Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Disselboom

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Tussen beide paarden is de disselboom duidelijk zichtbaar

Een disselboom is een houten of metalen balk of boom die bij tweespan of vierspan paarden wordt gebruikt om het rijtuig te trekken. De paarden worden ieder aan een kant van deze boom geplaatst om ze recht voor de wagen te laten lopen. De paarden trekken de kar niet aan door middel van deze boom, maar door de strengen die zijn bevestigd aan het rijtuig.

Spinnekop

Dit is de bevestiging aan de voorkant van de disselboom waaraan de disselriemen worden bevestigd. Bij het inspannen van een vierspan, wordt aan deze disselkop met een extra haak de voor zweng gehangen.

Disselriem

Een disselriem bestaat uit een kap, stooteinde met vaste passant voor bevestiging aan spinnenkop en passanten voor stooteinde.

Disselketting

Een disselketting bestaat uit schakels met een vaste ring en karabijnhaak. Alleen de eigenaar van een rijtuig mag officieel rijden met disselkettingen. Nieuw zijn de stangetjes in plaats van disselriemen of kettinkjes, reglementair moet er in de sgmw minimaal 2 schakels (ketting) tussen stang en tuig zitten.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.