Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Uier

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Na de bevalling drupt de biest uit de uier.

De uier is een gespecialiseerd orgaan van de merrie dat instaat voor de voeding van het veulen vanaf de geboorte tot het moment dat het veulen volledig op vast voedsel kan leven.

De uier ontwikkelt zich in drie fasen, namelijk tijdens de foetale periode, tijdens de pubertijd en tijdens de dracht. Deze totale ontwikkeling wordt ook wel mammogenenis genoemd.

De foetale ontwikkeling vindt plaats als de merrie nog in de buik van haar moeder zit. Allereerst ontstaat er aan beide kanten van de buik een soort verdikking in de huid, dat worden de melklijsten genoemd. Deze lijnen zijn te zien als het vrouwelijk embryo ongeveer 35 dagen oud is. Vanuit de melklijsten ontwikkelen zich de tepels en groeit vetweefsel in het onderliggende weefsel. De tepels zijn af, compleet met tepelkanalen als het embryo ongeveer 3 maanden is. In het onderliggende vetweefsel gaan zich dan afvoergangen en later ook alveoli vormen. Op ongeveer 2/3 van de foetale periode zijn de afvoergangen helemaal af.

Deze ontwikkeling vindt ook plaats bij hengsten, maar bij hen zullen de tepels en de afvoergangen later weer verdwijnen. Hengsten hebben bij hun geboorte dus geen tepels meer.


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.