Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Nederlands Mini Paarden Registratie Stamboek

Uit Bokt
NMRPS
Dragonhoofd.jpg
Daisynmprs.jpg
Stokmaat: tot maximaal 1.06 meter
Kleur: alle kleuren zijn toegestaan
Land van herkomst: nederland
Link naar stamboek: http://www.minipaarden.nl

Het N.M.P.R.S. staat voor Nederlands Mini Paarden Registratie Stamboek. Het doel van het N.M.P.R.S. is het door middel van kruisingen (met kleine rassen waaronder de Shetlander, Welsh, American miniature horse, Bergmann Miniatuurpaard, Falabella, mini-appaloosa) realiseren van een minipaard in Europees verband.

Geschiedenis

Het NMPRS werd in 1993 opgericht door vijf initiatiefnemers met de insteek om een Nederlands Minipaard te creëren. Het doel van het NMPRS is het fokken van een minipaard in Europees verband. Dit wordt onder meer gedaan door het kruisen van diverse rassen. Het is niet de bedoeling een tweede Shetland stamboek te worden, de focus ligt echt op paardjes met een paarden-uitstraling, hierin zijn onder meer het warmbloed rijpaard, de Arabische volbloed en de Quarter horse te herkennen, zij het in kleine versie.

Het uitgangspunt was dat alle rassen en bloedlijnen tot een uiterste stokmaat van 1.06 meter ingezet konden worden mits zij veterinair in orde en getest waren. Dit gold zowel voor paardjes die bij andere stamboeken waren geregistreerd als voor paardjes zonder bekende afstamming of registratie. Op deze manier konden er veel hengsten en merries uit diverse stamboeken ingezet worden om bloedspreiding en type te bewerkstelligen en een ruime keuze te geven aan de leden om deel te nemen of te kiezen binnen dit programma. Ook dieren waarvan de papieren verloren waren gegaan konden een start maken bij het NMPRS. De paardjes werden opgesplitst in "minimaat" (t/m 86 cm), "kleine-maat" (87 t/m 95 cm) en "grote maat" (95 t/m 106 cm).

Over de jaren heen is het beleid en selectie programma steeds scherper bijgesteld om tot gewenste resultaten te komen, het gestelde doel, het “ Nederlands Minipaard” afgekort NMP. Hengsten die aangeboden worden ter goedkeuring dienen minimaal 1 ouder op papier te hebben. Van deze ouder moet ook DNA aangeleverd kunnen worden (als er 2 ouders bekend zijn van beide ouders). Merries en ruinen mogen nog wel zonder afstamming deelnemen aan de merriekeuring.

In 1995 is de ingediende aanvraag voor een erkend stamboek organisatie beoordeeld door het toenmalige Ministerie van Landbouw en werd het NMPRS erkend als moederstamboek voor miniatuurpaarden in Nederland en Europa. Tot aan de dag van vandaag mag het NMPRS nog steeds deze twee benamingen gebruiken. Het NMPRS is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig meedraaiend stamboek met in 2013 zo'n 7000 geregistreerde paardjes. In 2013 bestond het stamboek 20 jaar en doordat er zoveel dieren ingezet konden worden over de jaren heen, zijn de huidige paardjes het gestelde fokdoel in 1993 heel dicht benaderd. De komende jaren zullen er nog enkele aanpassingen moeten volgen om NMP tot een op zich zelf staand ras te kunnen noemen.

Exterieur

Het NMPRS registreert paardjes tot een maximale stokmaat van 106cm. Hierin is een onderverdeling, namelijk:

  • minimaat (tot 86 cm.)
  • kleine maat (van 87 cm. tot en met 95 cm.)
  • grote maat (van 96 cm. tot en met 106 cm.)

Binnen de maten vallen twee types:

  • basistype (100% Shetland gefokt)
  • luxe type (minimaal 12,5% "vreemd" bloed van een ander ras dan Shetlands)

Voorheen werden paardjes door de jury in een bepaald type geplaatst. Het kan dus voorkomen dat er paardjes in de basis zijn ingedeeld die toch geen 100% Shetlander zijn. Dit is in 2005 aangepast naar de huidige regel.


Fokdoel

Algemeen: Het exterieur van het Mini-Paard: De paardjes moeten een replica van rijpaard zijn. De paardjes dienen fijn gebouwd te zijn. De hengsten dienen een hengstenuitstraling te hebben.

Maten: 0 t/m 86 cm = Mini Maat, 87 t/m 95 = Kleine Maat, 96 t/m 106 = Grote Maat

Hoofd: Fijn en edel. Profiel Recht. Een mooi sprekend oog. Ruime neusgaten. Het hoofd dient mooi en passend te zijn en correct op de hals en nek aan te sluiten.

Oren: Oren overeen komend met de verhouding hoofd. Gepunt en naar binnen gebogen.

Ogen: Mooi aansprekend oog.

Hals: Soepel en goed gespierd, niet te diep uit de borstkas en voldoende lengte, iets verticale stand, een vloeiende overgang naar de schoft.

Schouder: Schuine ligging, schouder met voldoende lengte.

Rug: Sterk, voldoende lengte, goed bespierd en passend bij het geheel.

Schoft: Voldoende ontwikkelt.

Croupe: Goed bespierd en half rond, voldoende lengte passend bij het geheel.

Staartinplant: In vloeiende lijn met croupe.

Benen: Hard, droog en correct onder het lichaam.

Hoeven: Passende voeten van goede breedte met voldoende verzenen.

Stap: Voldoende ruim en krachtige stap.

Draf: Ruime krachtige draf met veel souplesse.

Kleur: Iedere kleur is toegestaan.

Gebruik

Ondanks hun geringe hoogte en fijne type is het minipaard voor vele doeleinden inzetbaar. Ze zijn zeker niet enkel geschikt als edele grasmaaier en worden ook niet in huis gehouden. Bij dat laatste is er helaas een handje vol mensen dat daar anders over denkt, maar ook een minipaard hoort in de wei met de juiste voeding, verzorging en vriendjes.

De meeste mensen nemen met hun minipaard deel aan stamboekkeuringen van het NMPRS, of shows van het MHCE (Miniature Horse Club Europe. Daarnaast worden ze aangespannen gereden, leren ze diverse oefeningen van vrijheidsdressuur, wordt ermee gewandeld, gelongeerd, etc.

Eigenlijk kan je met een minipaard alles wat je met een groot paard kan. Dit met uitzondering van rijden onder het zadel. De meeste minipaarden zijn niet geschikt om bereden te worden, ook niet door (kleine) kinderen.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten