Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Mecklenburgsysteem

Uit Bokt
Gouden koets, postiljon rijden met Mecklenburgsysteem

Het Mecklenburgsysteem is het mensysteem dat door de Nederlandse Koninklijke stallen wordt gebruikt.

Geschiedenis

Het systeem is speciaal ontwikkeld voor het postiljonrijden. In Nederland is het geïntroduceerd door Prins Hendrik en jarenlang als hét mensysteem door de Koninklijke stallen gebruikt.

Het is eigenlijk geen opzichzelfstaand systeem zoals Achenbach, maar een mengelmoes van oude Engelse en Hongaarse manieren van aangespannen rijden.

Het systeem

Het meest opvallende aan het systeem is dat de handen niet zoals bij Achenbach rechtop staan, maar plat liggen en er wordt van achter de hand gereden. Juist dat laatste is voor een buitenstaander moeilijk te doorgronden, omdat je niet kunt zien wat er achter de handen afspeelt.

Je rijdt met twee handen naast elkaar, waarbij je de leidsels van het rechter voorpaard in je rechterhand houdt en de overige leidsels in je linkerhand. Dit geldt voor het rijden met tweespan, vierspan of zesspan. De uiteinden van de leidsels zijn aan elkaar gegespt en liggen onder je zitvlak. De leidsels lopen binnendoor naar de paarden, dit in tegenstelling tot Achenbach waarbij ze buitenlangs gaan.

Sturen in wendingen

Om een linkerwending te rijden, verplaats je de leidsels van het rechter voorpaard naar de linkerhand, vervolgens ga je ze stuk voor stuk verschuiven. De rechterleidsels worden verlengd en de linkerleidsels worden verkort.
Bij de rechterwending gebeurt dit precies andersom.

Het nadeel van dit systeem is dat het moeilijk is om tijdens de wending te corrigeren, omdat vooraf bedacht moet worden hoe scherp de wending is en hoeveel de leidsels daarvoor aangepast moeten worden.(hulpmiddel daarbij zijn de lassen in de leidsels).

Net als bij het tandemrijden verrichten de achterpaarden bij dit systeem al het werk, de voorpaarden, (of de voorste vier bij zesspan) lopen uit de strengen, doe je dat niet dan is het span nauwelijks te besturen omdat er een waaiereffect ontstaat bij het nemen van een bocht.

Dit systeem is dus vooral voor het rijden van vloeiende lijnen en niet voor kort bochtenwerk.


Achenbach mag dan praktischer zijn in de meeste gevallen, bij het postiljonrijden, waarbij de aanspanning wordt gemend door een ruiter die op het linker voorpaard zit, is het Mecklenburgsysteem onontbeerlijk, omdat je hiermee het rechterpaard afzonderlijk kunt sturen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Bron de Mensport
  • Einiges über fahren( C.G.Wrangel)