Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Compliment

Uit Bokt
Het compliment

Het compliment is een oefening in de vrijheidsdressuur.

Uitvoering

Het paard tilt op een kleine aanwijzing van de trainer het voorbeen op en legt de voorknie op de grond waardoor er een 90% hoek in het been komt. Het andere voorbeen ligt gestrekt naar voren en het paard verdeeld zijn gewicht tussen het gebogen been, het gestrekte been en de achterbenen. Het hoofd wordt door het paard iets opgericht voor de borst gehouden.[1]

Achtergrond

Men ziet het compliment al terug in het speelgedrag van paarden, voornamelijk jonge hengsten. Door elkaar in de voorbenen te bijten proberen ze hun speelkameraad op de grond te krijgen. De oefening is dus volledig natuurlijk en veilig om een paard aan te leren. Wanneer paarden vertrouwen op hun trainer en in hem een leider zien laten ze zich vaak al relatief makkelijk op hun knie zakken.

Problemen

Het paard steekt het hoofd te ver onder het lichaam

Hier gaat het hoofd te ver onder het lichaam

Dit is gevaarlijk omdat het paard zichzelf kan bezeren als het uit evenwicht raakt en het hoofd onder het lichaam terecht komt. Er is meer nadruk gelegd om het paard achterwaarts vragen in plaats van naar beneden te vragen. Door de beloning of target zo dicht mogelijk bij de grond te houden is de afstand kleiner en hoeft het paard minder ver naar achteren toe. Hierdoor kan het hoofd ten alle tijde voor de gebogen knie gehouden worden en kan het zich in geval van evenwichtsverlies gemakkelijk herstellen.

Het been maakt geen 90% hoek met de grond

Dit is meestal het geval als er te weinig ruimte tussen de voor- en achterbenen is. Het paard heeft meer begeleiding nodig bij de oefening, de trainer moet ervoor zorgen dat het dier niet te krap met zijn voor- en achterbenen staat. Dit kan door het voor en achterwaarts te vragen tot er ruimte ontstaat of door het aanleren van de oefening de spagaat.

Het paard loopt op 3 benen mee achterwaarts

Ook hier wordt te veel de nadruk gelegd op het achterwaarts vragen. Daarnaast is het van belang het paard uit te leggen dat het de bedoeling is om op de plek te blijven en toch achter de target/beloning aan te komen. Dit wordt uitgelegd door het paard zijwaarts te laten inbuigen. Sta naast het paard en vraag hem de beloning/target naar achter te volgen zonder te bewegen. Wanneer het dier beweegt, beweegt de trainer mee zodat de positie ten opzichte van het paard behouden blijft. Net zolang tot het paard blijft staan en zich inbuigt om bij de beloning/target te kunnen. Hier wordt het dier voor beloont. Door dit steeds verder uit te bouwen wordt het dier leniger en leert het de oplossing in het buigen te zoeken en niet in het bewegen.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten