Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bokt:Focusop 2016

Uit Bokt


Een overzicht van alle jaargangen 'Focus op' vind je hier: Bokt:Focusop

Week 1

Focus op:

Weide met paarden

Weidebeheer is van belang om het weiland in goede conditie te houden, zodat er voldoende gras blijft staan en kale plekken en onkruid tot een minimum beperkt blijven.

Nieuw weiland

Een nieuwe weide wordt meestal door een loonwerker aangelegd. Het bestaande (wei)land of het onkruid wordt doodgespoten met een algemeen werkend middel, en ongeveer 14 dagen later wordt het land bemest (met natuurlijke mest of kunstmest), geploegd, geëgd of gefreesd en ingezaaid. Meestal wordt voor paardenweides grasmengsel BG4, BG5 of BG11 gebruikt. Inzaaien van weiland kan het beste in april of in september gebeuren. Dan is de grond al of nog warm genoeg voor een snelle kieming, en valt er genoeg regen. Op natte gronden kan het noodzakelijk zijn drainage aan te brengen.

Bij zaaien in het voorjaar kan het verstandig zijn om na 4 tot 6 weken opnieuw te bemesten. Eerst een keer hooien is ook beter om een goede beworteling te krijgen, evenals beweiden met schapen. Met hun kleine hoefjes trappen zij de grond mooi aan. Nadat de eerste snee van het gras eraf gehaald is, kan de weide voor paarden in gebruik worden genomen.

Bestaand weiland

Jaarlijks moet bestaand weiland bemest worden, vooral op arme grond, maar óók op rijke grond. Gebruikelijk wordt kunstmest (KAS of NPK mengsel) gegeven als de temperatuursom tussen de 180 en 280 graden ligt. Dit is ruwweg vanaf eind februari tot begin april. Lees verder

Wist je dat?

  • ... de kwaliteit van de bodem en de aanwezigheid van bepaalde schadelijke stoffen in de bodem een grote invloed hebben op de kwaliteit van het gras?
  • ... kunstmest in feite bestaat uit een mengsel van anorganische zouten?
  • ... hooi uit gedroogd gras bestaat?


Foto van de week

Grazend paard.jpg
Een grazend paard


Week 3

Focus op:

Armani.jpg

Het Amerikaanse Minipaard (of American Miniature Horse) is zoals de naam zegt een paard, maar dan in mini formaat. Ze kunnen bij twee verenigingen geregistreerd worden, namelijk de AMHA (American Miniature Horse Association) en de AMHR (American Miniature Horse Registry).

Geschiedenis

Het Amerikaanse Minipaard is ontstaan door het kruisen van Shetland pony's met kleine volbloeden. Hieruit ontstonden dieren met steeds meer het uiterlijk van een volbloed, en de maat van een shetlander. In 1978 is vervolgens het AMHA opgericht, in eerste instantie ter promotie van het ras. Inmiddels is het AMHA toonaangevend in de minipaarden fokkerij, en de snelst groeiende vereniging met meer dan 160.000 geregistreerde paardjes wereld wijd. Momenteel worden er regelmatig minipaarden naar Nederland geimporteerd. Deze worden vervolgens aangeboden op de keuringen van het NMPRS en shows van het MHCEen het ICAMH.

Exterieur

Het Amerikaanse Minipaard is een paard in kleine versie. Hierin zijn 3 hoofdtypes te onderscheiden, De Arabier, de Warmbloed, en de Quarter. In tegenstelling tot Nederland worden Amerikaanse Minipaarden niet gemeten op schofthoogte, maar op de laatste maanhaar. De maximaal toegestane hoogte komt dan op 34 inch. Tot het vijfde levensjaar wordt er een tijdelijk papier afgegeven, wat bij het bereiken van het 5e levensjaar en het niet overschrijden van de 34-inchregel een permanent papier wordt. Dit is vergelijkbaar met een stamboekopname. Lees verder


Wist je dat?


Foto van de week

Fjorden slee.jpg
Fjorden trekken een slee tijdens het St. Croix Valley Carriage and Driving Society's in 2008.


Week 7

Focus op:

Weide met paarden

De Onager is een halfezel of wilde ezel afkomstig uit het Midden Oosten. Inmiddels wordt het dier met uitsterven bedreigd en komen ze in het wild enkel nog in Noord-Iran voor. Steeds meer dierentuinen starten fokprojecten ter behoud van de Onager, waaronder Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.

Er zijn zeven verschillende soorten Onagers. De Onager kwam vroeger in het gehele Midden Oosten voor, maar door de jacht en het verdwijnen van habitat komt de Onager nu enkel nog voor in Noord-Iran. Van het gebruik van Onagers is niet veel bekend. Er zijn muurschilderingen gevonden van dieren die sterk op Onagers lijken, die gebruikt werden als lastdier.

Exterieur

De Onager lijkt qua bouw op een ezel, hoewel een ezel wat compacter is. Opvallend is de zeer brede, doorlopende aalstreep die doorloopt tot aan het einde van de staart. De kleur is over het algemeen wildkleur bruin, variërend van licht tot donker. De schofthoogte kan variëren van 1.20 m. tot 1.50 m. Ze hebben een gewicht van rond de 250 kg. Onagers kunnen snelheden van 70 kilometer per uur bereiken.

Karakter

De Onager heeft een vriendelijk en nieuwsgierig karakter. In hun normale leefomgeving leven ze heel sober en kunnen soms dagen zonder voedsel. Ze voeden zich met grassoorten en vetplanten. Drinken moeten ze wel dagelijks. Onagers krijgen eens in de twee jaar een veulen, de dracht is 11 à 12 maanden. Ze kunnen een leeftijd bereiken van 25 tot 30 jaar.


Wist je dat?

  • ... een muilezel een kruising is tussen een paardenhengst en een ezelin?
  • ... een muildier een kruising is tussen een ezelhengst en een merrie?
  • ... muildieren en muilezels onvruchtbaar zijn?


Foto van de week

Mules 01.jpg
Muilezels in de Grand Canyon wachten op toeristen voor een rit.