Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Flaxen

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Flaxen
Effect: staart, manen en behang kleuren wit
Dominantie: waarschijnlijk recessief
Genetische code: f
Bij vos: zweetvos
Bij zwart: niet zichtbaar
Bij bruin: niet zichtbaar

Flaxen is een eigenschap die alleen voorkomt bij paarden met de basiskleur vos, het veroorzaakt de kleur zweetvos. Zweetvossen zijn paarden met de basiskleur vos die witte manen en staart hebben. Ook het behang boven de hoeven kleurt wit. Paarden die in het bezit zijn van de kleurfactor flaxen worden soms door elkaar gehaald met palominos. Deze hebben ook witte manen en staart maar hun normale vachtkleur is veranderd (verdund), terwijl een paard met flaxen een normale (voskleurige) vachtkleur heeft.

Sommige rassen hebben altijd de kleur zweetvos, één van hen is de Haflinger.

Genetica

De genetica achter het flaxen-gen is nog niet helemaal bekend. Wel zijn onderzoekers er achter gekomen dat het gen enkel invloed heeft op de langere haren van het paard, zoals de manen en de staart. Het gen zorgt ervoor dat het rode pigment niet te zien is en de haren dus wit worden.

Waarschijnlijk gaat het om een recessief gen, maar dit is, ondanks dat er veel aanwijzingen voor zijn, nog niet bewezen met behulp van onderzoek. In de genetica wordt het flaxen-gen vaak aangegeven met de lettercode f. Dit gen komt enkel bij paarden met de basiskleur vos (dus ook palomino etc.) in uitdrukking in het genetica fenotype (uiterlijk). Paarden met de basiskleuren bruin en zwart kunnen het f-gen wel dragen, maar dit is dan niet te zien in het uiterlijk.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten