Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Pessoateugel

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

De Pessoateugel is een hulpteugel die gebruikt wordt bij het longeren en is niet geschikt om mee te rijden. De teugel loopt via het bit en de longeersingel achter de achterhand langs en oefent zo invloed uit op het hele paardenlijf, niet alleen op de hoofd-/halshouding.

Teugel en bevestiging

De Pessoateugel bestaat uit twee onderdelen:

  1. Een touw dat boven op de rug met een musketonhaak aan de longeersingel vastgemaakt wordt en achter de achterbenen gaat. (Het stuk dat achter de benen langs gaat is elastiek met daar omheen een bontje)
  2. Een touw dat samen met het andere touw ook achter de achterbenen langs gaat (het stuk dat achter de achterbenen langs gaat is van elastiek en zit samen met het andere elastiek in 1 bontje, gaat dan via een ring in de longeersingel naar het bit en wordt daar met een musketon waar een katrol aan zit aan het bit vastgemaakt). Vanaf het bit kan je de musketonhaken helemaal op het einde van het touw vastmaken op 4 verschillende standen (te weten: Lang en laag, middelhoog, hoog en dressuur houding).

De pessoa hulpteugel zorgt voor een goed achterbeen- en ruggebruik, zo ontstaat er een fijne aanleuning. Als het paard 'tegen de hand' komt en dus de neus naar voren of omhoog brengt (en dan automatisch ook de rug wegduwt), trekt het paard zijn eigen achterhand er onder, waardoor de rug bol wordt en het paard weer omlaag komt en ontspant.

Werking

Nuvola actions next.png Zie Hoe pessoateugel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Foto's


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.