Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Brandwond

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Brandwonden zijn er in verschillende soorten en maten. Een paard kan een verbrande neus hebben door de zon, maar kan ook opgesloten raken in een brandende stal. In de meeste gevallen kan het paard met de juiste behandeling weer herstellen van zijn verwondingen.

Nuvola actions next.png Zie zonnebrand voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Oorzaak of etiologie

Er zijn verschillende gradaties van verbrandingen en ook verschillende mogelijke oorzaken. Zo kan het paard bijvoorbeeld opgesloten staan in zijn stal terwijl er op dat moment door hooibroei een brand uitbreekt. Ook is het mogelijk dat een paard in aanraking komt met giftige planten of chemische stoffen zoals zuren die brandwonden veroorzaken.

Ziekteverloop of pathogenese

Beschrijf hier hoe de oorzaak leidt tot de uiteindelijke problemen waar het paard last van heeft.

Symptomen

Beschrijf hier hoe je aan het paard kunt zien dat hij of zij ziek is.

Diagnose

De diagnose van een brandwond is meestal redelijk eenvoudig. Je kunt al veel informatie halen uit de omstandigheden. Als het paard de hele dag in de volle zon in de weide heeft gestaan of als het dier net gered is uit een brandende stal dan is de kans op brandwonden aanwezig. De symptomen zijn redelijk duidelijk, maar kunnen sterk lijken op een allergische reactie of op fotosensibiliteit.

Behandeling

Het belangrijkste is om de oorzaak van de brandwonden weg te halen. Als het paard een verbrande neus heeft door de zon, zorg er dan voor dat de neus niet meer blootgesteld wordt aan de zon. Zet het paard dus binnen, of bevestig een stukje stof aan het halster dat dan over de neus heen valt.

Vervolgens moet de huid in eerste instantie gekoeld worden. Als een paard in een brandende stal gestaan heeft kun je het dier langdurig afspoelen met stromend water. Let daarbij uiteraard wel goed op de algemene temperatuur van het dier, vooral in de winter bestaat het gevaar dat het paard onderkoeld raakt. Bij een verbrande neus door de zon kan de verbrande zone ingesmeerd worden met verkoelende gel.

Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenDit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.