Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Nageltred

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Nageltred wil zeggen dat het paard kreupel loopt doordat er een scherp voorwerp aan de onderkant in de hoef binnengedrongen is. De ernst van de aandoening hangt af van welke structuren er in de voet geraakt worden. In elk geval is het belangrijk dat er snel en correct gehandeld wordt om onherstelbare schade te voorkomen.

Oorzaak of etiologie

Meestal is de oorzaak een spijker zijn, een stukje ijzerdraad of een hoefnagel.

Ziekteverloop of pathogenese

Nadat het scherpe voorwerp in de hoef terecht gekomen is zal er al snel een ontstekingsreactie optreden. Dit geeft een zwelling van de weefsels in de voet en heel veel pijn, door het gebrek aan ruimte voor de zwelling. De bacteriën die met het scherpe voorwerp in de wond terecht gekomen zijn kunnen zich nu in de voet verspreiden en daar slijmbeurzen en peesschedes infecteren als er niet behandeld wordt. Hoe verder de infectie zich uitbreid en hoe meer structuren er aangetast worden, hoe slechter de prognose. Het is dus erg belangrijk dat je altijd meteen een dierenarts belt bij een vermoeden van nageltred. Verwijder nooit zelf het voorwerp uit de voet. De dierenarts moet zien hoe diep het zit en in welke richting precies om te kunnen inschatten welke structuren er beschadigd kunnen zijn. In sommige gevallen wordt er zelfs een foto gemaakt met het voorwerp nog in de voet zodat goed te zien is hoe diep het zit.

Als het paard naar een kliniek vervoerd moet worden voor foto's moet je wel voorkomen dat het voorwerp in de trailer nog verder in de hoef getrapt wordt. Daarom kun je proberen een klosje hout onder de hoef tapen, dat wat dikker is dan de lengte van het object dat in de hoef zit. Er komt dan geen druk meer op het object als het paard zijn voet neerzet.

Symptomen

Het paard zal in de eerste instantie erg kreupel zijn. Als dit niet meteen behandeld wordt zal het dier erg kreupel blijven en kan het been warm worden door de ontsteking en er kan zwelling ontstaan.

Diagnose

Door de hoeven goed uit te krabben kan men meestal het voorwerp in de hoef zien zitten. Als het gaat om een voorwerp dat zichtbaar is op een röntgenfoto dan kan er een foto gemaakt worden om de ernst in te kunnen schatten. Als dat niet zo is zal het voorwerp verwijderd moeten worden en kan met een metalen sonde de diepte van het steekkanaal en de richting ingeschat worden. Als er dan nog twijfel is of als er stukjes van het voorwerp in de wonde achtergebleven zijn kan het steekkanaal breed geopend worden.

Behandeling

Als er in de dierenkliniek of door de dierenarts/smid is vastgesteld dat er geen belangrijke delen of hoefgewrichten geraakt zijn, zal de behandeling hetzelfde zijn als bij een hoefzweer, het steekkanaal wordt opengelegd zodat pus kan afvloeien, de wond dient te worden schoongehouden. Zijn er wel vitale gedeeltes geraakt dan moet er eventueel operatief ingegrepen worden. Als er eenmaal een ontsteking zit, is de prognose niet goed. Daarom meteen contact opnemen met de smid en de dierenarts of desnoods meteen afreizen naar een dierenkliniek. Snel handelen kan het leven van je paard redden!

Preventie

Zorg ervoor dat er geen scherpe voorwerpen rondslingeren in de omgeving van de paarden. Krab regelmatig de hoeven uit zodat een voorwerp niet ongezien dagen lang in de hoef kan zitten. Probeer je paard dagelijks te controleren op kreupelheid. En krab altijd meteen de hoef van het kreupele been uit als het paard kreupel loopt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van nageltred en behandeling

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.