Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Meelsnuit

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Mealy)
Ga naar: navigatie, zoeken
Mealy
Effect: snuit, buik en zachte delen worden lichter
Dominantie:
Genetische code:
Bij vos: lichte snuit, buik en zachte delen
Bij zwart: niet mogelijk
Bij bruin: lichte snuit, buik en zachte delen

Mealy (of pangare) is een eigenschap die een zogenaamde meelsnuit (soms kopersnuit genoemd) veroorzaakt. Dat wil zeggen dat er meelkleurige haren te zien zijn op bepaalde lichaamsdelen. Onder andere op de buik, de zogenaamde zachte delen (flanken, tussen voorbenen e.d.), op het uiteinde van de neus en rond de ogen. Het lijkt hierdoor net of het paard met zijn neus in het meel heeft gezeten, vandaar ook de naam meelsnuit.

Deze kleurfactor komt vaak voor bij ezels en paarden met de kleur bruin. Het komt opvallend vaak voor bij sommige paardenrassen zoals de Fjord, Haflinger en de exmoor.

Mealy komt alleen voor bij paarden die als basiskleur vos of bruin hebben. Eerder werd gedacht dat paarden met de kleur seal brown (zwartbruin) zwarte paarden waren die in bezit zijn van deze kleurfactor. Maar inmiddels is gebleken dat dit niet waar is.

Het effect van de pangare factor kan erg verschillen. Bij sommige paarden is het echt zoeken naar meelkleurige haren, terwijl bij anderen de lichte delen erg duidelijk te zien zijn. Ook de tint van de lichtere haren kan verschillen. Bij het ene paard zijn de bijna wit terwijl ze bij het andere paard een beetje crèmekleurig zijn.

Genetica

Van de genetica achter deze kleurfactor is nog weinig bekend. Er wordt momenteel veel onderzoek naar gedaan. Er zijn een aantal verschillende gedachten over. De eenvoudigste gedachte is dat pangare wordt veroorzaakt door een dominant gen. Dit gen zou worden aangegeven met de genetische lettercode Pa. Een andere gedachte is dat deze kleurfactor wordt veroorzaakt door een variatie op het agouti-gen. Dit is het gen wat bij bruine paarden het zwarte pigment naar de benen, staart en de manen concentreert, zodat het paard bruin wordt. Deze gedachte wordt ondersteund door het feit dat pangare niet voorkomt bij zwarte paarden.

Bronnen, referenties en/of voetnoten