Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Gouden Koets

Uit Bokt
Gouden koets

De gouden koets is de koets die jaarlijks wordt ingezet op Prinsjesdag om de koningin naar het Binnenhof te rijden, waar ze de troonrede voorleest.

Geschiedenis

De gouden koets is op 7 september 1898 door de Amsterdamse bevolking geschonken aan Koningin Wilhelmina, bedoeld als geschenk bij haar inhuldiging tot koningin.

Bouw en interieur

De Gouden Koets is gemaakt van Javaans teakhout, waar van een aantal delen bedekt zijn met bladgoud. Deze koets is dus niet gemaakt van massief goud. Het ontwerp en de bouw is uitgevoerd in Renaissancestijl door de gebroeders Spijker. Doordat de koningin graag wilde staan in de koets, heeft de kroonlijst een gebogen vorm en is de koets erg hoog. Het manoeuvreren door de nauwe toegangspoort van het Binnenhof is hierdoor erg moeilijk.

De koets is een Berliner, een galarijtuig op acht veren en meestal getrokken door achtspan paarden. Een Berliner is een uitvoering van een Landauer, de zogenaamde Schuitjes glaslandauer. Alleen het staatshoofd mag in deze koets worden rondgereden met een achtspan, in andere situaties wordt er een zesspan ingezet. De buitenkant van de koets is rijk versierd met diverse paneelschilderingen en allegorieën. De binnenkant is van zijden petit-point-borduurwerk. De bok is bekleed met rood laken met aan weerszijden het nationale rijkswapen. De vier wielen zijn een symbool van de zon. Op de kroonlijst zijn de wapens van de destijds elf provinciën te zien en het wapen van Amsterdam.

De Gouden koets wordt traditioneel gemend als postiljon aanspanning met het Mecklenburgsysteem.

Gebruik

  • 7 februari 1901: huwelijk koningin Wilhelmina en prins Hendrik
  • maart 1901: intocht Koninklijk paar in Amsterdam
  • 1909: doop prinses Juliana
  • 1937: huwelijk prinses Juliana en prins Bernhard
  • 1938: doop prinses Beatrix
  • 1966: huwelijk prinses Beatrix en prins Claus
  • 2002: huwelijk prins Willem-Alexander en prinses Maxima
  • sinds 1903 elk jaar op Prinsjesdag
Gala Glas Berliner met prinses Margriet, Mr. Pieter van Vollenhoven en zoon tijdens Prinsjesdag 2007

Gala Glas Berliner

Een van de andere statierijtuigen van het koninklijk huis is de Gala Glas Berliner, een gesloten rijtuig geschikt voor vier personen. Een Berliner dankt zijn naam aan de stad Berlijn waar het rijtuig sinds 1662 werd ontworpen. Deze Glas Berliner is de oudste van de totaal zes galaberliners die het Staldepartement bezit en dateert uit 1836, gemaakt in Londen voor koning Willem II. De binnenzijde is geheel bekleed met rood laken en velours. Voor het huwelijk van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven werden de zijwanden vervangen door glas. Sindsdien gebruiken zij dit rijtuig elk jaar op Prinsjesdag.

Glazen Koets

De Glazen koets wordt beschouwd als een van de mooiste rijtuigen van het koninklijk huis. Deze werd in 1826 gebouwd in Brussel voor koning Willem I. Het interieur is bekleed met purper en een wit zijde hemel. Deze koets wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_Koets
  2. http://www.koninklijkhuis.nl/content.jsp?objectid=4602