Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Liggen

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Liggen is een oefening in de vrijheidsdressuur.

Uitvoering

Bij het liggen op commando zakt het paard op aanwijzing van de trainer door de voor- en achterbenen om te gaan liggen. Daarbij kan het paard rechtop blijven liggen of direct doorrollen op de zij, dit wordt plat liggen genoemd. Een derde mogelijkheid is het liggen op de rug met de benen in de lucht, hier heeft het paard hulp van de trainer bij nodig. Dit wordt meestal doodliggen genoemd.

Achtergrond

Paarden slapen de meeste tijd van de dag staand, maar wanneer ze zich veilig voelen in hun omgeving leggen ze zich ook liggend te rusten. Ze gaan dan zowel plat als rechtop liggen. Ook gaan paarden liggen wanneer ze willen gaan rollen.

Problemen

Paard blijft niet liggen

Door duration in te bouwen is het mogelijk om een paard in een bepaalde positie te houden. Tevens moet er een commando voor het opstaan komen. Door dit commando te geven voordat het paard opstaat wordt het opstaan iets wat de trainer wil en niet iets wat het paard wil. De duration wordt ingebouwd door een commando voor het blijven in een bepaalde houding. Tevens kan er een afleiding gebruikt worden in de vorm van bijvoorbeeld een beloning zodat het paard even "vergeet" dat hij op wilde staan. Deze combinatie maakt dat het paard steeds beter zal wachten op een teken van de trainer om op te staan.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten