Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Horzel

Uit Bokt

De horzel die in Nederland voorkomt is de Gastrophilus intestinalis. Dat is een insect dat behoort tot de orde van de Diptera of tweevleugeligen. De horzel komt veel voor in de buurt van paarden omdat de larven levende paarden nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.


De levenscyclus

Horzeleitjes in de vacht van een paard
borstelblokken

In de zomer paren de volwassen horzels en leggen daarna eitjes op het paard. Meestal worden de eitjes op de onderbenen, in de manen of op de hals van het paard gelegd. De eitjes zien eruit als kleine gele puntjes op de haren van het paard. Met borstelen zijn ze bijna niet weg te krijgen. Men kan wel proberen de eitjes te verwijderen met behulp van een borstelblok.

De eitjes komen uit en worden als larven opgelikt door het paard. Daarna boren ze zich in de tong of het mondslijmvlies van het paard om zich daar gedurende ongeveer 4 weken verder te ontwikkelen. Na die maand gaan ze opnieuw naar de mond van het paard waar ze doorgeslikt worden. Ze komen vervolgens in de maag terecht en hechten zich daar ongeveer 9 maanden vast. In de zomer van het volgende jaar laten de wormen los en verlaten het paardenlichaam met de mest. Eenmaal buiten ontwikkelt de larve zich binnen een maand tot een volwassen horzel. Een volwassen horzel leeft relatief kort en moet zich binnen zo'n drie weken voortplanten.

Bestrijding

De horzel is het beste te bestrijden door de betreffende paarden regelmatig goed te ontwormen. Vooral ivermectine werkt heel goed tegen de larven van de horzel en is in verschillende merken wormenspuiten terug te vinden. Daarnaast is het raadzaam om de mest regelmatig uit de wei te verwijderen en ook een horzelvanger kan erg handig zijn.

Bronnen, referenties en/of voetnoten