Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Boulonnais

Uit Bokt
Boulonnais
Boulonnaishoofd1.jpg
Boulonnaisstand.JPG
Stokmaat: Tot 1.68 m.
Kleur: Vooral schimmel.
Land van herkomst: Frankrijk
Link naar stamboek: http://www.boulonnais.nl

De Boulonnais is een elegant koudbloedpaard. De paarden van dit ras werken hard en zijn hierdoor erg geschikt voor werk op het land.

Geschiedenis

De Boulonnais komt oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk. Ze stammen van voor de Romeinse tijd. De voorouders van het ras zijn de oude en zware paarden uit Scandinavië. Net als bij de Percheron, werden de paarden door gebruik van Arabisch bloed steeds lichter. Vooral de twee edelen Robert Comte d’Artois en Eustache Comte de Boulogne hebben destijds erg veel Arabieren ingevoerd voor de verbetering van hun stallen.

De 14e Eeuw

In de 14e eeuw kwam er een verandering. De fokkerijen gingen het Duitse bloed van de Mecklenburger gebruiken om een steviger en sterker paard te fokken. Dit omdat ze ridders met hun ijzeren harnassen moesten kunnen dragen. In de 17e eeuw kreeg het ras de huidige naam –afgeleid van Boulogne, het belangrijkste en grootste fokgebied – en werd het officieel erkend. Ook ontwikkelden zich twee typen Boulonnais: de Mareyeur en de Dunkerque. Het ras werd veredeld met hengsten van het Andalusiër stamboek.

Eerste en Tweede wereldoorlog

In de Eerste Wereldoorlog nam het aantal Boulonnais drastisch af, omdat de belangrijkste fokkerijen midden in het slagveld lagen. De Tweede Wereldoorlog was een tweede grote tegenslag, net toen het aantal zich weer begon te herstellen. Die twee grote tegenslagen samen met de mechanisatie bedreigen dit mooie ras. Door het werk van liefhebbers bestaat het paard nog. Hoewel een erg groot deel van de Boulonnais worden verkocht aan de vleesindustrie, zijn ze nog steeds aan het werk op de kleinere boerderijen. Dit omdat ze daar goedkoper en effectiever zijn dan tractors.

Fokkerij

Er worden drie typen Boulonnais gefokt: de Mareyeur, de Dunkerque en de Arabo-Boulonnais.

De Mareyeur

Dit is een zeer beweeglijk en lichter paard. Ook is het kleiner, namelijk tussen de 1.53 m en 1.58 m hoog. Ze zijn geschikt voor minder inspannend trekwerk en voor de recreatie. Ze staan bekend om hun enorme uithoudingsvermogen. De Mareyeur kan over lange afstanden snel blijven gaan zonder daar moe van te worden. Vanwege hun kwaliteiten werden ze vaak gevraagd om andere trekpaardenrassen te verbeteren, net zoals de Volbloed vaak werd gebruikt om rijpaarden te veredelen. Helaas is er nu nog maar weinig belangstelling voor hun inzet. De naam de Mareyeur komt van vroeger. Toen werden ze namelijk door vis koopmannen gebruikt om vis van Boulogne naar Parijs te brengen. Het Franse woord voor viskoopman is: “Mareyeur”. Tegenwoordig is het kleine type vrijwel uitgestorven. Het erg kleine aantal dat er nog over is, wordt gebruikt in de landbouw.

De Dunkerque

Het zware type heet Dunkerque. Deze zijn groter en gespierder gebouwd. Ze zijn zeer geschikt voor het zware trekwerk, maar een groot deel wordt puur en alleen gefokt voor de vleesindustrie.

De Arabo-Boulonnais

Als laatste worden er nog Arabo-Boulonnais gefokt. Dit zijn kruisingen tussen de Boulonnais en de Arabier. Het zijn zeer mooie, slimme en elegante paarden. Dit type is erg geschikt voor het aangespannen werk.

Exterieur

Boulonnais zijn erg krachtige paarden, dit stralen ze ook uit. In verhouding tot hun zware en bespierde lichaam is het hoofd erg klein. Het voorhoofd kan soms een beetje bol zijn. Ze hebben korte benen met maar weinig behang, dit in tegenstelling tot andere zware rassen. De manen en staart zijn dik en zijdeachtig. Ze hebben een zeer fijne huid met zichtbare aders, hierdoor lijken ze een beetje op glanzend marmer. De Boulonnais is een erg sierlijk paard. De kleur die je het meeste vindt bij dit ras is schimmel, maar vos en bruin komen ook voor. De stokmaat van de Boulonnais mag niet hoger zijn dan 1.68 m. Het gemiddelde is 1.65 m hoog. Het gewicht kan oplopen tot 1000 kilogram. Dit is afhankelijk van het type paard.


Voor een paard van deze grootte zijn de bewegingen van de Boulonnais erg actief, vrij en vloeiend. Ze hebben een erg groot uithoudingsvermogen. Deze eigenschappen maken deze paarden erg geschikt voor het werk voor de kar.

Karakter

De Boulonnais is een echt werkpaard. Ze zijn levendig en erg intelligent, waardoor ze erg gemakkelijk nieuwe dingen leren. Van nature zijn het vrolijke en lieve paarden die graag werken.

Gebruik

De Boulonnais wordt gebruikt op kleine boerderijen, omdat ze daar goedkoper en effectiever zijn dan tractors. Ze worden daar ingezet bij het trekwerk. Ook word een groot deel speciaal gefokt voor de vleesindustrie.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten