Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoefschoen

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een hoefschoen is een schoen voor om de hoef van een paard.


Waarom hoefschoenen

Een hoefschoen dient ter bescherming van de paardenhoef, bijvoorbeeld als het paard veel op moeilijke ondergronden moet lopen. De hoefschoen kan ook bescherming bieden bij (te) veel slijtage of om de pijn van een gevoelig lopend paard te verlichten. Een hoefschoen kan gebruikt worden in plaats van een hoefijzer.

De hoefschoen wordt vaak gebruikt bij de overgang van ijzer naar blootvoets, in die overgang kan het voorkomen dat de zool zich nog moet aanpassen aan de nieuwe situatie waardoor het paard tijdelijk gevoelig kan lopen. Vaak duurt het nog langer voordat een paard over het asfalt goed kan lopen, daardoor wordt de hoefschoen vaak bij buitenritten gebruikt.


Hoefschoenen en wedstrijden

  • Endurance: Bij endurance is het gebruik van Hoefschoenen toegestaan, een kleine groep mensen maakt dan ook gebruik van deze mogelijkheid. Echter worden de hoefschoenen nog niet massaal gebruikt en zijn ijzers en kunstof beslag nog altijd de meest voorkomende hoefbescherming.
  • Dressuur: Volgens artikel 145 punt 2 is het niet toegestaan om hoefschoenen bij een officiële dressuur wedstrijd te gebruiken.
  • Springen: Hoefschoenen zijn met springen gewoon toegestaan.

Verschillende merken

Er komen steeds meer hoefschoenen op de markt, met verschillende systemen. Ieder systeem heeft zijn voor- en nadelen, het is dus een kwestie van uitproberen welke het beste bevalt.

Easyboots

Easy Care

Easy Care is een bedrijf dat verschillende modellen hoefschoenen op de markt heeft gebracht. De Easyboot was hun eerste schoen en is een makkelijk aan te trekken hoefschoen die de hoefbal van het paard vrijlaat. Daardoor heeft deze schoen geen inloopperiode en is het letterlijk, aantrekken en wegrijden. De hoefschoen is af te stellen middels een kabel die je af kunt stellen aan de vorm van de hoef. Tegen het verliezen van de voorschoenen door het aftrappen met de achtervoeten kunnen springschoenen helpen dit te voorkomen.

Er zijn onder tussen verschillende variaties gekomen op de Easyboot, onder anderen de Easyboot Epic en de Easyboot Bare. De Easyboot Epic is exact het zelfde als de gewone Easyboot, alleen heeft deze een zogenaamde gaiter die er voorkomt dat het paard de schoen kan verliezen. De Easyboot Bare is ongeveer het zelfde principe alleen heeft deze een ander sluitingssysteem.


Old Macs hoefschoenen

Old Macs

Deze hoefschoenen beschermen de hele hoef en gaan ook over de hoefbal heen. Daardoor hebben deze hoefschoenen een inloopperiode nodig. Deze periode is belangrijk zodat het paard wat eelt op de hoefballen kan kweken. Het is daarnaast van belang dat deze hoefschoenen regelmatig gebruikt worden om de eeltlaag in stand te houden. De hoefschoenen werken met klitteband en 3 verschillende riempjes waardoor ze niet schuiven en niet snel verloren worden. Op de afbeelding is de originele Old Mac's hoefschoenen te zien, er is ook een andere versie. De Old Mac's G2.


Marquis

Deze hoefschoen word passend gemaakt met een zogenaamde luchtkamer. Na het aantrekken van de schoen word de luchtkamer opgepompt door middel een pomp, zodat de schoen perfect aan de hoef van het paard. Ook deze hoefschoen omsluit de hoefbal waardoor een inloop tijd vereist is.

Swiss Horse Boot

Dit is een eenvoudige schoen van slijtbestendig plastic die helemaal op maat te maken is. Er is een aantal standaardmaten die je kunt aanpassen door inzetstukken en verhitting. De zool heeft een goede grip, hij schuurt nergens en gaat gemakkelijk aan en uit. Je kunt er ook kalkoenen indraaien. Het pas maken vereist wel de nodige ervaring.


Smit

De hoefschoenen worden voor elk paard speciaal op maat gemaakt met behulp van een polyester afdruk. Hierdoor zou de hoefschoen optimaal moeten passen en daardoor goed om de hoef blijven zitten.

Het aanmeten van de hoefschoenen kan door verschillende hoefverzorgers gebeuren, op de website van G.H. Smit kunt u een overzicht vinden van de bekappers die deze dienst leveren. De polyester afdruk wordt vervolgens overgestuurd naar Smit die er een hoefschoen van fabriseerd.


Renegade

Renegade is een Amerikaans product die na jaren van ontwikkeling in 2005 op de markt is gekomen. Nieuwe aan deze hoefschoen is het scharnierende hiel gedeelte dat over de hoefballen zit. Door de soft-inlay zou het niet moeten schuren, de Renegade is vooral te herkennen aan de vrolijke kleurtjes. De hoefschoen is enkel verkrijgbaar door Renegade goedgekeurde hoefverzorgers, deze komen dan bij je thuis om de hoeven van je paard op te meten en de juiste maat uit te kiezen.


Bronnen, referenties en/of voetnoten