Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Wedstrijdkleding (springen)

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Als je wedstrijden wilt rijden, dan zorg je er niet alleen voor dat je paard er netjes uit ziet, ook de ruiter draagt speciale kleding op wedstrijden. In het wedstrijdreglement staat precies vermeld aan welke voorwaarden deze kleding moet voldoen. Ook bij prijsuitreikingen word je geacht in tenue te verschijnen.

Het is altijd toegestaan om met een bodyprotector of veiligheidshelm te rijden tijdens de wedstrijd. De bodyprotector mag boven of onder de rij-jas gedragen worden.

Op het losrij-terrein mag het jasje uit en de plastron of stropdas af, maar het is wel verplicht om het hoofddeksel te dragen dat je in de ring ook draagt, dus niet losrijden zonder cap.

Het verkennen van het parcours dient in de voorgeschreven wedstrijdkleding te gebeuren. De rijjas hoeft niet gedragen te worden. Daarnaast moet de kleding schoon en verzorgd zijn.

Rij-jas

De rijjas dient tijdens wedstrijden en prijsuitreikingen gedragen te worden. Type colbert met platliggende revers en knopen. Het zitvlak van de ruiter dient geheel of gedeeltelijk bedekt te zijn.

Blouse/Overhemden

Overhemden mogen lange of korte mouwen hebben en moeten een witte kraag en bij lange mouwen witte manchetten hebben.

Rijbroek

Witte of beige rijbroek.

Plastron

Dames hoeven bij het dragen van een speciaal rijoverhemd met een hoge kraag geen stropdas of plastron te dragen. Ruiters dienen een witte stropdas te dragen.

Handschoenen

Niet verplicht.

Laarzen

Het is verplicht om zwarte rijlaarzen, al dan niet voorzien van bruine kappen of zwarte jodhpurlaarsjes en gelijkkleurige, gladleren chaps te dragen.

Hoofddeksel

Het dragen van een goed sluitende harde cap of helm met de norm EN-1384 en een driepuntsveiligheidssluiting is verplicht.

Verenigingstenue

Indien tijdens de wedstrijd een verenigingstenue wordt gedragen, mag dit afwijken van hierboven gestalde eisen. Het dragen van een cap of helm met driepuntsveiligheidssluiting blijft echter verplicht.

Zomertenue

Uitsluitend in het geval van extreme zomerse temperaturen (> 30º Celsius) kan de jury beslissen, dat de rij-jas tijdens de proef mag worden uitgelaten.

Bij extreme regenval mag soms een regenjas of windjack gedragen worden, ter beoordeling van de jury.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

• Artikel 256 - Kleding en groeten van het Discipline Reglement Springen 2009 KNHS