Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Noriker

Uit Bokt
Noriker
Hoofdfoto Noriker.jpg
Norikerstand.jpg
Stokmaat: 1,50 - 1,60 meter
Kleur: alle kleuren
Land van herkomst: Oostenrijk
Link naar stamboek: http://www.noriker.at

De Noriker is een robuust, krachtig, wendbaar koudbloedpaard uit Oostenrijk wat uitmunt in betrouwbaarheid en werklust. De Noriker is een echt veelzijdigheidspaard. Of het nu gaat om aangespannen rijden (wedstrijden of recreatief), echt trekwerk (in 't bos, ploegen), of onder het zadel dressuurmatig of springen, ze staan voor je klaar. In Oostenrijk moeten alle hengsten en merries voor stamboekopname zijn of haar werkwilligheid tonen in het landbouwwerk.

Geschiedenis

Het ras is ontstaan uit kleine, stevige Keltenponies die werden gekruist met de zware Romeinse hengsten, nadat Romeinse legioenen in ongeveer 16 voor Christus de Alpen over trokken en het Keltische koninkrijkje Norikum veroverden. In de tijd van Karel de Grote werd dit krachtige, taaie bergras gebruikt als rijpaard voor de zwaar gepantserde Ridders. Bisschoppen van Salzburg hebben door de eeuwen heen hun best gedaan om dit ras zuiver te fokken.

Bloedlijnen

Alle Norikers gaan terug op 5 bloedlijnen:

  • de Vulkanlijn, de meest vertegenwoordigde lijn. Het zijn goedherkenbare, vroegrijpe, zware paarden met adel, ietwat lang(rams-) hoofd, goede hals aanzet en bovenlijn, veel frame met krachtig fundament en goede gangen.
  • de Nerolijn, robuuste, elegante, krachtige en vlijtige paarden met een goed fundament en meestal een zeer goed gangvermogen.
  • de Diamantlijn, een lichter, zeer typisch soort paard. Droog en pezig met scherpe hoofdlijn en goede proporties. Een vurige, levendige oogopslag heeft de stam de naam Diamant opgeleverd.
  • de Elmarlijn is de enige tigerlijn en heeft Andalusisch bloed in de aderen. Het zijn doorgaans vlotte, edele en temperamentvolle dieren met fijn fundament, weinig breedte en diepte als ook korte ribben, maar ze hebben een goed prestatievermogen en een taaie constitutie. ook platenbonte exemplaren behoren veelal tot de Elmarlijn
  • de Schaunitzlijn is de kleinste lijn en stamt uit Karnten. Het is een middenmaat, matig diep en breed paard. Schaunitz-paarden zijn harde en goede arbeidspaarden, snel en temperamentvol. Ze kunnen echter wat lichtgeraakt zijn.


Exterieur

Noriker vos.jpg

De moderne Noriker is een goed middelzwaar, diep, breed, stapzeker bergpaard met een diepgelegen middelpunt en goede evenwichtszin. Het heeft een stokmaat van 1,50 - 1,60 meter en een gewicht tussen de 600 en 700 kilo. Ze hebben een hals met dubbele manenkam, een goede verbinding tussen een sterke voorhand met een schuine bespierde schouder en duidelijk schoft, en een korte krachtige elastische rug met sterke lendenen; een gespierde, gespleten achterhand; krachtig, droog beenwerk met weinig behang en een weelderige staart. Het hoofd moet droog zijn met een goede opmerkzame blik, typisch en van pittige adel. Hun gang is makkelijk en ruim, hun temperament is levendig maar goedmoedig.

De laatste jaren, is men een wat luxer type gaan fokken, een paard met wat meer houding, zonder veel aan massa in te boeten. Zijn vaak wat zware ramshoofd wijst op zijn Andalusische voorouders.

Karakter

Norikers zijn sociale paarden die erg geïnteresseerd zijn in hun omgeving. Ze zijn werklustig en leren snel. Ze zijn eenkennig en erg gericht op hun eigenaar en zullen nieuwe ruiters/menners dan ook flink uit proberen. Ze zijn niet snel onder de indruk van dingen maar ondanks dat het koudbloeden zijn hebben zij toch nog een flinke dosis temperament. Hun eigenzinnige karakter en kracht, maakt dit ras niet geschikt voor de beginnende paardenhouder.

Gebruik

De Norikers ontwikkelen zich tot sportpaarden en worden zowel onder het zadel als aangespannen gebruikt. Dit resulteerde in een combinatie van het originele zware paard met paarden met goede gangen, balans, tred zuiver en aanleg om zich te verplaatsen in moeilijk begaanbaar gebied. Doordat meer mensen zich bewust waren van het milieu werd het een trend om Norikers als werkpaarden in de bosbouw te gebruiken.


Foto's

Social Media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnoten