Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

One rein stop

Uit Bokt

De one rein stop is een methode die gebruikt wordt als noodrem tijdens het rijden. Het is een aangeleerde reflex waarbij het paard zijn hoofd kantelt richting de voet van de ruiter. Als een paard schrikt en er vandoor gaat geef de ruiter het teken van de one rein stop-reflex en het paard zal zijn neus naar de ruiter zijn voet buigen. Hierbij wordt de nek gebogen en kan daardoor niet meer gebruikt worden om balans te houden. Als het paard toch vooruit wil, dan zal de achterhand om de voorhand draaien. De reden waarom een paard stopt met deze methode is omdat het een reflex is. Een reflex is een reactie waar niet over wordt nagedacht door het paard, maar direct wordt uitgevoerd. Als het paard stopt, heeft het niet het stoppen zelf in gedachten, maar enkel het buigen van zijn hoofd. Een paard dat er vandoor gaat is vaak bang en wil zo snel mogelijk bij het enge object vandaan, elke poging om hem te laten stoppen zal hem alleen maar harder doen lopen. Op dat moment zal een scherpere optoming daarbij niet helpen, hoe meer pijn een paard krijgt in zijn mond hoe sneller hij zal gaan lopen. Een paard dat er vandoor gaat en daardoor pijn krijgt zal alleen maar denken “zie je wel, het is wel gevaarlijk”.

De one rein stop moet alleen gezien worden als noodrem, in uiterste nood dus. Als de one rein stop te veel gebruikt wordt, dan zal het paard er uiteindelijk op afstompen en minder of niet op reageren. Deze methode is ook alleen handig als het paard schrikt, een paard dat er vandoor gaat om andere redenen zal minder goed reageren op de one rein stop omdat het op dat moment wel degelijk nadenkt en minder goed op zijn reflexen reageert.

Het aanleren van de one rein stop

De one rein stop kan het best aangeleerd worden vanaf de grond met een halster. Daarna kan er geoefend worden als het paard stil staat. Als laatste kan het pas uitgevoerd worden op een lopend paard.

Om te beginnen moet het paard kunnen wijken voor druk. Het hoofd van het paard moet met minimale kracht van de ruiter op het halstertouw het hoofd van links naar rechts bewegen. Een paard is van nature scheef, waardoor één kant makkelijker kan gaan. Oefen deze lastige kant net zo lang, totdat het paard naar beide kanten gemakkelijk kan buigen.

De tweede stap is om net achter de schouder van het paard te gaan staan en het halstertouw met één hand vast te houden. Laat je hand dan driemaal over het touw glijden. Het paard zal dan druk voelen en het hoofd richting zijn schouder bewegen. Herhaal dit enkele keren en aan beide kanten. Als je dit hebt gedaan en het paard reageert goed, dan kun je een keer zachtjes aan het touw trekken. Zodra je paard meegeeft laat je onmiddellijk los. Herhaal dit een aantal keer en vraag daarbij elke keer het hoofd een stukje verder. Door dit te doen zal het buigen een reflex worden op het over de teugel laten glijden van je hand. Na genoeg oefenen zal het paard zijn hoofd al buigen, voordat je je hand drie keer over de teugel hebt gehaald.

Een probleem dat kan voorkomen is dat het paard zijn achterhand wegdraait. Dit is niet erg, het is een teken dat je paard nog niet ver genoeg kan buigen. Vraag je paard net iets minder, en beloon op het moment dat hij buigt en stilstaat.

Nadat je aan de hand hebt geoefend kun je het onder de man gaan proberen. Je kunt beginnen vanuit stilstand. Weer laat je je hand driemaal over de teugel naar voren glijden en je vraagt het hoofd zachtjes naar je knie. De hand die je over de teugel laat glijden komt uiteindelijk terecht bij je bovenbeen. Het doel dat je wilt bereiken is dat het paard in een reflex reageert op het over de teugel laten glijden van de hand. De teugel wordt daarbij niet strak aangetrokken. Herhaal dit net zo lang totdat het paard zijn hoofd buigt en bij je been kan houden. Het hoofd mag pas weer terug als jij de teugel loslaat.

Als dit lukt kun je verder. Het paard heeft zijn hoofd nu bij jouw hand, die op jouw bovenbeen ligt. De volgende stap is dat jij je bovenlichaam draait, zodat je naar zijn achterbeen kijkt. Neem hierbij een actieve houding aan. Op hetzelfde moment til je de teugel en beweeg je die richting de schouder waar het paard zijn hoofd niet naar toe heeft gebogen. Het paard zal hierop reageren en zijn achterhand naar buiten laten wijken. De achterbenen van het paard kruisen hierbij. Als het paard dit doet ontspan je en geef je meer teugelvrijheid. Zorg dat je paard dit alleen doet als jij er om vraagt.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

De neutraliteit van dit artikel is betwist.



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's of filmpje van one rein stop

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.