Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bodemkwaliteit

Uit Bokt

De kwaliteit van de bodem en de aanwezigheid van bepaalde schadelijke stoffen in de bodem hebben een grote invloed op de kwaliteit van het gras. Het is dan ook verstandig om goed te (laten) bekijken of een bepaald stuk grond geschikt is om een weiland op aan te leggen voordat je het koopt.

Aanpak

Bij de aan- en verkoop van percelen of erven geldt de informatieplicht van de verkoper en de onderzoeksplicht van de verkoper, maar vaak blijft het probleem ergens in het midden hangen. Het is daarom altijd verstandig een (voor-)onderzoek uit te (laten) voeren als je van plan bent om een stuk grond te kopen.

Voor allerlei stoffen die in de bodem aanwezig kunnen zijn zijn bepaalde maximale waarden vastgesteld. Een stuk grond is schoon als alle waarden uit het standaardanalysepakket onder deze streef- of achtergrondwaarde blijven. Helaas is de grond ongeveer nergens in Nederland is de grond schoon. Een schone grondverklaring (= een geschiktheidsverklaring) of bodemonderzoek is niet verplicht bij aan/verkoop. Bij de gemeente zal er in het algemeen wel om gevraagd worden als je een bouwvergunning of bestemmingswijziging aanvraagt.

Aandachtspunten bodemonderzoek

Bij agrarische grond moet je opletten op a. grootschalige ophogingen met verontreinigd materiaal (voor de jaren '90) (grond/slib) b. gedempte sloten met rotzooi c. asbest d. puin (met asbest) ter plaatse van dammen en kavelpaden e. ligging in een uiterwaarde (overstroming met verontreinigd slib) f. bij boomgaarden op bestrijdingsmiddelen

Bij agrarische erven let je met name op: a. asbest b. puin al dan niet met asbest c. boven- en ondergrondse tanks (en oude standplaatsen daarvan) d. bestrijdingsmiddelenopslag (en gebruik) e. afvalhoekjes f. uitlaat van (oude) melkmotor g. werkplaats/garage/stalling materieel

Aandachtspunten voor de leek

Op http://www.bodemloket.nl kun je kijken of er wat bekend is (let wel niet alles staat erop!!) informeer bij de gemeente naar bodeminformatie (milieuvergunningen, bodemonderzoeken, tanks, gedempte sloten (oude luchtfoto's) op het perceel en de aangrenzende percelen).

Mochten hier dingen uitkomen waar je over twijfelt kun je een gecertificeerd bureau bodemonderzoek laten uitvoeren (in overleg met de wederpartij). Op erven wordt een bodemonderzoek sowieso geadviseerd. Bij landbouwpercelen kun je vaak volstaan met een vooronderzoek zoals bovengenoemd bij de gemeente/voormalige eigenaar.

Bij een bodemonderzoek wordt over het algemeen gekeken of de bodem geschikt is voor het beoogde gebruik. Voor industrie gelden andere normen dan voor wonen met (moes)tuin. Heb je een bodemonderzoek dat zegt dat er geen problemen zijn kijk dan goed aan welke bestemming getoetst is. Let ook op dat alle verdachte punten onderzocht zijn en dat het onderzoek niet ouder is dan ca. 4 jaar (m.n. voor erven).

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: uitslag bodemonderzoek

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.