Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Essentiële vetzuren

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Vetzuren of essentiële vetzuren zijn vetten die een belangrijke rol spelen in de werking van het lichaam. De term "essentieel" verwijst naar het belang van deze voedingsstoffen, zonder vetzuren komt het lichaam in de problemen. Ook worden ze soms meervoudig onverzadigde vetzuren genoemd.

Vetzuren worden niet door het lichaam aangemaakt maar moeten uit de voeding opgenomen worden. Essientiële vetzuren komen vooral voor in plantaardige oliëen zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie, teunisbloemolie, zonnbloemolie en sesamolie.

Er zijn 2 soorten essentiële vetzuren:

  • alfa-linoleenzuur
  • linolzuur

Uit deze vetzuren maakt het lichaam 3 groepen sterkere en langere vetzuren:

  • omega 3-vetzuren
  • omega 6-vetzuren
  • omega 9-vetzuren

De verhouding tussen deze omega-vetzuren is belangrijk, een teveel van het ene compenseert het tekort van het andere niet.

Tekorten kunnen veel problemen opleveren. Zo kan een tekort aan omega 3-vetzuren stress en huidproblemen veroorzaken. Een tekort aan omega 6-vetzuren kan leiden tot eczeem, doffe vacht en slechte wondgenezing. Omega 9-vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van huid en vacht.

Essentiële vetzuren worden door krachtvoerproducenten in het krachtvoer verwerkt maar kunnen ook als supplement bijgevoerd worden.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: afbeeldingen van de opbouw van vetzuren

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.