Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Vitamine E

Uit Bokt

Wat is het en wat doet het ?

Vitamine E is ook bekend onder de naam α-tocoferol. Het is belangrijk voor rode bloedcellen en spierweefsels. Vitamine E is een anti-oxidant die meervoudig onverzadigde vetzuren, de bouwstoffen van het lichaam, beschermt. Ook helpt het lichaam bij de afvoer van afvalstoffen, waaronder de spierafvalstoffen (zoals melkzuur). Vitamine E zorgt bovendien voor een betere zuurstofopname door de longen en heeft dus een positief effect op de prestaties.

Daarnaast is vitamine E ook belangrijk voor de spierfunctie en de vruchtbaarheid. Speelt ook een rol bij de weerstand. Belangrijk voor het functioneren van spier- en zenuwstelsel. Het is belangrijk voor paarden die veel werken gezien de extra stress bij deze dieren leidt tot de productie van vrije radicalen.

Wat zijn de gevolgen bij een tekort?

Gebrek aan vitamine E leidt tot afbraak van de spieren. Ook kan het de oorzaak zijn van een onderhuidse oedeem.

Wat zijn de gevolgen bij een overschot?

Een hoge dosis vitamine E zou ook een kalmerend effect hebben op paarden.

Waar zit het in?

  • Wel  : In groenvoer, gras, klaver, luzerne, en onbehandelde oliezaden.
  • Niet  : Niet in gerst, haver, maïs en gedroogd ruwvoer.

Vitamine E zit onder andere in gras, zeewier en foenegriek. En natuurlijk als direct opneembare vitamine in diverse voedingssupplementen.

Goede vitamine E bronnen zijn vers groenvoer en de vliezen van granen. Aan het meeste voer wordt vitamine E toegevoegd. Granen vooral granen die zijn geplet of op een andere manier behandeld zijn, en ruwvoerders bevatten heel weinig vitamine E.

Behoefte, toegestane waardes

De behoefte aan vitamine E is het grootst bij sportpaarden, drachtige merries en opgroeiende paarden (ca. 2000-2500 mg vitamine E per dag). Een overdosering (meer dan 5000 mg per dag) kan schadelijke gevolgen hebben.

Als het vetgehalte in het paardenlichaam toeneemt, neemt ook de behoefte aan vitamine E toe. Deze extra in het lichaam opgenomen vetten zijn namelijk net zo kwetsbaar voor beschadiging door vrije radicalen als de gewone lichaamsvetten.


Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.