Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Aquatraining

Uit Bokt
Paard aan het werk in een Seawalker

Aquatraining (Equine Aquatraining) is het trainen van een paard in het water. In Nederland zijn er vier verschillende soorten aquatraining te onderscheiden: de aquatrainer (loopband, de Seawalker, het paardenzwembad en de paardenspa. In dit artikel worden de vier verschillende soorten nader toegelicht.

De Aquatrainer

De aquatrainer is een lopende band die onder water gezet kan worden op elk willekeurig waterniveau. Door de beweging onder water krijgen paarden een krachttraining zonder hun skelet, pezen en banden extra te belasten, maar ook de manier van bewegen wordt beïnvloed. Door het bewegen tegen de druk van het water in gaan paarden automatisch met meer gebruik van de achterhand en rug bewegen. De aquatrainer kan worden ingezet voor paarden die moeten herstellen van een blessure of operatie. De spiertraining kan doorgaan met een verminderde belasting op het skelet en de pezen. Door de opwaartse druk van het water wordt deze belasting met 40 tot 60 % verminderd. Doordat het paard echter water moet verplaatsen bij elke beweging kost een voorwaartse beweging veel meer kracht. De spieren van het paard blijven hierdoor echter in goede conditie en het paard kan veel makkelijker weer terugkomen op zijn oude niveau.

Ook paarden met rugklachten zoals Kissing spines of die slecht hun rug gebruiken veel baat bij de aquatraining. Door de tegendruk van het water komt er bij de beweging automatisch meer actie uit de achterhand waardoor er een beter ruggebruik en meer schoudervrijheid ontstaat. Hierdoor spant het paard zijn buikspieren aan. Het paard kan zo onbelast worden getraind totdat de rug weer los en sterk genoeg is om de ruiter te dragen.

Hoe werkt het? Eerst worden de hoeven van het paard uitgekrabd en wordt het paard in de aquatrainer geleidt. Het halstertouw wordt overgegeven aan de persoon bij de besturing en de rubberen banden voor en achter het paard worden gesloten. Vervolgens worden de deuren gesloten. Daarna wordt de lopende band aangezet en komt er een klein laagje water op de band. Afhankelijk van de klacht en de geoefendheid van het paard gaat het waterniveau omhoog en kan de snelheid worden aangepast. Nadat het individuele programma gelopen is, daalt het water niveau weer en wordt de band stilgezet. Het paard wordt uit de aquatrainer geleid en gaat nog een kwartier onder een solarium.

De Seawalker

De Seawalker is een trainingsmolen met een zoutwaterbad. Het water wordt gekoeld tot 4 graden en bevat een vastgesteld zeezoutgehalte dat zorgvuldig op peil gehouden wordt. Een zuiveringsinstallatie zorgt voor schoon water dat daarmee ook geschikt is voor inzet bij wondgenezingsprocessen. Een pomp en separaat waterreservoir bieden de mogelijkheid om het waterpeil te laten variëren van kogel- tot boven voorknie niveau, al naar gelang het beoogde trainings- of revalidatiedoel.

Zeewater werkt verkoelend en zuiverend. Door z’n hogere densiteit, of: hogere gewicht, geeft zout water extra druk. Dit heeft bij het paard een betere doorbloeding van het been tot gevolg en een actievere afvoer van afvalstoffen. In geval van een blessure wordt hierdoor de schade beperkt en treedt sneller herstel op. De extra weerstand van koel, zout water biedt daarnaast de mogelijkheid tot intensieve krachttraining zonder extra belasting van pezen en banden.

  • Peesblessures

Inzet van de Seawalker bij peesblessures zorgt voor verhoogde doorbloeding van het onderbeen en een snellere afvoer van afvalstoffen zorgen voor een vlot herstel. Bij herstel op basis van rust treden er vaak veranderingen in structuur op: het peesweefsel herstelt zich dan niet in de oorspronkelijke lengterichting, maar vormt dwarsverbindingen. Deze structuren blijven altijd een zwakke schakel waardoor topsportpaarden nooit meer op het hoogste niveau zullen kunnen presteren. Dit betekent dan vaak het einde van hun sportcarrière. De praktijk laat zien dat bij bewegingstherapie in gekoeld zout water het peesweefsel veelal in de oorspronkelijke lengterichting herstelt, waardoor dit weer voor de volle 100 % belastbaar is.

  • Rugproblemen

Ook paarden met rug- en bekkenproblemen kunnen veel baat hebben bij het gebruik van de Seawalker. Doordat het paard als het ware over het water heen wil stappen tilt het de benen hoog op. Het spetterende water zorgt ervoor dat het paard de buikspieren aantrekt en het hoofd naar beneden brengt, waardoor de spieren in de bovenlijn losgewerkt worden en zich ontspannen. Ook wordt een gunstige invloed op coördinatie en takt van de bewegingen geconstateerd.

  • Inzet bij revalidatie

Door de mogelijkheid te variëren in temperatuur, waterhoogte en bewegingssnelheid, leent de Seawalker zich bijzonder goed voor revalidatieprocessen. Blessures genezen terwijl tegelijkertijd het trainingsniveau behouden blijft. Diverse geblesseerde sportpaarden hebben dankzij hun revalidatie in de Seawalker een opvallend succesvolle rentree gemaakt.

  • Training van kracht en uithoudingsvermogen

Soms kan het nodig zijn kracht en uithoudingsvermogen te trainen zonder het gewicht van de ruiter. De Seawalker biedt niet alleen de mogelijkheid specifieke spiergroepen te trainen, maar ook om paarden met een uitstekend uithoudingsvermogen af te leveren. Er kan zowel op aëroob als op anaëroob vermogen getraind worden. Al jaren maakt de Seawalker vast onderdeel uit van het trainingsprogramma van succesvolle endurancepaarden uit de Emiraten.

In de Seawalker hebben de paarden, in tegenstelling tot andere vormen van aquatherapie, een correcte beenzetting. Doordat ze los bewegen is de hoofd/hals houding ontspannen waardoor de buikspieren aangetrokken worden en de achterhand goed ondertreedt.

Op dit moment is er 1 Seawalker installatie in Nederland, namelijk in Hollandscheveld.

Het paardenzwembad

In het paardenzwembad worden de paarden begeleid in een bad. Ze hebben geen contact met de grond. Dit is een handige optie als de paarden zo weinig mogelijk belast mogen worden.

Paardenspa

In een spa staan de paarden stil in een bad met een jetstream.

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto's van de verschillende soorten aquatraining

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.