Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Thermometer

Uit Bokt
Thermometer

Een thermometer is een instrument om lichaamstemperatuur te meten.

Het is belangrijk om een thermometer in de stalapotheek te hebben. Hiervoor kan een gewone koortsthermometer gebruikt worden of een veterinaire thermometer. Het is veilig om aan de thermometer een touwtje met een wasknijper te bevestigen. Wanneer de thermometer per ongeluk geheel de anus in gaat is hij er met behulp van het touwtje er weer uit halen, zeker bij paarden die niet stil willen staan is dit aan te bevelen. De wasknijper is aan de staart vast te zetten.

Een thermometer inbrengen

Eerst moet de thermometer glad worden gemaakt met behulp van glijmiddel, wanneer dit niet aanwezig is kan ook Vaseline of boter worden gebruikt. De thermometer wordt ingebracht in de anus van het paard, met een rustige draaiende beweging. De thermometer moet redelijk diep de anus in, de thermometer zit diep genoeg wanneer het schermpje nog net is af te lezen. Zorg altijd voor je eigen veiligheid. Ga dus nooit achter het paard staan, maar ernaast. Wanneer een paard erg veel protest geeft, doe dan een praam om en laat iemand helpen. Houdt altijd de staart vast zodat deze niet in het gezicht zwiept. De tijd dat de thermometer in de anus gehouden moet worden is afhankelijk van de thermometer.

Zaken waar ook op gelet moet worden bij het opnemen van de lichaamstemperatuur: de tonus van de staart, het sluiten van de anus, bevuilingen van anus of vulva, verwondingen, de anusreflex (het samenknijpen van de anus wanneer deze wordt aangeraakt). Wanneer de thermometer weer uit de anus wordt gehaald moet er worden gelet op de faeces aan de thermometer en eventuele bijmengingen (bloed, slijm).

Oefen regelmatig met de thermometer zodat het paard eraan went en zodat de waardes van elk individueel paard bekend zijn gedurende verschillende tijdstippen op de dag. 's Ochtends zal de lichaamstemperatuur meestal het laagste zijn, aan het einde van de middag is de lichaamstemperatuur hoger. Maak een lijstje met tijdstippen en de temperaturen van dat moment, er is namelijk variatie tussen paarden onderling (zie ook de lichaamstemperatuur ), maar dit is ook belangrijk omdat een thermometer een afwijking zou kunnen hebben. Wanneer er altijd gemeten wordt met dezelfde thermometer hoeft dit geen probleem te zijn, zolang de normale waardes van dat paard gemeten door diezelfde thermometer bekend zijn.

Bij ziekte is de lichaamstemperatuur een diagnostisch middel voor de dierenarts. Bij het bellen van een dierenarts is het makkelijk wanneer hij of zij de lichaamstemperatuur van het paard op dat moment weet, de dierenarts kan dan een betere inschatting maken van de ernst van het probleem. Daarentegen heeft niet elk ziek paard een veranderde lichaamstemperatuur. Het is dus niet juist om alleen af te gaan op de lichaamstemperatuur van het paard en ook hier geldt: bij twijfel de dierenarts bellen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.