Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Knabstrupper

Uit Bokt


Knabstrupper
Knabstrupper hoofd.jpg
Standfoto knapstrupper.jpg
Stokmaat: 1.52 tot 1.60 meter
Kleur: stippenpatroon
Land van herkomst: Denemarken
Link naar stamboek:


De Knabstrupper is een barok paard en komt oorspronkelijk uit Denemarken. De Knabstrupper is vaak gestippeld en wordt vaak verward met de Appaloosa, maar de Knabstrupper kan ook egaal gekleurd zijn. De meest bekende Knabstrupper is Witje, het paard van Pippi Langkous.

Geschiedenis

Het ras de Knabstrupper bestaat al meer dan 200 jaar. De populariteit van dit ras is erg wisselend geweest, het ene moment was de Knabstrupper erg populair, en het andere moment was hij bijna vergeten.

Rond 1800 kocht de Deen Flaebe een gestippelde Iberische merrie uit Spanje. Dit paard kreeg de naam Flaebehoppen (hoppen = paard). Er werd met haar gefokt en zij kreeg vele gestippelde veulens. Het was het eerste gestippelde paard waarmee gefokt werd in Denemarken. Daarom wordt zij ook wel gezien als de grondlegster van het ras dat nu Knabstrupper heet.

Het belangrijkste veulen van de merrie was een meerkleurig gevlekte hengst, die ze kreeg in 1813. De vader van het veulen was een Fredericksborger. Het veulen kreeg de naam Flaebehingsten, en hij veranderde in de stamvader van de Knabstrupper. Hij dekte vele merries waardoor er steeds meer gevlekte paarden bij kwamen.

In de 19e eeuw werd er met de Knabstrupper alleen nog op kleur gefokt. Hierdoor ging de kwaliteit van het ras erg achteruit. De Knabstrupper was een grof en slecht geproportioneerd paard geworden. Om dit te verbeteren is het ras gekruist met verschillende volbloeden en dat heeft geleid tot sterke verbeteringen.

Nu is de Knabstrupper weer een goed geproportioneerd paard.

Exterieur

Tegenwoordig zijn er eigenlijk twee typen Knabstruppers. Namelijk een wat ouder type, dit is echt een barok paard en is duidelijk wat grover en zwaarder gebouwd dan de moderne Knabstrupper. Deze moderne Knabstrupper is gefokt met als doel gebruik in de sport. Deze paarden zijn dus luxer qua type. Het oudere type Knabstrupper heeft een stokmaat tussen de 152 en 158cm. De modernere paarden zijn vaak wat groter, namelijk tussen de 157 en 160cm.

Het hoofd van de Knabstrupper heeft een opvallende welving bij de keel. Het profiel van het hoofd is recht en de snuit is wat vierkant. De oren zijn alert en de ogen hebben een vriendelijke blik. De manen en de staart van de Knabstrupper zijn vaak kort en dun.

De kleur van de verschillende Knabstruppers kan erg verschillen. Er zijn verschillende kleuren en patronen mogelijk:

  • panterbont/leopard (witte huid met donkere vlekken over het gehele lichaam)
  • sjabrakbont/blanket (donker met een witte 'deken' over de achterhand en hierop wel of geen vlekken)
  • sneeuwvlokkenbont/snowflake (donkere huid met lichte vlekken over het hele lichaam]
  • few spot (geheel wit met slechts enkele donkere vlekken)
  • bruin/donkerbruin (de manen en staart zijn zwart)
  • stekelharig
  • witgeboren (hebben meestal bruine ogen en hebben enige donkere vlekken over het lichaam verspreid, hebben een roze huid)
  • wit met donkere plekken op oa het hoofd en de benen

Een ander kenmerk van de Knabstrupper zijn de gestreepte hoeven.

Doordat de Knabstrupper afstamt van de Frederiksborger, hebben deze paarden nog steeds overeenkomsten.

Karakter

De Knabstrupper is een paard dat makkelijk is in de omgang. Ook zijn het scherpzinnige en meegaande paarden. Ook hebben ze een groot uithoudingsvermogen en willen ze graag voor je werken.

Gebruik

Tegenwoordig wordt de Knabstrupper veel gebruikt als rij- en menpaard. Door zijn gestippelde vacht is hij ook vaak in het circus te bewonderen. Ook wordt er door zijn aparte kleur veel mee gefokt.

Bronnen, referenties en/of voetnoten