Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Working equitation

Uit Bokt
Een Lusitano hengst tijdens een Working Equitation wedstrijd in Brazilië

Working Equitation is een discipline in de paardensport die vooral in het buitenland (Engeland, Frankrijk, Spanje, Brazilië, Portugal, Mexico) populair is. In Nederland is de sport enorm in opkomst en wordt de Engelse term gebruikt om de sport aan te duiden. In België wordt Arbeids Paardrijden of Equitation de Travail als term gehanteerd. De Portugese term is "Equitacao de travail".

Overal ter wereld waar men met paarden vee ging drijven en hoeden hebben zich door de eeuwen heen speciale arbeidsrijstijlen ontwikkeld. In Europa was dat onder andere de Iberische rijstijl, die later door de conquistadores naar Zuid– en Noord Amerika werd overgebracht en waaruit de huidige Western rijstijlen en de huidige Western Performance klassen zijn ontstaan. Door de eeuwen heen ontwikkelden zich in de verschillende regio´s traditionele, aan de werkwijzen te paard aangepaste rijstijlen met een typerende en doelmatig aangepaste uitrusting en kleding. Ondanks de regionale verschillen in kleding en uitrusting waren er toch grote overeenkomsten wat de rijstijl en het type paard betreft. In de traditie wordt bij alle arbeidsrijstijlen met de linkerhand gereden om de rechterhand voor een lasso, garrocha of andere werkzaamheden vrij te hebben.

Een internationale competitie is ontstaan uit het idee de nationale wedstrijden in de Zuid – Europese landen Portugal, Spanje, Frankrijk en Italie een keer gezamelijk te organiseren om tegen elkaar te rijden. Later kwamen er andere landen bij, waaronder ook landen die geen traditie in het werken met vee hadden. De uitbreiding van de WE - competitie bracht door de diversiteit van deelnemende landen ook problemen met zich mee. Om dit te verhelpen kwam het tot de oprichting van een internationale overkoepelende WE – vereniging, de 'WAWE' www.workequitation-wawe.com, die de internationale regels voor de competities bepaald en handhaaft.

Een Tinker verkent voor de eerste keer het brug-obstakel; een onderdeel van de behendigheidsproef

De wedstrijden in Working Equitation bestaan uit verschillende proeven. Over het algemeen bestaan de proeven uit situaties die een ruiter ook zou kunnen tegenkomen als hij te paard aan het werk is. De onderdelen zijn:

  • Een dressuurproef die in stap,draf en galopwordt gereden. In de WE3 en WE4 worden vliegende galopwissels gevraagd, in de lagere klassen mag d.m.v. stap of draf van galop gewisseld worden.
  • Een behendigheidsproef, de stijl of dressuur trail, (met o.a. brug, poort, slalom, sprong zoals je deze in het veld kunt tegenkomen, deels zoals een trail proef of het PTV onderdeel van de TREC. Deze proef wordt uitsluitend beoordeeld op stijl. In deze trail mag op de WE0 niveau in draf worden gereden, va. WE1 moet er tussen en hindernissen gegaloppeerd worden, het rijden in draf geeft puntenaftrek.
  • Een snelheidstest, de speed trail: een zelfde behendigheidsproef als hierboven, maar dan wordt enkel op de snelheid gelet en is stijl niet belangrijk.
  • Optioneel is de cowtrial/ cattlepenning van een wedstrijd. Dit onderdeel wordt gereden in een team van vier ruiters waarbij soms gebruik gemaakt wordt van de garrocha. De garrocha is een lange stok die gebruikt wordt om het vee te separeren van de kudde of op afstand te houden.

Er zijn in Nederland vijf wedstrijd niveaus te weten:

  • introductieklasse WE0
  • beginners WE1
  • lichte klasse WE2
  • gevorderden WE3
  • masters WE4 ( 1-handig)

Deze niveaus verschillen per land, in België bijv. begint men te tellen bij de WE1 waarbij de WE5 dan overeenkomt met de Nederlandse WE4.

Het Portugese Master niveau is niet te vergelijken met het Internationale Master niveau; in de dressuurproef worden piaffe, passage en galopwissels om de 2 pas gevraagd en de sprong in de trails staat op 1.10 i.p.v. 50 cm. Deze Master proef wordt eigenlijk alleen in Portugal verreden op de grotere wedstrijden en soms op speciaal verzoek.

Van 23 t/m 25 oktober vond in Nederland het 1e Nederlands Kampioenschap WE plaats; het was een druk bezochte wedstrijd met maar liefst 48 inschrijvingen in alle klassen. Ben Ridders met zijn Lusitano hengst Ultramar kon dit 1e Nederlandse Kampioenschap, wat alleen gold voor de hoogste klasse WE4, op zijn naam schrijven.

Het overkoepelende orgaan is de WAWE, de World Association of Working Equitation, en zetelt in Portugal; het land waar de WE zijn origine heeft. Als een verenging is lid is van de WAWE zal deze bijv. 1 x per jaar een internationale wedstrijd moeten uitschrijven. Verengingen die lid zijn van de WAWE kunnen, op selectie van de bondscoach en/of chef d'équipe, ruiters of een team uitzenden naar een EK of WK. Ook de FITE heeft Working Equitation onder haar hoede, in mindere mate dan de WAWE.

Van 5 t/m 8 mei 2016 zal in München het Europees Kampioenschap worden verreden.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten