Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Graasmasker

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een graasmasker is een instrument om de inname van ruwvoer te beperken. Het is een soort muilkorf die om kan worden gedaan bij een paard dat bijvoorbeeld op dieet staat vanwege overgewicht.

Gebruik

Een graasmasker is te verkrijgen in verschillende maten en uitvoeringen zodat het past bij zowel paarden als pony's. Het meest gebruikte materiaal is nylon of hard plastic. Een masker bevestig je aan het halster. Het dient ongeveer vijf centimeter onder de lippen te hangen: hoe dichter het masker op de lippen zit, hoe makkelijker een paard toch veel en snel ruwvoer kan eten. Sommige fabrikanten leveren ook aangepaste halsters waaraan het masker eenvoudig te bevestigen is.

Het paard kan uit een ton gewoon drinken met het masker om. Uit onderzoek blijkt dat de inname van gras bij gebruik van een graasmasker met ongeveer 30% wordt verminderd.

Voor-en nadelen

Aan het gebruik van een graasmasker zijn voor-en nadelen verbonden. De voordelen zijn dat het paard minder ruwvoer binnen krijgt en daardoor minder snel te zwaar kan worden. Een nadeel is dat paarden beperkt worden in hun sociale contact. Doordat het masker de mond bedekt kan een paard bijvoorbeeld niet krauwen met zijn soortgenoten.

Bronnen, referenties en/of voetnotenDit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.