Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Beroepen met paarden

Uit Bokt

Veel mensen lijkt het leuk om van paarden hun beroep te maken. Hieronder een overzichtje van de verschillende beroepen die je kan uitoefenen als paardenliefhebber. Als je graag in het buitenland wil gaan werken of stage lopen vind je meer informatie op in het artikel over werken met paarden in het buitenland.

Dierenarts

Dierenarts aan het werk

Als je zieke paarden beter wilt maken, is dierenarts een interessante keuze. De dierenarts is meestal het eerste aanspreekpunt bij gezondheidsproblemen. Ook geeft de dierenarts de jaarlijkse inentingen en helpt hij/zij bij de geboorte van veulens en andere medische handelingen.

In Nederland kun je de studie dierengeneeskunde doen aan de Universiteit van Utrecht. Hiervoor heb je een VWO diploma nodig, met een natuurprofiel en in ieder geval biologie.

Nuvola actions next.png Zie Dierenarts voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Instructeur (m/v)

Een instructeur is een docent die zijn of haar leerlingen met paarden leert omgaan. Je kunt als instructeur specialiseren in het rijden zelf, en daarbinnen ook in bijvoorbeeld springen, westernrijden of dressuur. Maar er zijn ook instructeurs die lesgeven in mennen, vrijheidsdressuur of Natural Horsemanship. De meeste instructeurs geven het liefst een bepaald niveau of een bepaalde leeftijdsgroep les. Je ziet op maneges bijvoorbeeld vaak vaste instructeurs voor de kindergroepen en voor de volwassenen.

Je kunt als instructeur op een manege gaan werken, dan geef je meestal groepslessen. Je kan ook privé-instructeur aan huis worden: je komt dan naar degene toe die les wil hebben, en geeft in hun eigen rijbak les.

Er zijn speciale opleidingen voor instructeurs. Een bekende is de ORUN-opleiding die wordt georganiseerd vanuit de KNHS.

Nuvola actions next.png Zie Instructeur voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Manege- of pensionstaleigenaar

Als eigenaar van een pensionstal ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op jouw stal. Afhankelijk van wat je aanbiedt en wat de pensionklanten willen, moet je dagelijks onder meer voeren, zorgen dat de paarden naar buiten en/of naar binnen gaan, uitmesten en de administratie bijhouden. Eventueel kan je een of meer van deze taken uitbesteden, dat wil zeggen dat je personeel aanneemt om dit voor je te doen. Bijvoorbeeld een stalhulp om 's morgens te voeren en de paarden buiten te zetten.

De meeste maneges zijn tegelijkertijd ook pensionstal. Op een manege staat een aantal paarden dat eigendom is van de manege, en waar klanten die geen eigen paard kunnen of willen betalen, lessen mee volgen. Veel manege-eigenaren zijn zelf instructeur en geven ook lessen op hun manege. Als de manege groter wordt en er meer lessen gegeven worden wordt er vaak een instructeur aangenomen die een deel van de lessen overneemt van de eigenaar.

Er is hier geen specifieke opleiding voor. Er zijn wel opleidingen paardenmanagement die nuttig zijn voor dit beroep, en er zijn ook veel cursussen die je kan volgen om je kennis te vergroten. Daarnaast bestaan er Midden Klein Bedrijf opleidingen (MKB-opleidingen) op het gebied van bedrijfsvoering en ondernemen die van pas kunnen komen.

Nuvola actions next.png Zie Manege voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Eigenaar stoeterij (m/v)

Wanneer je veel interesse hebt in een bepaald ras, of in een specifieke tak van de sport zoals springen of rensport, kan het een leuk idee zijn om een stoeterij te beginnen. De meeste stoeterijen hebben enkele hengsten in hun bezit. Soms bezitten zij ook een aantal merries, maar het kan ook zijn dat eigenaren hun merries bij jou komen brengen ter dekking. Je bent in deze setting verantwoordelijk voor een goed verloop van de dekking, de dracht van de merrie, en natuurlijk dat het veulen veilig en gezond opgroeit. Dit wil niet zeggen dat je zelf ook arts bent, al is het zeer sterk aan te raden een cursus EHBO te volgen, en om je zeer goed in te lichten over bevallingen bij merries.

Afhankelijk van de grootte kan je stoeterij ook een plek zijn waar veulens in de opfok kunnen staan, en waar jonge paarden (licht) aangereden kunnen worden.

Mocht je dit overwegen, wees je er wel van bewust dat op de paardenmarkt momenteel het aanbod de vraag nogal overstijgt. Denk er dus goed over na voor je hier je moeite en geld in steekt.

Nuvola actions next.png Zie Stoeterij voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Trainer

Wanneer je een zeer geduldig karakter hebt, en goed met jonge paarden om kunt gaan, kan je wellicht als trainer aan de slag. Je kunt dan paarden zadelmak gaan maken en inrijden, maar er zijn ook trainers die paarden van andere mensen naar een hoger niveau rijden.

Ook hier is niet echt een bepaalde opleiding voor. Trainers zijn vaak afhankelijk van veel ervaring en goede referenties voor ze hun diensten in ruil voor geld aan kunnen bieden.

Hoefsmid

Hoefsmid aan het werk

Sta je net zo lief naast een paard dan dat je erop zit? En lijkt het je leuk om met een echte ambacht bezig te zijn die al sinds de Middeleeuwen wordt beoefend? Dan is hoefsmid wellicht iets voor jou. Wanneer de hoeven van een paard niet voldoende uit zichzelf slijten, kan jij uitkomst bieden door te bekappen. Ook het aanbrengen van ijzers behoort tot jouw taak. Een rustig karakter is belangrijk, veel paarden vinden de hoefsmid namelijk erg spannend.

De meeste hoefsmeden werken voor zichzelf. Vaak komen zij eens in de zoveel tijd bij de pensionstallen en maneges in hun buurt, waarbij zij alle paarden die bekapt moeten worden in één keer 'behandelen'.

Nuvola actions next.png Zie Hoefsmid voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Professioneel sporter

Wanneer je uitzonderlijk veel talent hebt, kan jij een van de weinigen zijn voor wie een carrière als nieuwe Anky weg is gelegd. Hiervoor moet je toegewijd zijn, ontzettend gemotiveerd, en natuurlijk moeten jij en je paard veel talent hebben. En bovendien geldt: verwacht niet direct de top. Je zult op kleinere wedstrijden moeten beginnen, voor je hoog in de sport kan uitkomen. Zorg in elk geval ten allen tijden dat het leuk blijft voor zowel jou als je paard.

Zijn er ruiters die je bewondert? Je kunt opzoeken hoe zij het gemaakt hebben, en wellicht haal je tips uit hun succesverhalen.

Als bijbaantje

Zit je nog op school, maar lijkt een bijbaantje in de paarden je leuk? Ga dan eens langs bij een pensionstal of manege in de buurt. Soms kunnen zij wel een extra paar handen gebruiken in de zomervakantie, bijvoorbeeld bij het uitmesten, voeren, paarden binnen en buiten zetten, of kinderen helpen in de les.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.