Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Piephak

Uit Bokt
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Piephak

Een piephak is een zacht beengebrek. Zachte beengebreken zijn overvullingen van de gewrichtszakken, peesscheden en slijmbeurzen met vocht. Een zacht beengebrek wordt gezien als een schoonheidsfout.

Oorzaak of etiologie

Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door een kneuzing. Een piephak kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Een paard wat zich heeft gestoten tegen een muur, of wanneer het paard opstaat in een stal met een te harde bodem. Het kan ook gebeuren bij een aangespannen paard doordat het dier tegen de latierboom slaat.

Ziekteverloop of pathogenese

Beschrijf hier hoe de oorzaak leidt tot de uiteindelijke problemen waar het paard last van heeft.

Symptomen

De piephak is een verdikking op het hielbeen. Het hielbeen is een botdeel en steekt uit aan de achterkant van het spronggewricht. De slijmbeurs is een zakvormige ruimte en bevindt zich op een plaats waar huid en spier over het uitstekende gedeelte moet glijden. De verdikking wordt veroorzaakt door een slijmbeurs op de punt van het hielbeen. De grootte van de piephak verschilt, van het formaat van een knikker tot een tennisbal. De verdikking voelt koud aan, het paard heeft geen pijn aan deze verdikking.

Diagnose

De dierenarts kan vaststellen of het om deze aandoening gaat aan de hand van de anamnese en het lichamelijk onderzoek van het paard.

Behandeling

In acute gevallen moet de plaats van de verdikking 2 maal per dag met koud water afgespoten worden. De ontsiering is blijvend. Grotere piephakken kunnen worden aangeprikt met een naald en worden leeggezogen met een injectiespuit. Daarna word een ontstekingremmend middel ingespoten. Als niet alles eruit gezogen kan worden wordt er een drain aangelegd om het overtollige vocht af te voeren. De drain kan verwijderd worden als de piephak helemaal leeg is. Piephakken die wat groter zijn kunnen ook operatief behandeld worden. Dit wordt gedaan als de piephak ontstoken is, dan zit de piephak vaak met vol pus. Tijdens de operatie wordt de piephak geopend, leeg gezogen en weer dicht gehecht. Deze ingreep wordt op een gespecialiseerde kliniek uitgevoerd. Aan harde en verouderde piephakken is vrijwel niks meer te doen. Ze kunnen kleiner worden, maar behandeling heeft geen zin meer.

Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten