Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hersentumor

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Hersentumoren komen doorgaans niet in de hersenen zelf voor, maar in de holtes (sinussen) die tussen de hersenen in liggen. Er worden drie soorten tumoren onderscheiden. Deze worden hieronder behandeld.

Oorzaak of etiologie

Ethmoid hematoom

Een ethmoid hematoom ontstaat vanuit het zeefbeen en groeit van daaruit uit naar de frontale sinus. De frontale sinus bevindt zich bij een paard tussen de beide ogen en bestaat uit een linker en een rechter hersenhelft. Deze hematoom kan weliswaar door de neusopening zichtbaar zijn, maar deze kan alleen worden weg gehaald door een rechthoekig stuk schedel weg te zagen. Een van de symptomen die deze tumor met zich mee kan brengen is een bloederige neusuitvloeiing uit een neusgat. De neusuitvloeiing kan ook blank zijn.

Tumor in bijhoofdsholte sinus

Naast de eerder beschreven tumor in de frontale sinus, is de bijhoofdsholte sinus. In deze holte, die zich bevindt voor en onder het oog en boven de kiezen van de bovenkaak, zijn het vaak de kiezen die voor problemen zorgen. Een verwaarloosde, en chronische, wortelontsteking kan leiden tot een vergroeien van de sinus en veroorzaakt daarmee een vervorming van het hoofd.

Osteoma

Een derde tumor die in het hoofd van een paard kan ontstaan is een zogenaamde osteoma. Deze tumor ontstaat niet, zoals eerder beschreven tumoren door een ontsteking, maar ontstaat in het bot. Deze tumor is vele malen harder dan de andere tumoren en kan alleen als hij tijdig wordt ontdekt met goed gevolg worden weg gehaald.

Ziekteverloop of pathogenese

Beschrijf hier hoe de oorzaak leidt tot de uiteindelijke problemen waar het paard last van heeft.

Symptomen

Naast de eerder genoemde neusuitvloeiing kan ook het gedrag van een paard sterk veranderen. Dit heeft te maken met het feit dat een tumor op bepaalde delen van de hersenen drukt. Bij ernstige, grote, tumoren kan deze druk zelfs lijden tot de uitval van bepaalde functie. Deze druk wordt ook uitgeoefend op de schedel waardoor er een scheef aangezicht ontstaat. Het kan voorkomen dat een van de beide ogen groter wordt, doordat de bloedafvoer door de tumor wordt belemmerd.

Diagnose

Beschrijf hier hoe de dierenarts kan bepalen of het inderdaad om deze aandoening gaat.

Behandeling

Hoewel de ernst van een tumor absoluut niet onderschat moet worden, betekent dit niet automatisch het einde van het paard. Vaak volstaat een operatie waarin de tumor wordt verwijderd.

Een voorbeeld van een paard dat geopereerd is aan een hersentumor is de merrie Isha van Albert Voorn.

Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Bit, nr. 82, maart 2002, tekst F. Brockötter