Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bokt:Help

Uit Bokt

Bokt Algemeen

Welke regels gelden er op Bokt?

Dat kun je op elke pagina op Bokt terugvinden met de link naar 'regels' rechtsonderaan Bokt. Of druk hier om direct naar de regels te gaan.

Wat gebeurt er als ik me niet aan die regels houd?

Dan volgen er maatregelen. De Boktregels zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat Bokt kan blijven bestaan, het is niet de bedoeling om de Boktregels te overtreden. Bij een lichte overtreding kan een moderator je aanspreken in het topic zelf of door het sturen van een PB (Privé Bericht). Als je in het vervolg de aanwijzingen van de moderator in deze PB opvolgt heeft dit geen verdere gevolgen.

Bij een zwaarder vergrijp of als je de aanwijzingen van een moderator negeert kunnen we een Officiële Waarschuwing (OW) sturen. In deze waarschuwing geven we duidelijk aan voor welke overtreding we je waarschuwen en hoe je dit in het vervolg kunt voorkomen. Als je meerdere OW's binnen twee jaar ontvangt, kun je geband worden van Bokt. Bij normaal gebruik van Bokt zul je in de praktijk niet met deze sancties in aanraking komen. Mocht je het niet eens zijn met de beslissing van een moderator, dan is er de mogelijkheid om contact op te nemen met de Bezwaarcommissie (vroeger: de bemiddelaars).

Hoe werkt het OW- en Bansysteem precies?

Bij een kleine overtreding van de regels ontvang je meestal een PB van een moderator. In deze PB geeft de moderator aan wat er fout is gegaan en eventueel welke actie is ondernomen. Volg de aanwijzingen uit de PB op en stel gerust een vraag als iets niet duidelijk is.

Bij grote of herhaaldelijke overtredingen, kunnen de moderators per PB een Officiële Waarschuwing (OW) versturen. Een OW wordt altijd in overleg gegeven, dit is geen actie van een individuele moderator. Aan de eerste waarschuwing zitten nog geen sancties vast, als het echter niet je eerste OW is, zul je ook voor een week worden geband van de website. In de waarschuwing zal duidelijk vermeld worden waarom je deze gekregen hebt en wat je moet doen om verdere waarschuwingen te voorkomen. Zeker bij waarschuwingen is het belangrijk dat je navraag doet bij de moderator die je de OW verzonden heeft als je de waarschuwing niet begrijpt. Eventueel kun je tegen een OW bezwaar maken bij de Bezwaarcommissie.

 • OW 1 – niets
 • OW 2 – weekban
 • OW 3 – weekban
 • OW 4 – weekban: laatste waarschuwing
 • OW 5 – ban voor onbepaalde tijd

Een officiële waarschuwing blijft twee jaar bij je account staan.

Bij grove overtredingen van de regels kan afgeweken worden van het hierboven genoemde schema. Bij een aantal overtredingen (porno, spam, ernstige bedreigingen bijvoorbeeld) wordt direct een ban voor onbepaalde tijd opgelegd. Ook kunnen de mods ervoor kiezen om bij ernstige misdragingen een waarschuwing bijvoorbeeld dubbel te laten tellen of een account direct op ‘scherp’ te zetten door het versturen van een laatste waarschuwing.

Wie zijn al die mensen met gekleurde gebruikersnamen?

Het moderatorteam van Bokt.nl bestaat uit ongeveer 50 moderators en beheerders. Leden van het beheer hebben een rode gebruikersnaam, moderators hebben een groene gebruikersnaam en leden van de bezwaarcommissie hebben een oranje gebruikersnaam. Een overzicht van alle teamleden vind je op de Team pagina.

Moderators voeren de alledaagse taken uit op hun forums: verplaatsen van topics naar het juiste forum, een sturende opmerking als een discussie uit de hand dreigt te lopen, een slotje op een dubbel topic et cetera. Wanneer een gebruiker besproken wordt omdat zijn/haar postgedrag opvalt, gebeurt dit op een apart forum dat voor de gebruikers niet zichtbaar is: Moderatorpraat. Wanneer deze gebruiker in aanmerking komt voor een Officiële Waarschuwing (OW) mag deze enkel worden uitgedeeld als een hoofdmoderator daarvoor toestemming geeft. Een hoofdmoderator is dus een persoon die net iets meer bevoegdheden heeft dan een gemiddelde moderator en samen met beheer de zorg draagt voor Bokt. De beheerders staan daar weer boven en hebben het laatste woord in discussies over beleid op Bokt.

Deze structuur is te zien in onderstaand schema.

Organigram.gif

Daarnaast is er een bezwaarcommissie op Bokt (vroeger: Bemiddelaars). Zij bemiddelen in sancties tussen moderators en gebruikers. Als een gebruiker vindt dat hij onterecht een sanctie (OW of ban) heeft gekregen kan hij contact met hen opnemen. De bezwaarcommissie geeft hierover vervolgens een bindend advies aan het moderatorteam.

De Wiki is in handen van de Wikimoderators, die op het forum herkenbaar zijn aan hun donkerblauwe kleur. Verder is er de Nieuwsredactie, herkenbaar aan een lila kleur, die het nieuwsgedeelte van Bokt bijhouden en berichten uit binnen- en buitenland over de paardensport verzamelen. Zij worden daarin bijgestaan door de correspondenten.

Als laatste zijn er mensen met een gele gebruikersnaam: mensen die voor Bokt aan de slag zijn, maar niet tot één van de bovengenoemde teams horen. Op dit moment zijn dat Heike, de mede-oprichter van Bokt en Shadow0, die aan de techniek achter Bokt werkt.

Wat doen de beheerders?

De beheerders van Bokt zijn de personen die eindverantwoordelijke zijn voor Bokt. Zonder hen is er geen Bokt: zij zorgen voor de financiële middelen die het mogelijk maken om Bokt te voorzien van de noodzakelijke hardware en software. De beheerders dragen zorg voor het technische gedeelte van Bokt en programmeren nieuwe functies. Ook dragen zij samen met de hoofdmoderators de zorg voor het beleid op Bokt, de beheerders hebben waar nodig de laatste en zwaarstwegende stem in beleidsbeslissingen.

Wat doen de hoofdmoderators?

Een hoofdmoderator is in principe gewoon een moderator maar dan met net wat meer verantwoordelijkheden en rechten. Op de eerste plaats zijn de hoofdmoderators een filter tussen de moderators en het beheer. Op die manier hebben de beheerders hun handen vrij om zich bezig te houden met het technisch gedeelte van Bokt.

De hoofdmoderator van een tabblad is als het ware een coördinator voor de moderators die in dat tabblad een forum beheren. De hoofdmoderator houdt in de gaten of alles naar tevredenheid verloopt en bespreekt met de betreffende moderators de knelpunten. Ook kan er in sommige gevallen bijvoorbeeld pas een Officiële Waarschuwing naar een gebruiker gestuurd worden als een van de hoofdmoderators daar toestemming voor heeft gegeven. Ook een hoofdmoderator kan en zal in principe geen OW in zijn of haar eentje uitdelen, maar zal hierover eerst met de andere (hoofd-)moderators van gedachten wisselen.

Taken die nog meer door een hoofdmoderator gedaan kunnen worden zijn:

 • Knopen doorhakken in beleidszaken.
 • Functioneringsgesprekken houden met de moderators binnen hun tabblad.
 • Het doorgeven van feedback van moderators en gebruikers aan Beheer.
 • Profielen leeghalen wanneer een gebruiker er na herhaaldelijke verzoeken dingen in heeft staan die niet toegestaan zijn.
 • Daarnaast kunnen hoofdmoderators dezelfde dingen die gewone moderators ook kunnen (zie hieronder).

Wat doen moderators?

De moderators zijn aangesteld om ervoor te zorgen dat het op Bokt soepel verloopt. De moderators zien erop toe dat de algemene en specifieke regels van Bokt worden nageleefd en proberen dit zo onpartijdig mogelijk te doen. Een moderator zal zijn of haar beslissing altijd zo goed mogelijk beargumenteren.

Moderators kunnen:

 • Berichten bewerken.
 • Berichten verwijderen.
 • Topics verplaatsen naar een ander forum.
 • Topics afsluiten wanneer het niet volgens de Boktregels verloopt.
 • Na overleg binnen het moderatorteam en na een toestemming een Officiële Waarschuwing sturen naar een gebruiker.
 • Een ban in laten gaan wanneer een gebruiker daarover een pb of email heeft ontvangen.
 • Gebruikersinformatie opvragen indien dit nodig is, bijvoorbeeld bij een, zonder toestemming aangemaakt, schaduwaccount.

Moderators zijn daarnaast ook gewoon gebruikers van Bokt. Zij kunnen dus ook hun mening geven over bepaalde dingen. Het is wel de afspraak dat een moderator die zelf betrokken is in een discussie, in dit topic niet meer inhoudelijk als moderator kan optreden. Standaardacties zoals bijv. het corrigeren van een spelfout, het werkend maken van een link etc.etc. vallen hier niet onder.

Hoe ziet de indeling van het moderatorteam en de tabbladen eruit?

Het moderatorteam heeft een eigen afgesloten gedeelte om te kunnen overleggen, dit gedeelte wordt ModeratorPraat (MP) genoemd. MP is opgedeeld in meerdere stukken om het overleg overzichtelijk en efficient te kunnen voeren. Er zijn 4 tabbladteams die verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedeelte van het forum. Elk tabblad team bestaat uit een hoofdmod en een aantal mods. De verdeling is alsvolgt:

Tabblad Algemeen Groep 1:

 • Over Bokt: FZ, WZ, WWW en MZ.
 • Mens en Maatschappij: MWS, NM, STW, HTT en LZP.

Tabblad Algemeen Groep 2:

 • Vrije tijd en hobby: BB, ENT, VT, LN, UK, FK en BEU.
 • Gezellig: HK, SK, KH, BM en FM (plus tijdelijk eindejaarsforum PF).
 • YR: JH en JHK.
 • Nieuws

Tabblad Kantine:

 • Alles onder het tabblad Kantine plus YRT en JITP.

Tabblad Informatief:

 • Alles onder het tabblad Informatief.

Als je wilt weten welke mods en hoofdmods in een bepaalde groep zitten, kijk dan even in de Index of in de profielen (onder de avatars) van de mods.

Hoe kun je de moderators helpen, wat is TipEenMod, TEM of temmen?

Je kunt de moderators altijd helpen door je volgens de Boktregels te gedragen. Zie je dat iemand over de schreef gaat, kan je de persoon daar proberen op aan te spreken en een discussie weer de goede richting uit sturen. Ook kun je het topic melden bij de moderators, door een moderator te tippen

'Tip een Mod' (TeM) is een manier om de moderators van Bokt.nl te wijzen op topics of reacties die volgens jou aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze op het verkeerde forum staan of omdat mensen elkaar in de haren vliegen. Je meldt een bericht door bij de betreffende reactie op het rode uitroeptekentje te klikken. De moderators stelt het op prijs als je erbij vermeldt wat er volgens jou aan de hand is en wat je eraan gedaan wilt zien. Aangezien er per dag vele duizenden berichten geplaatst worden op Bokt stellen we het enorm op prijs als je gebruik maakt van de TeM knop. Het is voor ons namelijk onmogelijk heel Bokt 24 uur per dag in de gaten te houden. Moderators zullen waar mogelijk laten weten wat er met je melding is gedaan.

Het antwoord van een mod op je melding, kan je lezen via "Instellingen". In het keuzemenu staat de optie 'Tip een Mod'. Je kunt hier je open en je gesloten meldingen zien met het bijbehorende commentaar van de moderator. Wanneer je ervoor hebt gekozen om geen antwoord te willen ontvangen dan wordt je melding gesloten zonder antwoord van een moderator.

Ik heb een klacht over Bokt, wat nu?

Klagen mag, als er iets fout gaat op Bokt willen we dat graag weten! Er zijn wel een paar spelregels om te voorkomen dat klagen uitloopt in zinloze topics waarin vooral veel gal gespuwd heeft, maar aan de hand waarvan we niets kunnen verbeteren.

Heb je een klacht over een actie van een moderator?

Neem eerst contact op met de moderator in kwestie. Kom je er met hem of haar niet uit, stuur dan een pb naar een hoofdmoderator of een andere moderator waar je vertrouwen in hebt.

Heb je een klacht over een sanctie (OW of ban)?

Je kunt uitleg vragen aan de moderator die je de sanctie gegeven heeft. Kom je er dan nog niet uit, neem dan contact op met de bezwaarcommissie.

Heb je een klacht over algemeen Bokt beleid?

Dan kun je een topic openen op forumzaken. Probeer je topic wel constructief te houden: geef aan waarom je het ergens niet mee eens bent en kom eventueel met alternatieven om het bestaande beleid te verbeteren.

Wat doet de bezwaarcommissie?

De bezwaarcommissie bemiddelt bij sancties (OW of ban) tussen teamleden en gebruikers van Bokt.nl en bij misgelopen Markttransacties bij gebruikers onderling. In de ogen van gebruikers kunnen waarschuwingen en bans onterecht gegeven zijn. Voor deze zaken zijn zij aangesteld om hierin een bindend advies te geven richting het moderatorteam.

Wij bemiddelen niet in PB-ruzies. PB's zijn en blijven een privé-aangelegenheid waar wij als team ons niet in zullen of willen mengen. Wij kunnen geen originele PB's lezen en kunnen dus de authenticiteit niet toetsen. Het enige advies wat wij kunnen geven in deze zaken is "gebruik de foei-knop". Meer uitleg over 'foei' vind je verderop deze pagina.

Hoe werken wij?

Wij werken als een jury. Alle leden bekijken iedere klacht. We overleggen of het moderatorteam een terechte beslissing heeft genomen. Gezamenlijk komen we dan tot een uitspraak over het opheffen danwel voortzetten van de OW of ban. Deze conclusie is bindend voor het moderatorteam. Het Beheer heeft het laatste woord en een vetorecht.

Let op: De uitkomst van de klachtenprocedure is definitief. De maatregel, of opheffing daarvan, staat dan vast en verdere klachten hierover zullen niet in behandeling genomen worden. Natuurlijk doen we er in eerste instantie alles aan om het niet zover te laten komen en 'zaken' onderling en in goed overleg op te lossen.

Wat gebeurt er met een klacht?

Als je een probleem hebt, stuur dan een email naar bezwaarcommissie@bokt.nl, met daarin een uitleg van de situatie waarvoor je bemiddeling wilt. In dat bericht moet dus duidelijk staan met wie je een probleem hebt, wat er gebeurd is en welke sanctie is uitgedeeld. Geef ook duidelijk aan hoe jij wilt dat de situatie wordt opgelost.

Jouw email wordt geplaatst in een topic op het bezwaarforum. Dit is een gesloten forum waarop alleen leden van de bezwaarcommissie kunnen lezen en posten. Je krijgt een vast contactpersoon aangewezen. Dat is degene die verantwoordelijk is voor de afhandeling van jouw klacht en contact met jou zal houden. Jouw contactpersoon vraagt aan de moderators om een motivatie waarom een bepaalde actie is ondernomen. Ook deze informatie wordt geplaatst op het forum.

Alle informatie over de kwestie wordt dus gelezen door alle leden van de commissie. De leden geven allemaal hun mening of de moderators de beslissing op de juiste wijze hebben genomen en bekijken ook of de gegeven sanctie terecht was voor de hele situatie. Zo komt het team tot een gezamenlijke beslissing die aan jou bekend gemaakt wordt en naar de moderators en het beheer gaat.

Termijnen?

Als je een bezwaar wilt indienen tegen een OW dan moet je dit binnen 1 kalendermaand doen. Latere verzoeken zullen niet behandeld worden. Let er daarnaast ook op dat je alleen voor je laatste OW een verzoek kunt indienen, verzoeken tot bemiddeling voor eerdere / oudere OW's zullen niet in behandeling genomen worden. Uitzondering hiervoor geldt wel als er 2 of meer OW's tegelijk gegeven worden. Dan kun je voor beide (of meerdere) OW's bezwaar aantekenen.

Binnen 2 werkdagen krijg je bevestiging van ontvangst van je bericht. Klachten zullen binnen 7 werkdagen worden afgehandeld. Het kan soms zijn dat de behandeling van een klacht langer dan 7 werkdagen gaat duren. In dat geval zal jouw contactpersoon aan jou vragen of jij toestemming geeft om de termijn te verlengen. Wil je dat niet, dan zal de bezwaarcommissie een beslissing nemen op basis van de dan bekende informatie.

Hoe kan ik op Bokt terugkomen na een BOT?

Wanneer je vijf Officiële Waarschuwingen binnen 2 jaar ontvangt krijg je een Ban voor Onbepaalde Tijd. Deze ban duurt minimaal een jaar. Na dit jaar kun je een gemotiveerd verzoek indienen bij de bezwaarcommissie om terug te keren op Bokt.nl. In dit verzoek dien je uit te leggen waarom je terug wil keren en wat jij denkt toe te voegen aan Bokt. De bezwaarcommissie zal jouw verzoek uitgebreid bekijken en binnen zeven werkdagen een reactie sturen. Wanneer je een BOT hebt gekregen voor het niet correct afhandelen van transacties op Eenmaal-Andermaal of de BoktMarkt en je doet een verzoek tot terugkeer, zal bezwaarcommissie altijd meewegen of een transactie alsnog correct afgewerkt is. Als je tijdens jouw Ban voor Onbepaalde Tijd een Schaduwaccount aanmaakt op Bokt.nl dan wordt je ban verlengd en duurt het langer voor je een verzoek tot terugkeer kunt indienen. Je kunt de bezwaarcommissie bereiken op bezwaarcommissie@bokt.nl.

Begrippen en afkortingen op Bokt

Afkortingen van de forums

Tabblad Informatief:

 • Algemeen
  • RT: Rijtechnisch
   • RT-HAW: Horses At Work
   • RT-V: Rijtechnische vragen
   • RT-D: Rijtechnisch - discussies
  • WD: Wedstrijden
   • WD-V: wedstrijden - vragen en discussies
   • WD-K: wedstrijden - kalender en verslagen
   • JI: Juryleden en instructeurs
  • FA: Fokkerij en Afstamming
   • F-AM: Fokkerij Algemeen
   • KG: Kleurgenetica
   • FB: Familiebanden
   • EHK : Exterieur en Hengstenkeuze
   • KS: Kraamstal
   • KS-ITP: Kraamstal In The Picture
   • KS-MK: Kraamstal - Merries Kijken
  • PW: Paardenwelzijn
   • MD: Medisch
   • BEH: Beweging en hoefverzorging
   • VS: Voeding en supplementen
  • AP: Aangepast paardrijden
 • VraagMaarRaak
  • HAR: Harnachement
  • VSW: Verzorging en Stalling en Weide
  • TAO: Transport, Afspraken en Overige
  • RUI: Ruiter
  • ED: Ervaringen en Diensten
  • OPG: Omgang en Paardengedrag
  • SV: Seizoensvragen
  • OV: Opsporing Verzocht
  • BRT: Buitenrijden, Ruitervakanties en Trektochten
 • Disciplines
  • AR: Aangespannen rijden
   • AR-ITP: Aangespannen rijden In The Picture
  • TVG: Trainen van de Grond
   • VD-ITP: Vrijheidsdressuur In The Picture
  • SGW: SGW en Eventing
   • SGW-ITP: SGW en Eventing In The Picture
  • TEN: Trec en Endurance
   • TEN-ITP: Trec en Endurance In The Picture
  • DRS: Draf- en Rensport
  • WN: Western
   • WN-AM: Western Algemeen
   • WN-EV: Western Evenementen
   • WN-TR: Tack room
   • WN-FA: Western Fokkerij
   • WN-ITP: Western In The Picture
  • VNA: Van Nature


Tabblad De Kantine:

 • Algemeen
  • ITP: In The Picture
  • VVDD: Verslag Van De Dag
  • EV: Hippische Evenementen
   • EV-ITP: Evenementen In The Picture
   • HE: Horse Event
  • MA: Manegepraat
  • MHK : ManegeHuisKamer
  • VP: Verzorgpaarden
  • PP: Paardenpraat
  • IM: In Memoriam
 • Rassenpraat
  • RPA : Rassenpraat Algemeen
  • TI: Tinkers
  • HA: Haflingers
  • FJ: Fjorden
  • WPC: Welsh Pony & Cob
  • AV: Arabische Volbloeden
  • BKR: Barokke en Klassieke Rassen
  • SMP: Shetlanders en MiniPaarden
  • GP: Gangenpaarden
  • NF: New Forest

Tabblad Algemeen:

 • Over Bokt:
  • FZ: Forumzaken
  • WZ: Wikizaken
  • WWW: Wie, wat, waar?
  • MZ: Marktzaken
 • Mens en Maatschappij
  • MWS: Mensenwelzijn en Sport
  • NM: Nieuws en Maatschappij
  • STW: School, Studietijd en Werk
  • HTT: Huis, Tuin en Techniek
  • LZP: Leven Zonder Paarden
 • Vrije tijd en hobby
  • BB: Beestenboel
   • BB-ITP: Beestenboel In The Picture
  • ENT: Entertainment
   • ENT-HK: Entertainment Huiskamer
  • VT: Voedertijd
  • LN: Links
  • UK: Uit de Kunst
  • FK: FotoKunst
  • BEU: Bokt Erop Uit
 • Gezellig
  • HK: Huiskamer
  • SK: Speelkamer
  • KH: Kippenhok
  • BM: Boktmeetings
  • FM: Fotomeetings


Tabblad Young Riders:

 • JH: JeugdHonk
 • YRT: Young Rider Talk
 • JITP: Jeugd In the Picture
 • JHK: Jeugdhuiskamer

Tabblad Nieuws

 • VN: Voorpagina Nieuws
 • AG: Achtergrondartikelen

Begrippen op Bokt

 • off topic: een bericht dat geen betrekking heeft op het onderwerp van het eerste bericht
 • slowchat: off topic geklets tussen meestal een beperkte groep gebruikers
 • oneliner: een zeer korte reactie, die geen bijdrage aan de discussie levert: `wat een leuk paardje`
 • crosspost: hetzelfde bericht dat op meerdere fora is geplaatst
 • dubbelpost: hetzelfde bericht twee keer geplaatst
 • TeM: Tip een Mod
 • PB/PM: Privebericht
 • OW: Officiële waarschuwing
 • Mod: moderator
 • avatar: het plaatje onder de gebruikersnaam
 • TS, topicstarter: de persoon die een topic heeft geopend
 • SA , schaduwaccount: een tweede account van iemand op Bokt
 • relaccount: een account dat enkel aangemaakt is om te rellen, wordt geband

Bokt censuur

Diverse scheldwoorden worden op Bokt automatisch vervangen door een alternatief.

 • poedersuiker = k ut
 • banketstaaf = l ul
 • paasei = t ering
 • prutsmuts = h oer
 • fiets = f uck
 • oliebol = s hit
 • appelflap = g odverdomme

Paardenafkortingen

Een lijst met veel voorkomende afkortingen in de paardenwereld staan hier: http://www.bokt.nl/wiki/Afkorting

Algemene internet afkortingen

 • btw: by the way
 • eea: een en ander
 • idd: inderdaad
 • iig: in ieder geval
 • imo: in mijn ogen (in my opinion)
 • irl: In real life (in het echt)
 • mi: mijns inziens (IMO)
 • mss: misschien
 • oid: of iets dergelijks
 • omg: Oh mijn god
 • rtfm: read the fucking manual
 • wb: wat betreft
 • wsl: waarschijnlijk
 • wtf: what the f uck

Bokt Nieuws

Wat is het Bokt Nieuws?

De nieuwsberichten van Bokt zijn te vinden op de hoofdpagina: http://www.Bokt.nl. Je vindt hier een overzicht van de belangrijkste nieuwsberichten op paardengebied in Nederland en de rest van de wereld.

Wie verzorgen het Bokt Nieuws?

Bokt heeft een eigen Nieuwsredactie. Leden van de redactie gaan actief op zoek naar paardennieuws en zorgen op die manier voor het 'dagelijkse' nieuws. Daarnaast is er een groep correspondenten die regelmatig voor Bokt schrijven en nieuws vanuit hun interessegebied doorgeven. Ook is er een fotografenteam dat zorgt voor fotoverslagen van allerlei evenementen. Voor speciale gelegenheden of evenementen kan het nieuwsteam ook mensen vragen om eenmalig een verslag of artikel te schrijven.

De leden van de Nieuwsredactie zijn te herkennen aan hun lavendelkleurige naam en het onderschrift: 'lid Nieuwsredactie'. De vaste correspondenten zijn te herkennen aan 'Bokt Correspondent' in hun onderschrift. De namen van de leden van de Nieuwsredactie vind je op de teampagina: https://www.bokt.nl/forums/memberlist.php?mode=group&g=14872

Ik heb een nieuwsbericht, hoe komt dit op de voorpagina?

Als je een nieuwtje hebt waarvan je vindt dat het thuishoort op de voorpagina van Bokt, dan kun je een pb sturen naar iemand van de Nieuwsredactie, mailen naar redactie@bokt.nl of bij een willekeurig nieuwsbericht klikken op 'Tip de Nieuwsredactie' (boven- en onderaan het bericht).

Bokt Wiki

Wat is de BoktWiki?

De Bokt Wiki is een online encyclopedie waar alle kennis met betrekking tot paarden en paardgerelateerde zaken kan samenkomen. De Bokt Wiki is opgezet omdat er op Bokt is ontzettend veel kennis over paarden en paardgerelateerde zaken beschikbaar is . Mensen uit alle disciplines op het gebied van paardensport zijn hier verzameld. We hebben onder andere dierenartsen, hoefsmeden en zadelmakers. Daarnaast ook mensen die op hoog niveau meedraaien in allerlei takken van sport, onderzoekers, fokkers, mensen die alles weten van kleurvererving, vierkantsmodellen, peesbeschadigingen en ga zo maar door. Door het forumformaat van Bokt is het echter niet altijd even gemakkelijk om deze kennis te vinden.

Ook is het zo dat sommige discussies regelmatig voorbij komen zodat mensen met kennis van zaken niet meer de moeite nemen om alles nóg een keer uitgebreid uit te leggen. Soms wordt een discussie zo heftig dat nuttige tips en informatie worden overschaduwd door persoonlijke voorkeuren en soms zelfs persoonlijke vetes. Het komt ook voor dat mensen reageren die minder van het onderwerp afweten dan ze misschien zelf denken, waardoor er uit een topic op die manier verkeerde conclusies te trekken zijn.

In de Wiki gelden deze zaken niet: informatie is neutraal beschikbaar en kan altijd worden teruggezocht zodat het wiel niet telkens opnieuw hoeft te worden uitgevonden.

Ik wil meeschrijven aan de Wiki, hoe moet dat?

De Bokt Wiki is net zoals de algemene Wikipedia openbaar: om artikelen toe te voegen en te editten hoef je alleen een account te hebben op Bokt. Ook toevoegingen of verbeteringen met betrekking tot bestaande artikelen zijn erg welkom. Om je een beetje op weg te helpen in de, voor velen nog erg nieuwe, wereld van de Wiki's twee links naar de algemene handleiding over de Wiki en de handleiding voor schrijvers voor de Wiki.

Er staat een fout in de Wiki!

Dat kan. De Wiki is nog niet compleet, soms raken artikelen gedateerd en het kan voorkomen dat er fouten in de tekst staan. Daar kan jij bij helpen: door op de knop 'bewerken' boven de titel van het artikel te klikken, kun je de fout gelijk verbeteren. Gaat het om iets groters (kun je je in de grote lijn van het artikel niet vinden, of ben je niet zeker over iets) kun je via de knop 'overleg' boven het artikel een topic openen op het Wikizakenforum om te overleggen.

Klopt een artikel inhoudelijk helemaal niet en kun je dit niet zelf aanpassen, worden je wijzigingen steeds teruggedraaid of is er sprake van een conflict over een Wiki-artikel, neem dan contact op met één van de Wikimoderators.


Zijn er ook regels voor het aanpassen van de Wiki?

Ja, die zijn er. We vragen je bij het aanpassen van de artikelen rekening te houden met het doel en de richtlijnen van de Wiki die in de handleiding geschreven staan. Als je je daar niet aan houdt, kan je daar door een Wikimod een pb met tips en hulp over ontvangen. Bij grove overtredingen, denk aan het saboteren van de Wiki, negeren van aanwijzingen van Wikimoderators, conflicten op de Wiki uitvechten et cetera, kunnen de Wikimoderators binnen 7 dagen overgaan tot het uitdelen van waarschuwingen. Voor deze Wiki-OW's geldt het volgende:

 • Eerste OW - geen sanctie
 • Tweede OW - ban van de Wiki van een week
 • Derde OW - ban van de Wiki voor onbepaalde tijd - minimaal een jaar

Tegen Wiki-OW's kan bezwaar gemaakt worden bij de Bezwaarcommissie.

Bokt Markt

Wat is de Bokt Markt

Sinds 30 december 2011 kun je voor het (ver)kopen van paardgerelateerde spullen op Bokt terecht op de Bokt Markt . Hier vind je duizenden advertenties waarin paarden, pony's en alles wat je nodig hebt voor de paardensport wordt aangeboden. Op dit moment is het plaatsen van advertenties nog geheel gratis. De regels voor het plaatsen van advertenties vind je hier.

Hoe plaats ik een advertentie

Voor het plaatsen van een advertentie op de Markt, heb je een BoktAccount nodig. Als je bent ingelogd, kies je op de hoofdpagina van de Markt ( http://www.bokt.nl/markt ) linksbovenin voor de link 'plaats advertentie'. Op de volgende pagina vul je de benodigde velden in. Heb je alle informatie over je advertentie geplaatst, druk dan op 'opslaan'. Je advertentie staat nu online!

De Markt is nog een nieuw onderdeel van de site. Het kan dus zijn, dat je een fout ontdekt bij het gebruik van de Markt of dat je iets tegenkomt wat in jouw ogen verbetering nodig heeft. Laat dat ons dan weten op het Marktzaken forum.

Een advertentie sluiten op de Boktmarkt

Op het moment dat je iets hebt verkocht op de Boktmarkt is het de bedoeling dat je je advertentie sluit, op die manier verdwijnt je advertentie van de Boktmarkt en is het voor iedereen duidelijk dat het product verkocht is, hiermee voorkom je ook dat je tijden na de verkoop nog PB's krijgt over een oude advertentie. Het sluiten van een advertentie is niet ongedaan te maken, mocht je een advertentie per ongeluk gesloten hebben kun je een nieuwe advertentie aanmaken. Een advertentie sluiten gaat als volgt: Je kiest op de Boktmarkt in het linker menu voor "mijn advertenties", vervolgens klik je op de advertentie die je wilt sluiten.

http://boktimg.nl/upload/183444/sluitad1.jpg

Hierna kies je voor "sluit advertentie". Hiervan krijg je een bevestiging, je advertentie is dan gesloten.

http://boktimg.nl/upload/183444/sluitad2.jpg

Een advertentie reserveren op de Boktmarkt

Op het moment dat je bezig bent met iets verkopen of voldoende geïnteresseerden hebt voor een object kun je de advertentie op gereserveerd zetten. Het gereserveerd zetten van een advertentie kun je ongedaan maken op het moment dat het object toch weer beschikbaar word. Een advertentie reserveren gaat als volgt: Je kiest op de Boktmarkt in het linker menu voor "mijn advertenties", vervolgens klik je op de advertentie die je wilt reserveren.

http://boktimg.nl/upload/183444/gereserveerdad1.jpg

Hierna kies je voor "markeer als gereserveerd". Hiervan krijg je een bevestiging, je advertentie is dan gereserveerd.

http://boktimg.nl/upload/183444/gereserveerdad2.jpg

Voor het verwijderen van een reservering klik je simpelweg weer op "verwijder reservering".

Een advertentie op de Boktmarkt wijzigen

Op het moment dat je informatie wil toevoegen aan je advertentie is er de mogelijkheid tot het bewerken van je advertentie, dit doe je als volgt: Je kiest op de Boktmarkt in het linker menu voor "mijn advertenties", vervolgens klik je op de advertentie die je wilt bewerken.

http://boktimg.nl/upload/183444/bewerkad1.jpg

Kies boven bij de tabbladen voor "bewerken", dan krijg je een scherm waarin je je advertentie kunt aanpassen.

Een advertentie melden bij de moderators

Soms is het zo dat een advertentie verkeerd staat, er meerdere advertenties zijn gemaakt voor een object of een advertentie om andere redenen in strijd is met de [url=http://www.bokt.nl/wiki/Bokt:Regels]regels op de Boktmarkt[/url]. Wij vinden het heel prettig als je deze advertentie bij ons meld zodat we ernaar kunnen kijken.

Naast iedere advertentie staat dit rijtje:

http://boktimg.nl/upload/183444/meldenbijdemods.jpg

Als je klikt op "melden bij de moderators" worden automatisch de markt-moderators ingelicht dat er iets niet klopt aan de advertentie. Als je denkt dat het handig is om je melding toe te lichten kun je een van de markt-mods een PB sturen.

Waar kan ik bemiddeling aanvragen bij een mislukte transactie

Het overgrote deel van de transacties op de Bokt Markt verloopt zonder problemen, maar soms komt er wel eens een kink in de kabel. Iemand reageert bijvoorbeeld niet meer op pb's, de deken die gloednieuw zou zijn heeft toch een luchtje of een pakje is nooit aangekomen. Hiervoor kun je contact opnemen met de bezwaarcommissie, die in zo'n geval zal proberen te bemiddelen.

Als een transactie niet goed verloopt, bijvoorbeeld wanneer een pakketje niet opgestuurd wordt of wanneer iets anders blijkt te zijn dan in de advertentie staat, probeer je hier als koper en verkoper als eerste samen uit te komen. Het komt helaas wel eens voor dat je hier samen niet uitkomt. Is dit het geval, dan kun je contact opnemen met (iemand van) de bezwaarcommissie via pb of bezwaarcommissie@bokt.nl (dit zijn de mensen met de oranje gebruikersnaam). Wij gaan dan kijken of jouw transactie bemiddelbaar is en of we je kunnen helpen om samen met de verkoper tot een oplossing te komen.

In een aantal gevallen kan de bezwaarcommissie helaas niet bemiddelen:

 • Transacties die niet via Bokt gelopen zijn.
 • Transacties waarbij de betaling langer dan 2 maanden geleden gedaan is.
 • Kleine mankementjes/reparaties die vrij gemakkelijk zelf opgelost kunnen worden.
 • Het geld is per post verstuurd en de ontvanger geeft aan dat het niet binnengekomen is.
 • De zending is via brievenbuspost verstuurd. (uitzondering; het artikel is wel aangekomen per brievenbuspost maar is niet het afgesproken artikel, er zijn gebreken aan die niet bekend waren, etc)
 • Transacties waarbij de betaling (nog) niet heeft plaatsgevonden.
 • Transacties met een schaduwaccount (te zien in het profiel).
 • Grote transacties, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een paard of een trailer, verwachten een onderzoeksplicht van de koper. De BZC kan in zulke transacties niets controleren, dus in dergelijke zaken kunnen wij helaas niet bemiddelen. Lees hier meer over aankoopkeuringen of de koop van een paard: http://www.bokt.nl/wiki/Aankoopkeuring en http://www.bokt.nl/wiki/Koop

Wanneer bovenstaande niet van toepassing is, kun je bemiddeling aanvragen. De bezwaarcommissie heeft hiervoor een aantal gegevens nodig en zal hier via PB om vragen. Zij bekijken de bemiddeling en nemen contact op met de tegenpartij om de andere kant van verhaal te horen en zo tot een oplossing te komen.

Als je bemiddeling wilt aanvragen is het handig dat je de volgende informatie in je PB/mail zet:

 • De link naar de advertentie waaruit het artikel gekocht is.
 • Een omschrijving van het artikel (indien niet duidelijk uit de advertentie blijkt om welk artikel uit de advertentie het gaat).
 • De prijs die voor het artikel betaald is.
 • De afspraken die gemaakt zijn over de verzendmethode en welke prijs daarvoor betaald is.
 • Een duidelijke omschrijving van de klacht, eventueel met foto's.
 • Alle PB's die betrekking hebben op de transactie.

Het komt helaas wel eens voor dat er geen oplossing wordt gevonden. Wanneer dit gebeurt zal de bezwaarcommissie de bemiddeling overdragen aan de moderators. Zij kijken er dan nog een laatste keer naar en zullen eventueel een sanctie uitdelen.

Het BoktForum: Forums, topics en posts

Wat zijn forums, topics en posts?

Om Bokt overzichtelijk te houden is de site opgedeeld in meerdere forums (of fora), voorbeelden hiervan zijn 'Algemeen', 'Paardenpraat' en ‘PaardenWelzijn’. Deze forums bevatten 'topics', dit zijn discussie onderwerpen. Een 'topic' of 'onderwerp' bestaat uit verschillende 'posts' ook bekend als 'reacties' of 'berichten'.

Hoe maak ik een nieuw onderwerp in een forum?

Als je een topic (een onderwerp in een forum) wilt plaatsen dan bedenk je eerst binnen welk forum je onderwerp het beste past. Dit kan je doen aan de hand van de omschrijvingen van de forums op de overzichtspagina's van de verschillende tabbladen. Wanneer je bedacht hebt op welk forum je een nieuw onderwerp wilt beginnen, ga je naar dat forum door op die naam te klikken. Daar zie je dan onder en bovenaan de pagina een afbeelding staan met de tekst 'nieuw onderwerp'. Hier klik je op. Je krijgt een scherm te zien waarin je een titel moet opgeven en je je bericht kunt typen. Als je de titel en je bericht hebt getypt, klik je op 'verzenden' waarna je topic op Bokt staat en iedereen kan reageren. Door op 'voorbeeld' te drukken, kan je je topic bekijken zoals het op Bokt komt te staan, en het nog eens doorlezen op bijvoorbeeld spelfouten.

Let bij het plaatsen van een nieuw topic op een aantal dingen:

 • Zorg dat je geen vraag stelt die al meerdere keren aan de orde is geweest. Gebruik dan eerst de zoekfunctie van Bokt.nl of zoek eerst wat artikelen op de Bokt Wiki.
 • Zorg dat de titel goed weergeeft wat in je berichtje staat.
 • Gebruik geen opmaakcodes of emoticons in je titel.
 • Schrijf normaal Nederlands. 'Me paard', 'een beetjuh' en 'sow werk da nie' zijn daar geen voorbeelden van.
 • Je topic mag maar in één forum staan. Als je je onderwerp toch op meerdere forums plaatst, zullen deze verwijderd worden.
 • Lees je bericht nog even na op typ- en spelfouten voor je op verzenden klikt.

Hoe reageer ik op een topic?

Je hebt meerdere mogelijkheden om op een topic te reageren. Onder aan een topic staat een berichtvak voor 'Snel reageren'. Typ hier je bericht en klik op 'plaatsen'. Je bericht wordt dan aan het onderwerp toegevoegd. Door op 'nieuw antwoord' te drukken krijg je een groter tekstveld te zien, met meer opmaakmogelijkheden zoals kleurtjes, knopjes voor vette/onderstreepte/cursieve tekst en smilies. In dat vak kan je je bericht typen en eventueel van de opmaakmogelijkheden, kleurtjes of smilies gebruik maken. Klik op 'versturen' en je bericht wordt geplaatst.

Ook is het mogelijk om in één post op meerdere berichten te reageren. Een uitleg, inclusief beeldmateriaal, is te vinden in dit topic: http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?p=93937145#p93937145

Waarom kan ik in sommige forums geen berichten posten, wat is de kudde?

Bokt is in eerste instantie een forum waar je samen met andere paardenliefhebbers kan praten over paarden en alle zaken die daarmee te maken hebben. Tot de forums die paardgerelateerd zijn heb je altijd toegang.

Voor vaste leden zijn er ook fora waar zaken die niets met paarden te maken hebben besproken kunnen worden. Deze fora zijn te vinden onder het tabblad "Algemeen". Voordat je op deze fora kunt reageren moet je je eerst aanmelden bij de Kudde. Voor de jeugd zijn de fora [JH] JeugdHonk en [JHK] JeugdHuisKamer pas toegankelijk als je tot de Kudde behoort. Deze fora zijn te vinden onder het tabblad "Young Riders".

Wanneer je nog geen Kuddelid bent kan je wel posten op:

 • Tabblad Kantine: Alle fora
 • Tabblad Nieuws: Alle fora
 • Tabblad Algemeen: [FZ] Forumzaken, [WZ] Wikizaken, [MZ] Marktzaken, [WWW] Wie,Wat,Waar?
 • Tabblad Young Riders: [YRT] Young rider talk, [JITP] In the picture

Als je op de algemene fora wilt reageren, dan moet je lid zijn van de Kudde. Hier kan je lid van worden als je meer dan 25 berichten hebt geplaatst op de specifieke paardenforums, dit zijn de informatieve fora van het tabblad Informatief (met uitzondering van de fotofora, RT-HAW telt wel) en op het tabblad Kantine op de fora onder Rassenpraat. Hieronder zie je een overzicht van de fora waar je kunt reageren én die meetellen voor de 25 informatieve berichten. Het is niet de bedoeling om zomaar berichten te plaatsen om aan die 25 informatieve berichten te komen, zoals je in de regels kunt nalezen zijn onliners niet toegestaan en deze zullen ook dan verwijderd worden. Wanneer je 'sprokkelt' om in de Kudde te komen, zul je er ook weer uitgehaald worden.

Deze fora tellen wél mee:

 • [RT] Rijtechnisch
 • [WD] Wedstrijden
 • [FA] Fokkerij en Afstamming
 • [PW] Paardenwelzijn
 • [AOW] Alle Oudjes Welkom
 • [AP] Aangepast Paardrijden
 • [HAR] Harnachement
 • [VSW] Verzorging, Stalling en Weide
 • [TAO] Transport, Afspraken en Overige
 • [RUI] Ruiter
 • [ED] Ervaringen en Diensten
 • [OPG] Omgang en Paardengedrag
 • [SV] Seizoensvragen
 • [OV] Opsporing verzocht
 • [BRT] Buitenrijden, ruitervakanties en trektochten
 • [AR] Aangespannen rijden
 • [TVG] Trainen vanaf de grond
 • [SGW] SGW en Eventing
 • [TEN] Trec en Endurance
 • [DRS] Draf- en Rensport
 • [WN] Western
 • [VNA] Van Nature
 • [RPA] Rassenpraat Algemeen
 • [TI] Tinkers
 • [HA] Haflingers
 • [FJ] Fjorden
 • [WPC] Welsh Pony & Cob
 • [AV] Arabische Volbloeden
 • [BKR] Barokke en Klassieke rassen
 • [SMP] Shetlanders en MiniPaarden
 • [GP] Gangenpaarden
 • [NF] New Forest

Om toegang te krijgen tot de Kudde, kun je je aanmelden via deze link.

Hoe kan ik een post bewerken of wissen?

Je kan je bericht wijzigen door op de 'wijzig' knop in je bericht te klikken. Dit kan alleen bij je eigen berichten en binnen een 45 minuten nadat je het bericht geplaatst hebt. Je kan je bericht verwijderen door op het 'x'je in je bericht te klikken. Dit kan alleen bij je eigen berichten en enkel zolang er na jou nog niemand anders in het topic heeft gereageerd. De functie is bedoeld om kleine wijzigingen door te voeren, bijv. het aanpassen van een schrijffout of het toevoegen van een stuk noodzakelijke info die ontbreekt. De functie is niet bedoeld om bijv. een complete openingspost van een topic te verwijderen.

Wil je je post na die tijd aanpassen, kun je op het rode uitroepteken in je bericht klikken en op die manier aan één van de moderators vragen of je bericht kan worden aangepast. Geef in je melding duidelijk aan welke aanpassing je zou willen.

Ik wil graag één of meerdere berichten van Bokt verwijderen, hoe moet dat?

Berichten op Bokt zijn vrijwel altijd onderdeel van een topic met berichten van veel verschillende mensen. Om die topics leesbaar te houden willen we je vragen terughoudend te zijn bij het verwijderen van informatie van Bokt. Meestal is het genoeg om een naam of een klein deel van een bericht aan te passen om te zorgen dat je hier geen last meer van ondervindt. Dit kan je zelf doen bij berichten die ouder zijn dan een jaar. Als er toch een situatie is opgetreden waardoor je meer informatie van Bokt verwijderd wilt hebben, kun je in dit artikel vinden wat daar de mogelijkheden voor zijn: Bokt:Berichten verwijderen.

Hoe kan ik mijn topic sluiten of verwijderen?

Op het moment dat er reacties zijn op je topic kan je het niet meer zelf verwijderen, en zelf sluiten is ook niet mogelijk. In principe worden topics op Bokt niet op verzoek gesloten of verwijderd: je moet goed nadenken voor je een topic opent. Als je toch wilt dat er naar gekeken wordt: stuur dan een pb naar de moderator van het forum waar je het topic hebt geopend met een goede motivering waarom je het topic gesloten of verwijderd wilt hebben.

Wat zijn centrale en info-topics?

Tot april 2018 werden de centrale topics 'verplicht' gebruikt als er veel vragen waren over een bepaald onderwerp. Het was niet toegestaan om een los topic over een onderwerp te openen waar al een centraal topic over geopend was. Na een proef hebben we dit in mei 2018 veranderd. Er zijn nog enkele centrale topics over onderwerpen waar geen losse topics over geopend mogen worden, deze topics zijn te herkennen aan de tag [Centraal]. Daarnaast zijn er een flink aantal topics die voorheen centraal waren en die omgezet zijn naar info-topics. Deze topics zijn herkenbaar aan de tag [Info]. Deze topics zijn vaak een bron van informatie omdat er door de tijd heen heel veel bruikbare ervaringen en informatie in gepost is. Als gebruiker heb je de keuze om je vraag te stellen in het info-topic of om een los topic te openen, indien er nog geen lopend topic over exact hetzelfde onderwerp is.

Wat zijn volgtopics?

Een volgtopic is een topic waarin je het volledige verloop van een bepaald proces of probleem kan delen door regelmatig updates te plaatsen. Volgtopics zijn toegestaan op het forum waar het topic het best past, tenzij in de charter van het desbetreffende forum vermeld wordt dat het niet toegestaan is. In volgtopics is het toegestaan om meer dan 2 zichtbare foto's per bericht te plaatsen. De titel dient voorzien te zijn van de tag [VOLG] Op de fotofora worden topics na enkele weken automatisch gesloten. Wanneer je je volgtopic heropend wilt hebben kun je dit via PB aan een moderator vragen.

Hoe kan ik een eigen subforum aanvragen?

In verband met technische ontwikkelingen is er op dit moment geen ruimte is voor extra subfora.

Hoe vind ik snel mijn favoriete topics terug, hoe plaats ik een stipje?

Alle topics waar je op gereageerd heb komen automatisch in de lijst met 'mijn berichten' te staan. Deze kun je overal op het Bokt forum terugvinden met de link 'toon je eigen berichten' rechtsbovenaan. Om een topic waar je nog niet in hebt gereageerd in je lijst met 'eigen berichten' te krijgen kan je klikken op het rondje voor het topic: Stipknopje.png Ditzelfde rondje is ook linksboven de beginpost van het topic te vinden, voor de Abonneer en Bookmark functies. Als er in de lijst topics staan die je niet meer volgt, kun je deze door op hetzelfde rondje te klikken uit de lijst verwijderen.


De 'stipjesfunctie' is de makkelijkste manier om op de hoogte te blijven van je eigen topics en topics die je wilt volgen. Wil je via de email op de hoogte gehouden worden van updates, kun je je op een topic abonneren. Als je op 'Abonneer' drukt, wordt je per email op de hoogte gehouden van nieuwe updates in het topic. Door in het topic op 'Geen abonnement meer op dit onderwerp' te klikken, zul je geen email meer ontvangen. Je kunt je abonnementen beheren in je instellingen

Als je een topic langer wilt bewaren, kun je van de 'Bookmark' functie gebruik maken door op 'Bookmark' te drukken. Er verschijnt dan een link in het lijstje met 'Bookmarks' in je instellingen.

Hoe vind ik snel mijn favoriete fora terug?

Bokt heeft heel veel fora die je waarschijnlijk niet allemaal even interessant vind. Je favoriete fora kan je verzamelen in je eigen 'favorieten' tabblad zodat je deze snel kunt bereiken. Deze forums komen dan automatisch onder een nieuw tabblad in de forumindex te staan. In je eigen berichten zie je vervolgens een nieuwe kolom hierin zie je alle nieuwe topics die in je favoriete forums worden geopend staan.

Instellen gaat heel makkelijk via je instellingen ( overzicht, favoriete forums). In de lijst selecteer je de fora die voor jou het meest interessant zijn. Je kunt meerdere forums selecteren door tijdens het klikken Control in te houden. Gebruik de Command (Apple) toets op een Mac. Daarna druk je op 'versturen' en is de lijst ingesteld. Om het tabblad te verwijderen, deselecteer je alle fora.

Persoonlijke informatie en registratie

Hoe kies ik een goed wachtwoord

Er zijn een aantal manieren om te voorkomen dat anderen in kunnen loggen op jouw account. Allereerst zorg je er voor dat je op publieke computers nóóit voor 'automatisch inloggen' kiest en dat vrienden/kennissen niet onder jouw naam op Bokt kunnen komen. Een andere tip is het gebruiken van een goed wachtwoord. Daarmee bedoelen we een wachtwoord dat heel lastig te raden is door anderen.

Onveilige wachtwoorden:

 • korte (minder dan 8 tekens) wachtwoorden die alleen uit letters bestaan (ditismijnwachtwoord)
 • woordenboekwoorden (paard/paarden/wachtwoord)
 • namen van mensen of dieren / (Flappie / Silver / 'naamvanm'nvriendje')
 • datums
 • nummerborden of een andere letter/cijfercombinaties die op jou van toepassing zijn (geboortedatum bijvoorbeeld)
 • wachtwoorden die je ook op andere sites gebruikt.

Wat is dus wel veilig: een (op het oog) willekeurige combinatie van letters, cijfers, hoofdletters en leestekens. Houd een minimum van 7 tekens aan, meer mag en maakt het nog veiliger. Hieronder volgt een truc om een goed wachtwoord te bouwen.

 • Pak een zin, bijvoorbeeld: Harry Potter heeft een toverstok, een puntmuts en een uil.
 • Pak dan van ieder woord de eerste letter: HPhetepeeu
 • Dan vervang je op z'n minst een letter voor een cijfer of teken: HPh3TePe3\/

En je hebt een makkelijk te onthouden maar onmogelijk te raden wachtwoord. Een ander voordeel van dit soort wachtwoorden is dat mensen ook vrijwel niet over je schouder kunnen kijken wat je intiept. Als je een woord of een naam gebruikt voor je wachtwoord ziet iemand met een paar toetsaanslagen al snel wat het woord is. Bij dit soort zinnen zien ze dat vrijwel niet en stel dat je heel langzaam tiept dan kan die persoon het waarschijnlijk niet in 1x onthouden.

Ik ben m'n wachtwoord vergeten, wat nu?

Op het moment dat je je wachtwoord vergeet is er eigenlijk geen man overboord. Je kan altijd op de link wachtwoord vergeten op de inlogpagina drukken om een nieuw wachtwoord aan te vragen. Mocht je er met die link niet uitkomen en/of andere problemen zijn, dan kun je mailen naar support@bokt.nl.

Hoe verander ik mijn wachtwoord

Je wachtwoord kan je aanpassen in je instellingen, die link vind je rechtsbovenaan Bokt in het uitklapmenu bij je gebruikersnaam. In je instellingen ga je naar 'profiel' je komt dan automatisch uit bij 'wijzig registratie details' . Op deze pagina kun je je wachtwoord aanpassen door tweemaal een nieuw wachtwoord, en éénmaal je oude wachtwoord in te voeren en op 'versturen' te drukken.

Hoe verander ik mijn gebruikersnaam?

Op Bokt kun je je gebruikersnaam één keer zelf veranderen. Dat kan via deze link

De naam moet minimaal 4 tekens bevatten en mag maximaal 12 tekens bevatten. Alleen letters en cijfers en een underscore ( _ ) zijn toegestaan, waarbij het niet mogelijk is om je gebruikersnaam met een underscore te laten beginnen en/of eindigen. Let wel dat je je naam maar één keer kunt veranderen. Denk dus goed na over je nieuwe naam. Van haffielover naar xxlovertjexx is niet zo slim: wil je over vijf jaar nog wel bekend staan als een xxlovertjexx?

Kies een naam die bij je past. Wil je serieus genomen worden, kies dan ook een bijpassende naam. Wat zaken waar je over na kan denken:

 • MSN of Breezer komt kinderachtig en ongeïnteresseerd over.
 • Lover/luvver oid als achtervoegsel wordt veel gebruikt, vind je dat echt passen?
 • (Verzorg-) pony/paardnaam (wat als hij verkocht wordt of overlijdt?)
 • Xx of Oo of andere combinaties voor en achter je naam, maakt het lastiger om je naam te onthouden.
 • Je eigen voornaam verandert niet, misschien een idee voor je gebruikersnaam?
 • Of een verbastering van eigen voornaam?

Verder is het heel handig voor de andere gebruikers als je even in je onderschrift vermeldt dat je naam veranderd is van.... naar.....

Gebruikersnamen die eindigen op een underscore (_) kunnen helaas niet inloggen op de Bokt Wiki. Wanneer je hier problemen mee ondervindt, stuur dan even een PB aan een Wiki-mod.

Hoe verander ik mijn emailadres?

Je emailadres kan je aanpassen in je instellingen, die link vind je rechtsbovenaan Bokt in het uitklapmenu bij je gebruikersnaam. In je instellingen ga je naar 'Profiel' je komt dan automatisch uit bij 'Wijzig registratie details'. Je kunt hier je emailadres aanpassen door tweemaal je nieuwe emailadres in te vullen, en onderaan het scherm je wachtwoord in te vullen. Daarna klik je op 'Versturen'. Op dat moment wordt je account op Bokt.nl tijdelijk uitgeschakeld en wordt er een email verstuurd naar je nieuwe email adres. Dit wordt gedaan om er zeker van te zijn dat dit adres ook inderdaad van jou is. Zodra je op de link hebt geklikt die in de verstuurde mail staat kan je weer normaal gebruik maken van je account.

Hoe krijg ik een plaatje/avatar naast mijn naam?

Een avatar is een klein plaatje dat naast je naam komt te staan. Het moet maximaal 60 bij 60 pixels groot zijn en minder dan 29 kb. Als je plaatje groter is, moet je hem eerst verkleinen in een bewerkingsprogramma. Of je gebruikt het Bokt verkleinprogramma.

Je avatar kan je aanpassen in je instellingen, die link vind je rechtsbovenaan Bokt in het uitklapmenu bij je gebruikersnaam. In je instellingen ga je naar 'profiel' en dan naar 'wijzig avatar'. Als je avatar al ergens online staat, kopieer je de link van je plaatje naar het vakje achter 'externe avatar'. Als je avatar op je computer staat, druk je op het knopje 'bladeren' naast 'Upload van je computer' en zoek je je avatar op. Hierna druk je op versturen en staat je avatar op de site.

Als het je met deze uitleg niet lukt om een avatar in te stellen, kan je in dit topic om hulp vragen. Als je wilt vragen of iemand op Bokt een (bewegende) avatar voor je kan maken, kan dat hier.

Hoe krijg ik een onderschrift bij mijn berichten?

Je onderschrift kan je aanpassen in je instellingen, die link vind je rechtsbovenaan Bokt in het uitklapmenu bij je gebruikersnaam. In je instellingen ga je naar 'profiel' en dan naar 'wijzig onderschrift'. In het tekstvak kan je je onderschrift typen, door op versturen te drukken wordt je onderschrift opgeslagen. Hou wel rekening mee dat het onderschrift een maximum heeft van 3 regels tekst.

Hoe krijg ik informatie in mijn profiel?

Je profiel kan je aanpassen in je instellingen, die link vindt je rechtsbovenaan Bokt in het uitklapmenu bij je gebruikersnaam. In je instellingen ga je naar 'profiel' en dan naar 'wijzig profiel'. Je ziet dan een hoop velden waar je informatie in kan vullen. Het is niet verplicht om welke informatie dan ook in te vullen, alleen wat jij wil dat anderen van jou te weten kunnen komen.

Denk goed na voordat je je profiel vult met met persoonlijke informatie. Bedenk dat iedereen die een account op Bokt heeft kan zien wat er staat en dat iedereen vrij is om een account op Bokt aan te maken.

De twee velden 'persoonlijke info' en 'paarden info' zijn het grootst, je kunt hier meer informatie in kwijt. Of je hier kort wat verteld over je zelf en je paardenverleden, of je hele kunstwerken maakt compleet met vele foto's is helemaal aan jou. In de software van Bokt zelf is het niet mogelijk om met andere lettertypes te werken, of achtergrondplaatjes toe te voegen. Dit kan natuurlijk wel in een bewerkingsprogramma: als je je profiel opmaakt in bijvoorbeeld photoshop of photofiltre, kun je het daarna als foto in je profiel neerzetten.

De achtergrondkleur van je profiel op Bokt is: #dde9ff of RGB R: 221 / G: 233 / B: 255.

Een korte uitleg van de overige velden:

 • ICQ nummer - ICQ is een instant messenger, als je deze gebruikt kun je hier je nummer invullen.
 • AOL IM - AOL is een instant messenger, als je deze gebruikt kun je hier je adres invullen.
 • MSN messenger - MSN is een instant messenger, als je deze gebruikt kun je hier je adres invullen.
 • Yahoo messenger - Yahoo is een instant messenger, als je deze gebruikt kun je hier je adres invullen.
 • Jabber adres - Jabber is een instant messenger, als je deze gebruikt kun je hier je adres invullen.
 • Website - voor je eigen homepage of een favoriete website.
 • Woonplaats - spreekt voor zich .
 • Beroep - wat doe je zoal in het dagelijks leven?
 • Interesses - waar interesseer je je voor?
 • Verjaardag - als je hier je verjaardag invult, kom je bij de lijst met jarigen op de hoofdpagina te staan.
 • Persoonlijke info - zie hierboven.
 • Paarden info - zie hierboven.
 • Geslacht - mannetjes- of vrouwtjesmens?
 • Postcode - de vier cijfers van je postcode.
 • Ras - je favoriete paardenras.

Ik wil een zakelijk account aanmaken, hoe werkt dat?

Onder voorwaarde is het mogelijk om voor een bedrijf/organisatie (ook zonder commercieel belang) om een zakelijk account aan te maken op Bokt, ook als ze al een persoonlijk account op Bokt hebben.

Daarvoor gelden een aantal regels:

 • Per organisatie geldt in principe een maximum van 1 account, behalve als door een organisatie heel duidelijk gemaakt kan worden dat het hebben van meerdere accounts voor hen noodzakelijk is, deze kunnen in overleg toegekend worden.
 • Het account moet in gebruikersnaam, en liefst ook in profiel en avatar herkenbaar zijn als zakelijk account. Kies dus altijd voor een herkenbare gebruikersnaam die aangeeft welke organisatie vertegenwoordigd wordt.
 • Het account dient aangemaakt te worden op een e-mailadres van de organisatie.
 • Een account mag gedeeld worden: meerdere medewerkers mogen er gebruik van maken.
 • Na het aanmaken van een zakelijk account willen we graag een e-mail ontvangen op support@bokt.nl waarin aangegeven wordt welk persoonlijk account bij het zakelijke account hoort zodat we hier van op de hoogte zijn.

Van een account mag alleen zakelijk gebruik gemaakt worden. Het account mag adverteren op de Bokt Markt en reageren op vragen en discussies op het forum die de organisatie direct aangaan. Het is niet toegestaan om topics op het forum te openen waarin een eigen product of dienst wordt aangeboden. Wil je meer informatie over of een zakelijk account voor jou ook een optie is? Neem dan contact op met support@bokt.nl

Ik wil een probleem bespreken onder een SchaduwAccount (SA), mag dat?

In principe niet: er geldt een maximum van één account per persoon op Bokt. Soms kan het voorkomen dat je een zo groot probleem hebt waar een taboe op rust of wat je om een andere reden niet onder je eigen naam kan of wil vertellen. Dan gelden de volgende regels:

 • Een schaduwaccount moet altijd op voorhand aangevraagd worden bij één van de moderatorcontactpersonen die hiervoor zijn aangewezen: Dyonne, Neonlight of Sica
 • Bij de aanvraag van een schaduwaccount moet je vertellen waarvoor je het wilt aanmaken.
 • Je verzoek kan met meerdere contactpersonen worden besproken en bij twijfel door het hele moderatorteam, je krijgt binnen een paar dagen een reactie.
 • Topics met niet aangevraagde schaduwaccounts gaan gelijk op slot.
 • Schaduwaccounts mogen enkel gebruikt worden om te reageren in het betreffende topic.

Heb je een eerder aangemaakt schaduwaccount en wil je dat opnieuw gebruiken voor een nieuwe kwestie? Dan kun je ook bij één van de zes contactpersonen vragen of dat onder het betreffende schaduwaccount mag, of dat je je eigen naam daarvoor kunt gebruiken.

Wanneer mag je een schaduwaccount aanmaken: als je een probleem hebt dat in de taboe-sfeer zit, of waarbij je persoonlijk in gevaar zou kunnen komen als je identiteit bekend zou worden. Bijvoorbeeld: je wordt misbruikt door je vader (incest) of je bent getuige geweest van een misdrijf. Overigens raden wij bij dergelijke ernstige problemen altijd aan óók professionele hulp te zoeken. Je kunt hier je hart luchten, maar niemand op Bokt kan jouw probleem oplossen. Dat kan een arts of een vertrouwenspersoon, of in het geval van een misdrijf de politie, waarschijnlijk wél.

Een vermoedelijk gezondheidsprobleem (bijv. vaginale afscheiding, angst voor zwangerschap of kanker) is geen reden om een probleem-schaduwaccount aan te maken. Ook hierbij geldt: ga naar je huisarts als je bang bent dat je wat mankeert. Wij kunnen dat vanaf een computer echt niet beoordelen en je geruststellen. Ook problemen met vriendjes of vriendinnetjes zijn geen reden voor een schaduwaccount.

Als je van één van de contactpersonen toestemming hebt gekregen om een schaduwaccount te maken, ben je er zelf voor verantwoordelijk dat je dit 'verborgen' houdt. Pas dus op met het plaatsen van persoonlijke informatie als leeftijd ("ik word over 3 weken 18") en woonplaats. Maak herkenbare dingen als leefsituatie/huisdieren niet te specifiek en pas op met het plaatsen van overeenkomstige informatie via je hoofdaccount op Bokt.

Hoe verwijder ik mijn account?

Het is niet mogelijk om je account op Bokt te verwijderen. Als je niet meer op Bokt wilt komen, volstaat het niet meer in te loggen. De informatie uit je profiel kun je zelf verwijderen, klik hier voor meer informatie over het aanpassen van je profiel.

Mocht je niet je account, maar berichten van Bokt willen verwijderen is dat onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Hier vind je hier meer informatie.

Privéberichten

Wat is een pm/pb?

Een PrivéBericht (PB) of Private Message (PM) is een berichtje dat je kan sturen naar één bepaalde gebruiker. Als je iets op het forum post, kan iedereen meelezen, een pb kan alleen gelezen worden door de ontvanger. Het is dus een soort email, maar dan op Bokt. Je vindt je pb’s rechts boven aan de Boktpagina, daar staat het symbool van een envelopje. Als je een pb krijgt, komt er een oranje ‘1’ te staan. Als je het envelopje klikt (ongeacht of je wel of geen nieuwe pb hebt) kom je terecht in je 'postvak in'. Een ongelezen pb heeft een oranje icoontje, en de tekst van het onderwerp is vetgedrukt. Door op het onderwerp van de pb te drukken kan je het bericht lezen.

Hoe verstuur ik een pb?

Rechts bovenaan staat het symbool van een envelopje. Als je hier op klikt kom je in het pb-gedeelte van je instellingen terecht. Kies dan links in het menu de optie 'schrijf bericht’. In de linker kolom (Stuur naar: gebruikersnaam) vul je de naam van de betreffende gebruiker in, hierna druk je op de button 'toevoegen'. Bij 'onderwerp' kun je invullen waar de pb over gaat. In het veld 'bericht tekst' schrijf je het bericht dat je aan de gebruiker wilt versturen. Wil je je bericht nog even nalezen voordat je het verstuurt, klik je op 'voorbeeld'. Je kunt je bericht ook meteen verzenden, druk dan op de knop 'versturen'.

Waarom staat een verzonden pb in ‘postvak uit’

Nadat je op verzenden heb geklikt, wordt je pb verstuurd en komt het bericht in de map 'postvak uit' te staan. Hier blijft hij staan, tot de ontvanger zijn postvak opent. Pas dan gaat het bericht naar ‘verzonden’. Op het moment dat je bericht dus in de map ‘verzonden’ staat, weet je dat hij is aangekomen in het ‘postvak in’ van de ontvanger. Dit betekend echter alleen dat de ontvanger zijn ‘postvak in’ geopend heeft, niet dat de pb ook gelezen is.

Kan ik een pb die ik verstuurd heb nog verwijderen?

Pb's kunnen verwijderd worden zolang deze nog in 'postvak uit' staan. De ontvanger van de pb ontvangt een melding dat je een pb gestuurd hebt, maar dat je deze later verwijderd hebt, de inhoud van het bericht is niet meer leesbaar door de ontvanger. Zodra je pb in 'verzonden' staat kun je de pb nog steeds verwijderen, maar houdt er rekening mee dat deze al wel gelezen is.

Hoe verwijder ik pb's die ik ontvangen heb?

Als je een pb hebt geopend staat rechtsonderin een kruisje. Door hierop te klikken kan je het bericht verwijderen. Het is ook mogelijk om meerdere berichten tegelijk te verwijderen, hiervoor ga je naar je 'postvak in' en markeer je de berichten die je wilt verwijderen door het witte hokje aan de rechterkant naast de berichten die je wilt verwijderen aan te vinken. Dan kies je rechts onderaan je scherm de optie 'verwijder gemarkeerd' (de optie 'markeer als belangrijk' staat standaard geselecteerd, je moet dus op het pijltje klikken en de optie eronder kiezen). Je drukt nu op de knop 'ga'. Om te voorkomen dat je per ongeluk een pb verwijdert, wordt om een bevestiging gevraagd. Door op 'ja' te klikken wordt je bericht definitief verwijderd. Wil je een hele pagina met berichten in één keer verwijderen, druk dan onderaan de pagina op 'markeer alles'.

Ik heb een spam(achtige) pb ontvangen, wat nu?

Helaas komt het voor dat gebruikers zich niet aan de regels houden en spam(achtige) PB's versturen. Omdat de moderators niet de mogelijkheid hebben om PB's te controleren of op een andere manier na te gaan zijn we in dit soort gevallen helemaal afhankelijk van melding(en) van onze gebruikers. Zonder melding en hulp kunnen we geen actie ondernemen, terwijl het wel storend is voor de gebruikers. Wanneer je spam(achtige) PB's ontvangt dan vragen we je om dit te melden bij een van de moderators. Als er meerdere meldingen binnen komen dan wordt er actie ondernomen. Het kan voorkomen dat er gevraagd wordt om een PB door te sturen of een printscreen door te sturen zodat de moderators op de hoogte zijn van de exacte inhoud. Bij meerdere meldingen wordt de verstuurder van de spam aangesproken door het moderatorteam.

Opmaak

Hoe zet ik een link in mijn bericht / onderschrift?

Je kan een link naar een site op Bokt (of in je onderschrift plaatsen). Een link die begint met http:// wordt automatisch aanklikbaar gemaakt, en als het een link naar een topic op Bokt betreft, krijg je de titel van het topic te zien. Meer mogelijkheden heb je door de link tussen [url]en[/url] te zetten.

Code Resultaat Opmerkingen
http://www.Bokt.nl http://www.Bokt.nl Een link wordt automatisch klikbaar
[url]http://www.Bokt.nl[/url] http://www.Bokt.nl Mocht het automatisch klikbaar niet goed werken (als er vreemde tekens in de link voorkomen), dan kun je met [url]-tags de link toch laten werken
[url=http://www.Bokt.nl]Het grootste paardenforum[/url] Het grootste paardenforum Je kunt ook een andere tekst gebruiken als linktekst
http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=178&t=749503 [WZ] Welkom op WikiZaken! Een link naar een topic krijgt automatisch de titel. (In een topic is deze link dan klikbaar, hier op de Wiki niet.)
[b] http://www.bokt.nl/ [/b] http://www.bokt.nl/ Let op: Als je tags gebruikt voor een teksteffect en je gebruikt geen url-tags, dan moet je een spatie zetten tussen de tag en de link, zoals hier in het voorbeeld
[url=http://www.Bokt.nl][color=red]Paardenforum[/color][/url] Paardenforum Een link met een andere kleur. (In een topic is deze link dan klikbaar, hier op de wiki niet.)

Als je een link in je onderschrift tussen tags zet, werkt het soms niet. Dan kun je een spatie zetten tussen de tag en de link om het wel te laten werken.

Meer informatie over kleuren en vet/onderstreept vind je in deze sectie.

Let er bij het maken van links op dat links naar externe sites met een 'referral ID' enkel zijn toegestaan in je onderschrift. Hiermee worden links bedoeld waarbij jij geld of punten verdient als iemand op jouw link klikt.

Hoe plaats ik een smiley in mijn onderschrift?

Hiervoor heb je de code voor de smiley nodig. Bijvoorbeeld de code :) wordt een normale lachende smiley.

Om achter de code voor een bepaalde smiley te komen, kun je een normaal berichtscherm openen, en dan op de normale manier een smiley invoegen. De code verschijnt dan in het tekstscherm. Deze code kopieer je en voeg je in, in je onderschrift.

Help, het lukt niet!

Als het je met deze informatie niet lukt om een link of een smiley te plaatsen, dan kun je in dit topic om hulp vragen.

Hoe gebruik je vet / cursief / onderstreept en kleurtjes?

Door het gebruik van diverse codes kunt je nadruk leggen op bepaalde woorden. De tags

[b][/b]

zorgt ervoor dat woorden vetgedrukt worden. Als je wilt dat iets cursief geschreven wordt gebruik je de volgende tags:

[i][/i]

Het is ook mogelijk om woorden te onderstrepen door middel van de volgende tags:

[u][/u]

Deze tags kun je zelf intypen, maar je kunt ze ook invoegen door middel van de knoppen bij het plaatsen van een reactie.

Het is ook mogelijk om door middel van een kleur nadruk te leggen op woorden. Dit kan door middel van de volgende tags te gebruiken

[color=Red][/color]

Dan wordt de tekst rood gekleurd. Je kunt het woord Red vervangen door andere kleuren in het Engels zoals Green,Blue en Yellow bijvoorbeeld. In de pb functie kun je ook op het kleurenpallet klikken om een specifieke kleur aan te wijzen.

Voor alles geldt, doe het met mate. Veel kleurtjes/lichte kleurtjes zorgen er voor dat een stuk tekst onleesbaar wordt.

Hoe plaats / verwijder ik foto's en hoeveel foto's mag ik plaatsen?

Foto's kunnen geplaatst worden via de Bokt Upload, hieronder volgt een stappenplan:

 • Klik op 'nieuw antwoord'.
 • Klik op 'Voeg foto's toe', enkele knoppen rechts van 'Versturen'.
 • Er verschijnen nieuwe knoppen. Klik op 'Browse' en zoek je foto('s) in je bestanden of sleep de bestanden naar het aangegeven vak.
 • Klik dan op 'Save', je zal zien dat het aantal procent begint op te lopen.
 • Als dit klaar is (100%), verschijnt de foto onder de kop 'Afbeeldingen'. Klik op de foto en er verschijnt een stukje tekst in het vak om in te typen. Dat is je foto als je je post verzendt.

Als je geen upload knop ziet dan heb je waarschijnlijk nog de oude Bokt layout. Voor deze functie heb je Bokt5 nodig, dat doe je door Bokt5 te kiezen als forumstijl in je foruminstellingen.

Als het je met deze uitleg niet lukt om je foto's op Bokt te zetten, kan je in dit topic om hulp vragen.

Om een zichtbare foto die via de Boktupload geplaatst is, om te zetten naar een link, is het niet voldoende om de [img]-tags te verwijderen. Vooraan moet http://boktimg.nl/img/ aan de link toegevoegd worden.

Het is ook mogelijk om foto's aan je profiel toe te voegen. Hiervoor is geen button in je profiel beschikbaar. De handigste manier om foto's aan je profiel toe te voegen is door de foto's via een PB aan jezelf te sturen en dan een kopie te maken van de codes. Deze plak je dan in je profiel.

Je kunt je foto's uit de Boktupload verwijderen via deze link: https://www.bokt.nl/user/gallery Houd er rekening mee dat foto's die uit de upload verwijderd worden ook niet meer zichtbaar zijn in de topics waarin je de foto's geplaatst hebt.

Hou bij het plaatsen van een foto altijd rekening met de rechten van de maker. Meer hierover kun je in dit artikel lezen: http://www.bokt.nl/wiki/Bokt:Help#Mag_ik_foto.27s_van_derden_plaatsen.3F

In principe mag je per bericht 15 direct zichtbare afbeeldingen ter illustratie plaatsen, evt. extra foto's dienen in een (aanklikbare) link geplaatst te worden. In een openingspost (OP) op de [ITP] In The Picture fora mag je ook maximaal 15 foto's plaatsen.

Wil je in een topic buiten de ITP fora meer foto's dan enkele ter illustratie plaatsen, of is het een ITP-achtig topic die niet past op de ITP fora zelf, zet dan de [FOTO]-tag in de titel van het topic. Deze tag wordt gebruikt om aan te geven dat er in een topic meer foto's staan dan normaal op het subforum te verwachten zijn. Dit is bedoeld als waarschuwing aan bokkers die de site via een mobiel netwerk bezoeken.

Daarnaast mag je ook een fotoverzameltopic openen, hiervoor hoef je niet vooraf toestemming aan een moderator te vragen. In de titel van deze topics plaats je [FOTOVERZ] en het aantal te plaatsen foto's is dan voor iedereen in het topic 15 foto's per bericht. Uiteraard is het wel van belang om ook bij fotoverzameltopics in het achterhoofd te houden dat teveel foto's een topic of post onaantrekkelijk kunnen maken voor andere gebruikers. Fotoverzameltopics horen op het subforum waar het onderwerp het beste past, ook op ITP zijn deze topics toegestaan.

Hoe plaats ik filmpjes?

Filmpjes plaatsen gaat vrijwel hetzelfde als het plaatsen van foto's. Als je video is upgeload bij Youtube of Vimeo plaats je het adres/de url tussen de tags [video] en [/video]. Filmpjes op andere sites en audiobestanden kan je alleen als link op Bokt zetten, plaats het adres/URL dan tussen de tags [url]en[/url].

Ook een filmpje moet je eerst uploaden op het internet, wij raden de volgende twee sites aan:

Als het je met deze uitleg niet lukt om een filmpje op Bokt te zetten, kan je in dit topic om hulp vragen.

Hoe plaats ik smilies?

Smilies of emoticons zijn kleine grafische afbeeldingen die gebruikt kunnen worden om bepaalde expresies of gevoelens te tonen volgens een code, bv.

:)

betekent 'gelukkig'

:(

betekent 'boos'. De volledige lijst van smilies kan je zien als je een bericht post. Probeer niet teveel smilies te plaatsen in je posts, ze kunnen vlug een post onleesbaar maken. Een moderator kan dan beslissen enkele smilies eruit te halen of de post in zijn geheel te verwijderen. Smilies kan je plaatsen door ze te typen (een ;) wordt bijvoorbeeld automatisch een ;) ). Je kan ook op de smilies klikken tijdens het typen van een bericht.

Kan ik de opmaak van Bokt aanpassen?

Ja, in je instellingen kan je naar 'wijzig persoonlijke instellingen' gaan en daar veel dingen zelf aanpassen. Wil je bijvoorbeeld wat onopvallender op je werk kunnen bokken, ga dan naar 'wijzig weergave opties' en schakel 'toon afbeeldingen' 'toon smilies' en 'toon onderschriften' uit. Het gaat te ver om alle opties in het gebruikerspaneel hier uitgebreid uit te leggen. De meeste opties spreken vanzelf.

Alle berichten staan ondersteboven, hoe zet ik dit weer goed?

Dit kan je per topic instellen door onderaan het laatste antwoord in een topic 'plaatsingstijd' aan te passen. Bij oplopend staan de laatst geplaatste berichten onderaan, bij aflopend bovenaan. Als je dit voor alle topics op Bokt tegelijkertijd wilt instellen, kan dat in je instellingen. Ga in je instellingen (link vind je rechtsbovenaan, in het uitklapmenu bij je gebruikersnaam) naar 'forum instellingen', 'wijzig weergave opties' en vul daar bij 'geef berichten gesorteerd weer op' 'datum bericht' in en daaronder bij 'toon berichten sorteer opties' 'oplopend'. Druk dan op 'versturen'.

De letters op Bokt zijn ineens heel groot/klein, hoe zet ik dit weer goed?

Dit kan je op twee manieren opnieuw instellen. Als je Control ingedrukt houdt en met je muis omhoog scrolt worden de letters kleiner, als je omlaag scrolt groter. Je kan dit ook instellen in

 • Internet explorer - via beeld -> Tekstgrootte, 'normaal' staat de grootte op 'Middelgroot'.
 • Firefox - via beeld -> Tekstgrootte

Andere vragen over het Bokt Forum

Wat zijn vrienden / foeis?

Als je een gebruiker als vriend hebt toegevoegd, kan je in je instellingen rechtsbovenaan Bokt zien of ze online zijn en kun je hun profiel snel bereiken om zo bijvoorbeeld makkelijk pb's te versturen. Ook worden privéberichten van vrienden gemarkeerd met een groen vierkantje zodat ze meer opvallen.

Als je een gebruiker als foei hebt toegevoegd, wordt deze standaard genegeerd. Berichten van deze gebruiker zijn niet zichtbaar in topics, in plaats daarvan wordt de tekst "Dit bericht is geplaatst door 'gebruikersnaam', deze gebruiker zit momenteel in je Vijanden lijst. Toon dit bericht." getoond. Je kunt op 'toon dit bericht' drukken om de post toch te lezen. Privéberichten van foeis worden gemarkeerd met een rood vierkantje.

Als je wilt dat privé-berichten van Foeis niet gemarkeerd worden met een rood vierkantje, maar direct worden verwijderd, kan je dat zelf instellen:

 • In je instellingen klik je naar "Privé berichten" en daarna naar "opties"
 • bovenaan verander je bij "Nieuwe regel toevoegen" 'Onderwerp' in 'Zender', daarna klik je op "Volgende"
 • Dan selecteer je 'is foei' en klik je weer op "Volgende"
 • Als laatste selecteer je 'Verwijderde berichten' en klik je op "Regel toevoegen"

Privé berichten van Foeis worden nu direct verwijderd.

Hoe voeg ik vrienden / foeis toe en verwijder ik ze weer?

Om vrienden en foeis toe te voegen en te verwijderen ga je naar je instellingen, link staat rechtsbovenaan Bokt in het uitklapmenu bij je gebruikers naam, en dan links in het menu naar 'Vrienden en Foeis' en vervolgens naar 'vrienden' of 'foeis'.

Om mensen aan je lijst toe te voegen vul je in het onderste tekstvak één of meerdere gebruikersnamen (steeds op een nieuwe regel) en druk je op 'Versturen'. Om mensen van je lijst te verwijderen selecteer je hun naam in het bovenste tekstvak en druk je op 'Versturen'.

Hoe kan ik zoeken / vind ik informatie op Bokt?

Als je op zoek bent naar specifieke informatie over een paard-gerelateerd onderwerp raden we je aan te zoeken op de Bokt Wiki. Op de forums kun je zoeken via de zoekfunctie, bij 'zoeken naar kernwoorden'. Vul hier het woord of de woorden in waar je informatie over zoekt, onderaan de pagina kan je dan op 'zoeken' drukken.

Je kunt je zoekopdracht op verschillende manieren verfijnen.

 • Bij 'Doorzoek forums' kun je ervoor kiezen om alleen op één of meerdere forums te zoeken. Je kunt meerdere forums selecteren door CTRL ingedrukt te houden.
 • Bij 'Zoek in berichten van afgelopen' kan je ervoor kiezen om alleen berichten van de afgelopen dagen/weken/maanden te bekijken
 • Bij 'Doorzoek alleen' kan je ervooor kiezen om alleen in de titels of het eerste bericht van een topic te zoeken.

Wanneer je in een topic alleen berichten weer wilt geven die een foto bevatten, dan kun je dit doen door het volgende achter de url in je browserbalk te plakken: &if=1

Niet alle opties van de zoekfunctie zijn beschikbaar als je nog geen lid bent van de de kudde.

Hoe vind ik een bepaalde gebruiker?

Dit kan via de zoekfunctie, bij 'zoeken op auteur. Vul in het veld de gebruikersnaam in die je wilt vinden, laat alle forums geselecteerd staan, vul in dat je resultaten in 'posts' wil zien en druk op zoeken. Als je niet meer zeker weet of de gebruiker die je wil vinden nou bijvoorbeeld bartd, bart of bard heet, kan je bar* invullen, je vindt dan alle gebruikers waarvan de naam met 'bar' begint.

Deze functie is enkel beschikbaar voor leden die lid zijn van de kudde, zie hier voor meer info.

Mag ik een inzamelingsactie starten op Bokt?

Het is op Bokt niet toegestaan om een geldinzamelingsactie te organiseren voor een goed doel of voor bijvoorbeeld een dier van een mede-bokker. Als een inzameling via Bokt loopt, impliceert dat dat wij deze goedkeuren of hier in ieder geval achterstaan. Helaas is dat niet mogelijk: wij hebben niet de mankracht om te controleren of het geld ook daadwerkelijk 'goed' terecht komt.

In het geval van donatie-acties voor particulieren is dit nog lastiger. Als er bijvoorbeeld geld wordt ingezameld voor een dure operatie voor paard X van bokker Y, kunnen wij niet controleren of garanderen dat het geld daadwerkelijk voor de operatie gebruikt wordt. Ook is dan niet duidelijk wat er met het geld gebeurt als het paard overlijdt en of het paard wel de juiste nazorg krijgt zodat de operatie geen weggegooid geld is. Bovendien zijn er jaarlijks veel dieren van Bokkers die een dure operatie nodig hebben - er kan niet voor hen allemaal geld ingezameld worden.

Als je een goed doel tegenkomt waar je graag aan wilt doneren of iemand die een dure operatie voor zich ziet tegemoet wil komen, kun je natuurlijk altijd direct doneren of contact opnemen met de Bokker in kwestie. Een goed doel of inzamelingsactie onder de aandacht brengen is ook toegestaan, dit kan door het plaatsen van een link op het Links [LN] forum of in je onderschrift. Wel vragen we je hierbij duidelijk te maken dat dit níet via Bokt loopt.

Er zijn wel uitzonderingen: als je met een kleine groep bokkers geld inzamelt voor bijvoorbeeld een bos bloemen voor een zieke HK-genoot of een mand cadeautjes voor een nieuwe moeder: geen probleem, alleen maar leuk dat dat soort initiatieven genomen worden! Ook inzamelingen voor bloemstukken voor een overleden bokker zijn toegestaan. Als een vriendin of kennis deze taak op zich wil nemen, heel graag. We vragen wel of deze persoon van te voren duidelijk maakt wat er met geld dat eventueel overblijft na de koop van een bloemstuk gebeurt. Incidenteel worden productinzamelingsacties toegestaan. Hiervoor is altijd vooraf goedkeuring van het moderatorteam voor nodig. Let wel: dit alles op eigen risico.

Hoe kan ik mezelf bannen van Bokt?

Als je hard aan het werk wilt of echt nog moet studeren of huiswerk maken en Bokt blijft lonken, is er een steuntje in de rug voor je. Via deze link kun je jezelf een ban geven, variërend in lengte van 30 minuten tot 24 uur. Je vind deze link ook in je instellingen. Als je voor school en/of studie een langere ban wilt aanvragen (vanaf een dag) kan dat, stuur dan een gemotiveerde pb naar één van de moderators.

Wat zijn de 'bots' in de ledenlijst?

Dit zijn kleine programma's van zoekmachines die Bokt afzoeken, en ervoor zorgen dat de pagina's op Bokt te vinden zijn in de verschillende zoekmachines. Google heeft hiernaast ook een bot op de pagina's om advertenties te laten zien in de banner bovenaan die op de inhoud van de pagina afgestemd zijn.

Waarom gaat mijn berichtenaantal niet meer omhoog?

Niet alle berichten tellen mee voor de berichtenteller. Berichten die je plaatst in een aantal forums en in topics die [HK] in de titel hebben worden niet meegenomen voor je totale aantal berichten. Dit is gedaan om ervoor te zorgen dat het berichtenaantal niet aangeeft hoe veel je slowchat, meedoet aan spelletjes of korte reacties geeft op de foto-forums, maar aangeeft hoe actief je bent op de wat serieuzere forums.

Er zit een fout in Bokt!

Dat kan. De software van Bokt is niet onfeilbaar, er kunnen wel eens kleine (of grotere) foutjes inzitten. Als je een fout (of bug) tegenkomt, kun je een topic openen op het ForumZaken forum om ons daarvan op de hoogte te stellen. Controleer wel eerst even of er al niet een topic over hetzelfde onderwerp open staat.

Wat is het BBB en waar kan ik oude BoktBeheerBulletins terugvinden?

Het BBB, BoktBeheerBulletin, is een topic wat elke eerste van de maand door de moderators op forumzaken geplaatst wordt. In het BBB vind je informatie over wat er die maand op Bokt gebeurd is, de wijzigingen in het BoktTeam en veranderingen op het forum, de Wiki en de nieuwspagina's. De links naar de oude bulletins vind je hier.

Wat is de office layout en hoe gebruik je deze?

Als je de bokt Office Layout hebt ingeschakeld verdwijnt het boktblauw en ziet bokt eruit alsof je in een Excel bestand zit te werken. Bokt werkt met deze layout hetzelfde als anders, alleen het uiterlijk van Bokt veranderd en bepaalde knoppen, zoals de knop naar je inbox en de knop naar de Help, vind je op een andere plaats terug dan je gewend bent. Deze knoppen zijn bovenin het scherm terug te vinden, in de taakbalk. De functie is in het leven geroepen op verzoek van bokkers die graag onder werktijd/schooltijd (of naast hun vriend/man) wilden bokken, zonder dat aan het blauwe scherm te zien was dat ze niet met hun werk of school bezig waren.

Je kunt de functie inschakelen via je instellingen.

 • Klik links in het menu op: ‘Forum instellingen’
 • Onder het kopje ‘Mijn forumstijl’ kun je kiezen voor Bokt.nl office
 • Klik op ‘Versturen’

Als je de Office Layout weer uit wilt zetten gaat dat op dezelfde manier, maar het gebruikerspaneel vind je op een andere plek dan normaal. Kies in het menu foruminstellingen bij 'mijn forumstijl' weer voor 'Bokt'. Officegbp.jpg

Wat is de blauwe lijn onder gebruikers / hoe bekijk je snel posts van een topicstarter?

De starter van een topic, ook wel TopicStarter of TS, is te herkennen aan een blauw lijntje onder de gebruikersnaam. Dit maakt het gemakkelijk om bijvoorbeeld in langlopende topics snel updates van de TS te kunnen lezen.

Door te klikken op Geplaatst door de TopicStarter, te vinden boven in het topic in het eerst geplaatste bericht, kun je alle geplaatste berichten van de TopicStarter in dat topic bekijken. Om het bericht weer in het topic te bekijken, druk je op het witte blaatje voor 'geplaatst door topicstarter' om terug te keren naar het hele topic.

Commerciële berichten op het forum - wat zijn de regels voor posts van bedrijven?

In principe is het forum er voor de bokkers onderling. Dat betekent dat mensen niet constant met reclame geconfronteerd moeten worden, en dat inhoudelijke topics niet 'gekaapt' mogen worden door bedrijven of vertegenwoordigers daarvan. Maar op het moment dat iemand specifiek op zoek is naar een product, of een vraag heeft aan een bedrijf, kan het júist prettig zijn als dat bedrijf reageert. Om die reden is het onder voorwaarden toegestaan om als bedrijf op Bokt te reageren. Hieronder vind je een aantal richtlijnen om te kijken wat al dan niet is toegestaan.

Een bedrijf mag reageren op het forum en daarmee 'reclame maken' onder de volgende voorwaarden:

 • Iemand heeft een specifieke vraag, klacht, etc. over het bedrijf in kwestie. (bijv. ‘'hoe lang duurt verzenden bij Ruitersportzaak A’')
 • Iemand is op zoek naar een verkooppunt voor een specifiek product of dienst die het bedrijf aanbiedt. ('waar kan ik deze rijbroek merk X type Y kopen'). In dit geval mag een link gegeven worden. Daarbij is het van belang dat het product of de dienst die je aanbiedt relevant is. Dus geen zwarte rijbroek aanbieden als er gevraagd wordt om een witte met rode streepjes.
 • Bij feitelijke vragen over een product (bijv. ‘hoe valt de rijbroek van het merk X in maat L’), mag een bedrijf reageren als zij het antwoord op die vraag weten, maar het plaatsen van een link/advertentie in zo'n topic is niet toegestaan. De TS zoekt immers informatie over hoe de maat valt, en vraagt niet waar deze rijbroek verkocht wordt.

Een bedrijf mag niet reageren als:

 • Iemand vraagt naar ervaringen met een product: Het delen van ervaringen is voorbehouden aan consumenten onderling. (bijv: "hoe lang gaat rijbroek X mee)
 • Iemand vraagt om oplossingen: een bedrijf mag niet in een informatief topic reclame maken voor een product (bijv: "Ik heb het heel snel koud, hoe zorg ik ervoor dat ik warm blijf op stal")
 • Een commercieel bericht storend is in een topic

Als je twijfelt of een bericht is toegestaan, kun je altijd contact opnemen met een moderator.

Mag ik foto's van derden plaatsen?

Bij de fotofora is de volgende tekst altijd in het charter opgenomen: "Op foto's zit altijd copyright. Plaats dus geen foto's die je van internet gehaald hebt en/of die niet door jou gemaakt zijn, tenzij je hier toestemming voor hebt." Veel gebruikers staan er niet bij stil dat dat niet alleen geldt voor de foto's die in die fora gebruikt worden, maar voor alle foto's die je op Bokt plaatst. En copyright is al gauw geschonden.

Het is heel gemakkelijk om via Google dat ene plaatje te vinden dat je nodig hebt om je punt of grap te maken. Je plaatst de locatie van de foto tussen imagetags en je bericht is klaar.

Wanneer dat plaatje niet door jou zelf gemaakt is, en wanneer je ook niet op een andere manier toestemming hebt gekregen om dat plaatje te gebruiken, maak je inbreuk op het auteursrecht van de fotograaf of artiest (copyright). Het is niet zo dat je alles wat je op Google vindt op Bokt mag gebruiken, alleen omdat het gemakkelijk te vinden en te gebruiken is. Wanneer het niet van jou is, moet je toestemming hebben.

Als je zonder toestemming van de ander een afbeelding plaatst, maak je dus inbreuk op het auteursrecht van een ander. Die ander moet die inbreuk eerst maar eens zien te vinden, maar daar heb je tegenwoordig zoekmachines voor. En achter die zoekmachines hangen systemen die automatisch briefjes sturen: jij maakt inbreuk, en daar moet je voor betalen. Dik betalen. Soms worden bedragen van enkele duizenden euro's genoemd, soms gaat het om een paar honderd euro. Maar het is altijd meer dan je eigenlijk over had gehad voor het gebruik van dat plaatje.

Bij deze dus nog maar eens de waarschuwing: bedenk voor je een afbeelding in een bericht opneemt of je inderdaad het recht hebt dat plaatje te gebruiken.

Overigens is het vermijden van zo'n claim heel eenvoudig: als je alleen de link naar de afbeelding in je bericht zet zonder de imagetags, dus niet het plaatje zelf in je bericht opneemt, maak je nergens inbreuk op.

Mag ik op het forum melding doen van uitbraken van een besmettelijke ziekte?

Bedrijven waar een besmettelijke ziekte heerst, hebben geen meldingsplicht. Men moet voorzichtig zijn met meldingen van uitbraken van besmettelijke ziekten, het is dan ook niet toegestaan om op Bokt namen van bedrijven te noemen waar een mogelijke uitbraak is. Berichten waarin gespeculeerd wordt of waarin enkel geruchten gedeeld worden, zullen worden verwijderd.

Enkel de op VN bevestigde uitbraken mogen op het forum besproken worden. Zowel voor Droes als voor Rhinopneumonie kan dit in het daarvoor bestemde centrale topic. Heb je informatie over een mogelijke uitbraak? Meld dit dan aan de Nieuwsredactie via redactie@bokt.nl. Wanneer de informatie geverifieerd is, zal er een nieuwsbericht op VN verschijnen.

Meer informatie over Droes kun je in de Wiki vinden: www.bokt.nl/wiki/Droes Meer informatie over Rhinopneumonie staat hier: www.bokt.nl/wiki/Rhinopneumonie

Hoe werkt het achter de schermen op Bokt?

Hoe ziet het moderator Bokt eruit?

Hoe ziet het moderator Bokt eruit?

Als eerste zijn er een aantal teamfora waar alle moderators toegang tot hebben.

 • [TK] Teamklets
 • [BBZ] Bokt Beleidszaken
 • [MP] Moderatorpraat
  • [MP-A] Moderatorpraat Algemeen
  • [MP-I] Moderatorpraat Informatief
  • [MP-K] Moderatorpraat Kantine
  • [MP-M] Moderatorpraat Markt
 • [NR] Nieuws Redactie
 • [BW] Bokt Wiki
 • [BMO] Bezwaarcommissie / Mod Overleg
 • [MH] Mesthoop

Daarnaast zijn er nog :

 • [BP] Beheerspraat
 • [BCP] Bezwaarcommissiepraat

Een korte uitleg van de fora:

 • [TK] Het kletsforum voor alle teamleden, hier vinden de onderlinge off-topic gesprekken tussen de beheerders, de moderators, de bezwaarcommissie, de Wikimoderators en de Nieuwsredactieleden plaats. Hier wordt lief en leed gedeeld. Vergelijkbaar met de HK voor de gewone gebruikers.
 • [BBZ] is het forum waar alle algemene beleidszaken worden besproken die geheel Bokt aangaan. Voorstellen in de regels of aanpassing van huidige regels worden hier gedaan en besproken. Daarnaast is dit ook het forum waar algemene technische zaken worden aangekaart bij BartVB.
 • [FBZ] is er voor beleidszaken, veranderingen met betrekking tot forum specifieke zaken. Hier worden zaken die specifiek voor 1 forum gelden besproken.
 • [MP] bestaat uit 5 fora, onderverdeeld naar de tabbladen zoals ook op Bokt zelf te zien is. Zaken die op een bepaald forum gebeuren worden op het MP-forum voor dat tabblad neergezet en besproken. Hierdoor kunnen alle moderators van dat specifieke tabblad hun mening erover geven. Op het algemene [MP] worden alle tabbladoverschrijdende zaken besproken.
 • [NR] is het forum waar de leden van de Nieuwsredactie onderling kunnen overleggen of bijvoobeeld iets VN-waardig is.
 • [NT] is het forum waar de Nieuwsredactie en de Bokt-correspondenten overleggen.
 • [BW] is het forum waar alle Wikimoderators onderling kunnen overleggen en de coördinatie van het aansturen van de Wiki bespreken.
 • [BMO] is het informatie uitwisselforum tussen de bezwaarcommissie en moderators. De bezwaarcommissie geeft door middel van een topic aan dat een bepaalde user bemiddeling heeft aangevraagd en de moderators geven alle links van de topics die over dat onderwerp gaan aan. Daarnaast worden hier de besluiten meegedeeld door de bemiddelaars.
 • [MH] De MestHoop is het forum waar alle troep, zoals relletjes, porno, spam, en foutief (of dubbel) geplaatste topics terecht komen.
 • [BP] is alleen toegankelijk voor de hoofdmoderators en de beheerders. Hier worden hoofdmodzaken besproken zoals de evaluatie van een moderator, een bepaalde reactie van een moderator die wellicht over de schreef is.
 • [BCP] is een forum alleen toegankelijk voor de leden van de bezwaarcommissie. Hier overleggen de leden over een aangevraagde bemiddeling, de handeling van de moderators en of de gegeven sanctie terecht is, of dat die aangepast wordt.

Wat zijn de dagelijkse bezigheden van een moderator?

Een moderator loopt dagelijks de fora die hij onder zijn hoede heeft na op 'lastige' discussies of bijvoorbeeld verkeerd geplaatste topics. Via het Tip-Een-Mod systeem worden alle openstaande tems op zijn fora bekeken. De tems die makkelijk af te handelen zijn (dubbelpost, verplaatsing) worden afgehandeld. Over grotere zaken (ruzies) of dingen waar de mod over twijfelt kan hij per pb overleggen met de andere mod van zijn fora, of hij opent een topic op ModeratorPraat. Staan er nog zaken open waar hij genoeg antwoorden op gekregen heeft kunnen die afgehandeld worden.

Daarnaast zal de mod het moderatorpraat deel van zijn of haar tabblad bijlezen en reageren waar nodig. Als hij tijd over heeft kan hij ook de openstaande topics op andere delen van moderatorpraat reageren, vragen beantwoorden en helpen waar nodig. Ook wordt zijn input op BoktBeleidsZaken altijd op prijs gesteld. Moderators mogen ook altijd reageren en meedenken op BoktWiki en NieuwsRedactie.

Hiernaast kan een moderator altijd 'aangesproken' worden op basis van zijn kleurtje: de meesten van ons ontvangen per dag meerdere pb's met vragen. Inhoudelijk over het forum of technische vragen hoe bepaalde dingen werken. En als een mod tegen een crisis(je) op een ander forum aanloopt, of een situatie tegenkomt die uit de hand loopt kan hij/zij altijd ingrijpen.

Zijn er nog extra regels waar moderators zich aan moeten houden?

Ja die zijn er. Hieronder staan de belangrijkste:

 • Een moderator mag in principe niet modereren of TEM’s afhandelen in topics waarin je zelf actief bent of inhoudelijk hebt gereageerd.
 • Informatie op de teamforums is vertrouwelijk. Het is verboden de teamforums aan niet-teamleden te laten lezen of quotes of andere informatie door te spelen.
 • Misbruik van de gereedschappen die je als moderator tot je beschikking hebt, bijvoorbeeld voor het voortrekken van bevriende bokkers of dwarszitten van mensen die je niet mag, is vanzelfsprekend niet toegestaan.
 • Het is de bedoeling dat mods aan de veilige kant van de regels blijven wanneer ze zelf deelnemen op het forum. We willen moderators zeker niet monddood maken maar het is voor hen niet de bedoeling de grenzen op te zoeken.
 • Behalve in standaardsituaties mogen geen OW's of Bans worden uitgedeeld zonder toestemming van een hoofdmoderator.
 • TEM’s op het forum moeten binnen 7 dagen worden afgehandeld.

Op het moment dat een mod zich niet aan deze regels of de algemene boktregels houdt wordt hij/zij hierop aangesproken. Dit gebeurt in principe door een hoofdmoderator. Als de overtreding ernstig genoeg is kan een mod uit zijn functie worden gezet. Als je vermoedt of weet dat een moderator de regels overtreedt, kun je een pb sturen naar één van de hoofdmoderators, die zorgt dan dat de mod hier op aangesproken wordt.

Hoe kan ik moderator worden?

Nieuwe moderators worden op Bokt gekozen door de huidige moderators. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe moderators, omdat het forum blijft groeien en er steeds moderators zijn die door nieuw werk, of hun studie of omdat ze een andere uitdaging zoeken stoppen met modereren.

Waar we naar kijken als we op zoek zijn naar nieuwe mods, is of mensen:

 • Goed kunnen discussiëren: dus in een discussie op de bal spelen en niet op de man, goed hun argumenten weten te formuleren en waar van toepassing ook ongelijk kunnen toegeven of hun mening kunnen bijstellen
 • Een goede taalbeheersing hebben
 • Sterk in hun schoenen staan
 • De regels van Bokt kennen en zich daaraan houden: een UN of OW van een paar jaar oud is geen probleem, maar als iemand bijvoorbeeld recent nog een OW gekregen heeft wegens het beledigen/uitschelden van een andere Bokker, kijken we verder.
 • Voor de informatieve fora zoeken we mensen met verstand van zaken (we proberen geen volbloed dressuurruiter op 'Draf- en rensport' te zetten

Ook geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Als je interesse hebt om moderator te worden, kun je altijd een berichtje sturen naar één van de moderators waarin je kort wat over jezelf vertelt en aangeeft dat je interesse hebt. Dat bericht wordt achter de schermen in een speciaal topic geplaatst. Als we op zoek gaan naar nieuwe mods, kijken we altijd eerst in dat topic naar de mensen die zichzelf hebben opgegeven. We kunnen natuurlijk niets beloven: Er zijn meer mensen die zichzelf opgeven als moderator dan dat we nodig hebben en bovendien kan het voorkomen dat we je (nog) niet geschikt vinden.

Procedure bij een Officiële Waarschuwing

Als je je op Bokt niet aan de regels houdt, kun je een Officiële Waarschuwing krijgen. Deze sanctie krijg je via pb/email van een moderator, maar voordat je de tekst in je inbox ontvangt gaat er vaak een hoop overleg tussen meerdere (hoofd-)moderators aan vooraf.

Op het moment dat een moderator een overtreding van de regels tegenkomt in een topic of hierop gewezen wordt door een melding van een gebruiker, opent hij een topic op het ModeratorPraat-forum achter de schermen. Hierin plaatst hij de link naar het topic, eventueel de quote waar het om gaat en vraagt hij om de mening van andere moderators: gaat een gebruiker inderdaad te ver zodat we een OW moeten sturen of kunnen we volstaan met een pb met daarin de vraag om voortaan op een andere manier te reageren.

Dit soort topics lopen eigenlijk niet volgens een vast stramien: soms is het overduidelijk dat een gebruiker al dan niet te ver gaat en zullen de reacties van andere moderators kort zijn (Eens met OW / Oneens met OW). Maar vaker ontstaat er discussie: de posts zijn bijvoorbeeld net op het randje; de gebruiker is eerder al gewaarschuwd (of juist niet); de gebruiker heeft ruzie met iemand anders, moet die er dan ook op aangesproken? Et cetera, et cetera. Zo'n topic kan gerust meerdere pagina's lang worden en zich over meerdere dagen uitspreiden. Hierdoor kan het even duren voordat je een waarschuwing krijgt voor een post.

Voordat de OW verzonden mag worden, zijn óf zeven mods moeten het met elkaar eens zijn over het versturen van een waarschuwing, óf toestemming van een hoofdmod nodig. De hoofdmod leest het topic nog eens door, bekijkt de argumenten die gegeven zijn en beslist dan of er een OW verstuurd mag worden, .

Standaard OW's

In een aantal 'standaard' gevallen mag een moderator zonder overleg en zonder toestemming van een hoofdmod een OW sturen:

 • ls een gebruiker minder dan zes maanden geleden voor een zelfde overtreding van de regels gewaarschuwd is en de OW geen ban van meer dan een week oplevert.
 • Als een gebruiker een SchaduwAccount heeft, waarbij het glashelder is dat het om een SA gaat.
 • Bij het openbaar maken van een privébericht van een andere bokker.

De praktijk wijst uit dat moderators ook in dit soort gevallen vaak eerst overleg plegen voordat ze een OW versturen

Op het moment dat een gebruiker op bokt zwaar over de schreef gaat en bijvoorbeeld porno of rare teksten, beledigingen of gescheld op Bokt zet, mag een moderator ook een ban uitdelen zonder overleg en toestemming.

Betaalde faciliteiten

Adverteren

Het plaatsen van een advertentie op de Bokt Markt wordt eerder op deze pagina beschreven.

Voor een groter bereik is het voor bedrijven mogelijk een bannercampagne af te nemen. Meer informatie hierover staat op de advertentiepagina.

Titel onder je avatar

Het is mogelijk om een extra omschrijving (ondertitel) onder je avatar te laten plaatsen. De kosten hiervoor zijn €15,- per jaar. Om je hiervoor aan te melden stuur je een e-mail naar abonnementen@bokt.nl Na goedkeuring van je ondertitel zullen we je doorgeven hoe je de €15,- over kunt maken en na ontvangst zullen we je ondertitel plaatsen.

AdBlockers en Bannervrij-abonnement

De laatste jaren zien we dat steeds meer internetgebruikers een AdBlocker installeren. Een AdBlocker is een stukje software dat ervoor zorgt dat alles reclame die normaal op een internetpagina staat niet wordt weergegeven. Dat klinkt ideaal, maar om Bokt.nl gratis beschikbaar te houden zijn we afhankelijk van advertentie-inkomsten. Als je een AdBlocker gebruikt worden er minder advertenties bekeken en wordt het steeds moeilijker de site in de lucht te houden.

AdBlockers worden vaak geïnstalleerd om van irritante en zware advertenties af te komen. Denk aan pop-ups en advertenties die automatisch beginnen met het afspelen van geluid. Op Bokt.nl proberen we de overlast van banners zo klein mogelijk te houden. Zeker als je bent ingelogd krijg je erg weinig banners te zien. De banners die we tonen maken uit zichzelf geen geluid en proberen we zo beschaafd mogelijk te houden. Als daar ooit iets mee mis gaat dan horen we dit erg graag van jullie en zullen we er alles aan doen om die problemen op te lossen.

Daarom de vraag om voor Bokt.nl (en andere gratis sites die je regelmatig bezoekt) een uitzondering in te stellen in je AdBlocker. Over het algemeen kan je dit doen door op het logo van de AdBlocker te klikken en hier 'Uitschakelen op deze site' te selecteren.

Als je echt niet zit te wachten op advertenties of als je Bokt graag een steun in de rug geeft dan is het ook mogelijk een 'Bannervrij abonnement' af te nemen. Dit kost €15,- per jaar (dus €0,30 per week) wat ervoor zorgt dat je:

 • op Bokt.nl geen banners meer ziet,
 • ons een goed gevoel geeft,
 • jezelf een goed gevoel geeft,
 • een grotere PB-box krijgt die vrijwel niet vol te krijgen is.

Om je hiervoor aan te melden stuur je een e-mail naar abonnementen@bokt.nl Je abonnement wordt zo snel mogelijk actief gemaakt en we geven door hoe je de €15,- kan overmaken.

Supertools

Een overzicht van veel gebruikte links

Wanneer je op Bokt (niet de BoktMarkt) een banner/advertentie tegenkomt die niet aan de eisen voldoet dan kun je deze hier rapporteren: https://www.bokt.nl/tools/reportads.php

Wanneer je op de BoktMarkt een advertentie tegenkomt die niet aan de regels voldoet dan kun je via de button "advertentie melden" een melding maken bij de moderators van de BoktMarkt.

Via deze link kun je jezelf een ban geven:

https://www.bokt.nl/tools/timeout.php

Tip de Nieuwsredactie:

Onder elk nieuwsbericht staat een button waarmee je de NR kunt tippen. Je kunt ook dit mailadres gebruiken: redactie@bokt.nl

Foto's zoeken in een topic:

Je kunt in een topic zoeken naar geplaatste foto's. Dit doe je door in de adresbalk het volgende achter de link te typen: &if=1

Foto's verkleinen:

https://www.bokt.nl/verkleinen.php

Zoeken in PB's:

Je kunt in je PB-box filteren op naam van gebruiker. Dit doe je door de volgende link te gebruiken: https://www.bokt.nl/forums/ucp.php?i=pm&folder=inbox&filter_from= Achter het =teken plaats je de naam van de gebruiker waarvan je de berichten terug wilt zoeken.

Foto's verwijderen uit de Bokt Upload:

Je kunt je foto's uit de Boktupload verwijderen via deze link: https://www.bokt.nl/user/gallery Houd er rekening mee dat foto's die uit de upload verwijderd worden ook niet meer zichtbaar zijn in de topics waarin je de foto's geplaatst hebt.

Spelletje:

Heb je echt echt echt helemaal niets meer te doen dan kun je altijd nog dit oude spelletje spelen: https://www.bokt.nl/tools/teamhunt/