Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Giara-paard

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Achetta)
Giara-paard of Sardinische pony
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1,20 tot 1,55 meter
Kleur: donkerbruin, vos of zwart
Land van herkomst: Sardinië, Italië
Link naar stamboek:

Het Giara-paard is een oud, half-wild ras uit de provincie Sardinië in Italië. Het is een inheems paard, waarbij veel veredeling met berbers bloed heeft plaatsgevonden. Het ras is één van de 15 rassen met een beperkte verspreiding in Italië dat door de AIA, de Italiaanse fokkersvereniging erkend wordt. Vroeger werd het ras ook wel Achetta(voor een merrie), Achettu(voor een hengst) Achettone, Portente, Sardinische pony of Cavallo Sardo genoemd. De naam Achetta of Achettu wordt niet langer gebruikt, omdat het een verbastering is van de term: acheta (varianten: achetu, akkètta, akkéttu). Deze term wordt gebruikt om alle kleine paarden aan te duiden en is daarom niet langer ras gerelateerd. De huidige naam van het ras kan letterlijk vertaald worden naar "plateau paard".

Geschiedenis

Het Giara-paard is een zeer oud ras, de paarden zijn afkomstig uit de bergen van Sardinië, Italië. Vermoedelijk werden de paarden naar het eiland gebracht rond 400-500 B.C. door de Grieken in de tijd van de Nuraghe. Door de moren die Sardinië bezochten werd Berbers bloed het ras ingebracht. Tegenwoordig wordt er ook bloed van Arabieren en Engelse Volbloeden ingebracht wat gevolgen meebrengt voor de oorspronkelijke bouw van het ras. Giara-paarden met voldoende Arabisch bloed worden ook wel Giarabs genoemd. Het grootste deel van de paarden loopt in een verwilderde kudde van ongeveer 500-700 paarden rond in de bergen en het moerasland.[1] Rond 1971 werd het ras met uitsterven bedreigd. [1]. Door een initiatief van het Orzieri instituut voor paardenfokkerij is de populatie van het ras gestabiliseerd. Nu worden de paarden elk jaar bijeengedreven en wordt een aantal gevangen en gekocht om de kudde niet te groot te laten worden.

Exterieur

Er worden twee types erkend, een kleine met een stokmaat tot 1.40, en een iets grotere met een stokmaat van 1.40 tot 1.55. Hoewel de stokmaat dit ras onder de pony's schaart wordt het dankzij haar bouw gezien als een paardenras. De paarden zijn donker van kleur (bruin, vos of zwart), en zijn goed bespierd. Ze hebben doorgaans een flinke bos manen met een relatief groot hoofd, een brede kaak en korte nek. De schouder is recht met een relatief lage schoft, een lange rug en lendenen. Het kruis is hellend met een lage staart. De gewrichten zijn vrij grof en de hoeven klein, maar sterk.

Bijzonder is dat het voedsel van de paarden in tijden met veel regen onder water komt te staan. De paarden grazen dan met hun neus onder water, dit houden ze zo'n 15 seconden vol. [1].

Karakter

Het Giara-paard is temperamentvol, taai, sterk en behendig. Het nerveuze karakter zorgt ervoor dat het geen gemakkelijk rijdier is. Het ras staat bovendien bekend als een energiek paard. [2]

Gebruik

Het ras werd eerder vooral voor agrarische en militaire doeleinden gebruikt. Tegenwoordig is het Giara-paard één van de toeristische trekkers van het Italiaanse natuurpark waar ze vrij rondlopen. Het is namelijk één van de weinige plekken in Europa waar verwilderde paarden te bezichtigen zijn. In gevangenschap wordt het paard gebruikt onder het zadel, voor het werken op de boerderij, zoals het drijven van schapen en voor het trekken van lichte lasten. [3]

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Standfoto, hoofdfoto en actiefoto's van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.