaan diffunderen en via de longen uit het lichaam getransporteerd worden. De vers aangeleverde zuurstof levert energie voor de cellen, zodat deze hun werking (optimaal) blijven doen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Illustratie van de werking van de long

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.