Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Dampigheid

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Dampigheid was vroeger bekend onder de naam COPD (Chronic Obstructieve Pulmonary Disease), maar wordt tegenwoordig RAO (Recurrent Airway Obstruction) genoemd. Het gaat om een een chronische ziekte die regelmatig bij paarden voorkomt. Door de vorming van bindweefsel in de longen wordt het paard kortademig.

Oorzaak of etiologie

Beschrijf hier door wat de aandoening veroorzaakt wordt.

Ziekteverloop of pathogenese

Beschrijf hier hoe de oorzaak leidt tot de uiteindelijke problemen waar het paard last van heeft.

Symptomen

In het eerste stadium van de ziekte hoest het paard hard en diep, met een doffe klank. Ook gaat het paard moeilijker ademen, waarbij hij hortende bewegingen maakt met de flanken. Dit is een teken van een tekort aan adem. Het paard gaat steeds minder goed ademhalen, omdat de longblaasjes elasticiteit verliezen. Dampigheid kan ontstaan door het verwaarlozen van een virusinfectie. Ook als een paard (dat toch al vrij gevoelig is voor stof) teveel stof inademt, kan hij hier last van krijgen.

Diagnose

Beschrijf hier hoe de dierenarts kan bepalen of het inderdaad om deze aandoening gaat.

Behandeling

Een dampig paard heeft extra verzorging nodig. Het is het beste voor het paard als hij een frisse en luchtige stal heeft (liefst buitenstal of weiland) zodat hij altijd frisse lucht heeft.

Bij de voeding moet er op gelet worden dat het niet te stoffig is: hooi moet nat en geweekt zijn, maar kuilvoer is nog beter.

Ook bij de bodembedekking is stof een aandachtspunt: stro is erg stoffig en daarom niet geschikt, alternatieven als vlas, hennepvezel of houtkrullen zijn geschikter.

Als het paard volgens bovenstaande voorschriften gehouden wordt, kan het nog gewoon licht werk verrichten. Bedenk wel dat de klachten in de zomer erger kunnen zijn dan in de winter, omdat het 's zomers stoffiger en droger is. Aangezien de aandoening chronisch (blijvend) is, zal het paard er zijn heel leven last van blijven houden. In een goede omgeving hoeft het paard er weinig hinder van te ondervinden.


Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenDit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.