Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Horseball

Uit Bokt

Horseball is een balspel te paard, het is een kruising tussen handbal, basketbal en rugby. Het is een door de FEI erkende tak van paardensport die in Italië, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Finland en Spanje volop gespeeld wordt. In ons land is de sport nog wat minder populair. Het KNHS heeft besloten om horseball te erkennen als officiële discipline en heeft opdracht gegeven om Horseball Vereniging Nederland op te richten. Het KNHS verwacht dat dit in november 2013 rond is. Op 13 en 14 december 2014, tijdens het NK Horseball, de bestuurs- en forumleden van de KNHS-Horseball Vereniging Nederland zich hebben gepresenteerd, waardoor de KNHS officieel een nieuwe discipline heeft toegevoegd aan de Nederlandse paardensport.

Het spel

De bal

Horseball wordt gespeeld met een team van 6 personen waarvan er 2 wissel zijn. De wisselspelers staan in de zogenaamde vrije zone.

De ideale afmetingen van het speelveld zijn 25 bij 65 meter. De afmetingen moeten in elk geval tussen de 20 en 30 meter breedte en tussen de 60 en 75 meter lengte liggen. De korte zijden moeten afgebakend zijn door een schot van minimaal 1,60 meter hoog. Het doel is de bal door de ring van de tegenstander te gooien en zo te scoren. Aan beide korte zijden van het speelveld hangt zo'n ring met een diameter van 1 meter. De ringen hangen 3,5 meter hoog op een paal en 2,5 meter van de achterlijn van het veld. Aan de ring is een net bevestigd zodat duidelijk te zien is of de bal door de ring gegaan is.

Er mag pas gescoord worden nadat de bal 3 keer overgespeeld is binnen het team, tussen 3 verschillende spelers, zonder tussendoor op de grond te komen, of in handen van de tegenstander te vallen. Wanneer de bal op de grond valt zal deze door de ruiter opgepakt moeten worden, zonder van het paard af te stappen. Wanneer de bal wordt opgepakt mogen de andere ruiters zich niet in een cirkel van 5 meter bij de bal oppakkende ruiter begeven. De bal mag ook niet langer dan 10 seconden worden vast gehouden. De bal is een voetbal met een omtrek van 65 centimeter en met 6 leren lussen eraan om hem vast te kunnen houden.

Voorschriften voor paard en ruiter

Kniebeschermer

De paarden mogen pas gebruikt worden vanaf hun 5e, omdat het door het vele korte draaien en hard stoppen behoorlijk belastend is voor de pezen en gewrichten. In de categorie voor pony's mogen pony's gebruikt worden met een stokmaat tussen 1,27 meter en 1,48 meter. De ruiters in deze categorie moeten tussen de 9 en de 15 jaar oud zijn. Bij de paarden mogen ruiters meedoen vanaf hun 15e en de paarden moeten minimaal 1,48 zijn.

De paarden dienen 4 bandages en 4 springschoenen om te hebben. Ook hebben de paarden een vaste martingaal, die dus bevestigd wordt aan de neusriem. Tussen beide stijgbeugels zit een opraapriem, deze is ervoor om het oppakken stukken makkelijker te maken. Het dragen van een veiligheidscap op, rijlaarzen en rijbroek is verplicht. Een bodyprotector en kniebeschermers zijn niet verplicht maar wel aanbevolen.

Wedstrijd

Het oprapen van de bal

Een wedstrijd duurt 2 keer 10 minuten met een pauze van 3 minuten ertussen. Tijdens de wedstrijd mag de coach een twee maal per speelhelft een time out aan vragen van 30 seconden. Gedurende de wedstrijd mag er onbeperkt gewisseld worden, tijdens time-outs en als het spel stil ligt. De wissels moeten altijd op de eigen speelhelft plaatsvinden. De wedstrijd begint terwijl de bal op de helft van 1 van beide teams op de grond ligt. Alle 4 de teamleden mogen om de beurt langs de bal galopperen en proberen deze van de grond te pakken terwijl het paard door galoppeert. Als alle 4 de teamleden 1 keer geprobeerd hebben mogen ook de leden van het andere team de bal proberen te pakken. Vanaf dat moment is het ook toegestaan om de bal vanuit een andere gang dan galop te pakken.

Het oprapen van de bal gebeurt niet vanuit stilstand. Er mag maar 1 ruiter tegelijk proberen om de bal op te pakken, de anderen houden minimaal 5 meter afstand. Er mag pas weer aangevallen worden als degene die de bal oppakte weer rechtop zit. Degene die het dichtste bij de bal is mag het eerste proberen de bal op te pakken, of degene die in de richting van de bal rijdt, of iemand van het team dat de bal laatst in bezit had.

Er zijn drie scheidsrechters en een tijdwaarnemer die de deelnemers in de gaten houden. Eentje te paard, eentje op de scheidsrechtersstoel en één langs de kant. De scheidsrechter te paard neemt de beslissingen en de beide andere scheidsrechters geven advies. Als de regels overtreden worden kan een scheidsrechter een p uitdelen, dat staat voor penalty of straf. Er zijn verschillende straffen, afhankelijk van de aard van de overtreding:

  • P1 wordt uitgedeeld bij gevaarlijk of ruw spel. De tegenstander krijgt dan een vrije worp op het doel vanaf de 5 meter lijn
  • P2 wordt uitgedeeld bij een iets minder ernstige overtreding. De tegenstander krijgt dan een vrije worp op het doel vanaf de 10 meter lijn, of mag 3 keer vrij overspelen vanaf de 15 meter lijn.
  • P3 wordt uitgedeeld bij een kleine overtreding. De tegenstander krijgt dan een vrije worp vanaf de plaats van de overtreding.

Foto's

Zie Fotoserie: WK Horseball 2016 voor meer Horseball foto's.

Bronnen, referenties en/of voetnoten