Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Creme

Uit Bokt
Cremello
Effect: Maakt de kleur lichter
Dominantie: incompleet dominant
Genetische code: Cr
Bij vos: palomino of cremello
Bij zwart: smokey black of smokey cream
Bij bruin: valk of perlino

Creme is een verdunningskleur die de vacht lichter maakt. Het creme-gen is incompleet dominant, dat betekent dat het effect bij een heterozygoot wel zichtbaar is, maar niet zo sterk als bij een homozygoot.

Afhankelijk van de basiskleur treden de volgende kleuren op:

Enkele verdunning

Deze paarden hebben van slechts 1 van hun ouders het creme-gen geërfd, ze zijn heterozygoot.

Palomino

2 tinten palomino

Een palomino ontstaat uit een vos met de creme-verdunning. Een palomino heeft een goudkleurige vacht, met witte manen en staart. De tint kan varieren maar is lichter dan die van een vos.

  • Er is geen palomino-gen en dus kan palomino nooit een ras worden
  • Bij palomino's kan, onder invloed van de Sooty gen, de vacht haast zwart lijken en veel zwarte haren in de manen en staart hebben.

De meest gewenste kleur is 'tussen drie tinten lichter en donkerder dan een zojuist geslagen gouden munt'. Maar wie heeft er nu ooit een gouden munt gezien. Makkelijker te onthouden is dat een vos, hoe licht ook altijd een rode of koperkleurige gloed over zich heeft en en palomino een gouden of zilveren gloed heeft.

Valk

Valk

Valk (Buckskin) ontstaat bij een bruin paard met creme-verdunning. Zij hebben een vaalbruine vacht maar zwarte staart en manen. Ook de punten van de oren en de onderbenen zijn donker gekleurd. De valkkleur lijkt erg op wildkleur bruin maar heeft geen aalstreep. Onder invloed van bepaalde invloeden kan er echter countershading optreden, wat heel erg lijkt op een aalstreep. Hierdoor worden deze 2 kleuren nogal eens door elkaar gehaald, genetisch zijn ze echter verschillend. Valkkleurige paarden komen niet vaak voor.

  • Wanneer de creme-verdunningsfactor inwerkt op bruin, ontstaat de genetische valkleur
  • Er is geen valk-gen en dus kan valk nooit een ras worden
  • Bij valken kan, onder invloed van de Sooty gen, een valk haast zo donker worden dat hij bruin lijkt.


Smokey Black

smokey black

Smokey Black ontstaat bij een zwart paard met creme-verdunning. Omdat het gen incompleet dominant is, is het effect hiervan meestal haast niet zichtbaar op een zwarte vacht. De vacht heeft vaak wel een hele donkerbruine kleur en deze paarden worden vaak met een foutieve kleur in een stamboek opgenomen.

Foto's

Dubbele verdunning

Deze paarden zijn homozygoot, ze hebben van beide ouders de creme-factor overgenomen. Hun vacht is erg licht en ze worden soms aangezien voor albino's. Dit is incorrect, albinisme is het volledig ontbreken van pigment, terwijl hier het pigment wel aanwezig is. Albino komt niet voor bij paarden.


Cremello

Een cremello-kleurig paard is een paard met een roze huid en blauwe ogen en ontstaat uit een vos-basiskleur met 2 creme-genen. De vacht is wit of licht crème gekleurd, de manen zijn wit.

Perlino

Perlino

Een bruin paard met twee creme genen wordt "Perlino" genoemd. Het paard heeft een roze huid en blauwe ogen. De vacht is wit of creme gekleurd, de manen zijn donkerder en vaak rossig of ietwat oranje van kleur.


Smokey Cream

Smokey Cream

Een zwart paard met twee creme genen wordt een "Smokey Cream". Het paard heeft een roze huid, blauwe ogen en een oranje of rode gloed over de vacht en over manen en staart.


Alle nakomelingen van een "dubbel verdund" ouderpaard zijn drager van één creme gen en dus altijd een Palomino, Valk of Smokey Black. Een Cremello gekruist met een Vos geeft dus altijd 100% een Palomino.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten