Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Grand Noir du Berry

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Grand Noir du Berry
Grand noir du berry hoofd.jpg
Grand noir du berry.jpg
Stokmaat: 1.30 -1.45 meter
Kleur: Zwart
Land van herkomst: Frankrijk
Link naar stamboek: link naar het stamboek

De Grand Noir du Berry is een vrij groot ezelras uit Frankrijk. Het is een relatief nieuw ras dat in 1994 erkend werd. Hij heeft een edele uitstraling, dankzij zijn krachtige en toch sierlijke lijf en zijn kleur.

Geschiedenis

De voorouders van deze ezel werden gebruikt door boeren uit de provincie Berry in Frankrijk als last- en trekdier. Tot in de negentiende eeuw hebben ze geholpen om schepen door de kanalen te slepen.

Exterieur

De Grand Noir du Berry is (zoals de naam al zegt) zwart of bruinzwart van kleur. De zomervacht is opvallend kort. Rondom de heldere, wakkere ogen zitten grijswitte kringen, de neus is ook grijswit, soms met een roodachtige rand. Ook de onderzijde van de buik is grijswit van kleur. Het hoofd is vrij lang en bij de mannelijke dieren vrij breed. De neuslijn is recht en neigt soms naar een ramsneus. Mannelijke dieren hebben over het algemeen een stokmaat rond de 135/145 cm. Merries zijn wat kleiner en hebben als minimum een stokmaat van 130 cm. De nek is sterk en de rug is recht, de achterhand kort en iets aflopend.

Karakter

De Grand Noir du Berry is een vriendelijke en werklustige ezel, net als zijn voorouders.

Gebruik

Tegenwoordig wordt de Grand Noir du Berry als gezelschapsdier gehouden. Gezien zijn vrij grote stokmaat is hij ideaal als rij-ezel voor kinderen, of als menezel. Vroeger werden de voorouders van de Grand Noir du Berry ingezet als last- en trekdier.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Het Nederlandse Ezelboek, een uitgave van de Vereniging het Nederlandse Ezelstamboek, Allmedia 2003Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Standfoto en actiefoto's van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.